Следвайте ни

Чудо! Пловдив пак ще строи училище след 36 години

viber icon

Най-новото пловдивско школо "Св. Софроний Врачански" е открито на 15 септември 1984 година. Ако общината осигури финансиране, 4 десетилетия по-късно в нова сграда скоро ще учат и възпитаниците на ОУ "Драган Манчов" 

В навечерието на първия учебен ден Пловдив най-после роди голяма новина в образованието. След близо четири десетилетия в града ще се строи училище. Ако администрацията осигури финансиране, в нова сграда ще учат възпитаниците на ОУ "Драган Манчов". От десетилетия те делят един корпус с ОМГ "Акад. Кирил Попов". Подобна е ситуацията с още няколко пловдивски училища - ОУ "Княз Александър I" и Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методи", Професионалната гимназия по туризъм "Асен Златаров" и ПГСТ "Пеньо Пенев".  

Ако общината осигури финансиране, до две-три години тук ще учат само възпитаниците на Математическата гимназия, а малчуганите от ОУ ”Драган Манчов· ще имат нова сграда

Идеята за нова сграда на ОУ "Драган Манчов" идва от ресорния зам.-кмет Стефан Стоянов и е подкрепена от градоначалника Здравко Димитров. В четвъртък тя получи одобрение в местния парламент, след като общинските съветници гласуваха за новото училище да бъде отреден терен от 10 дка в парк "Отдих и култура", отреден за образователна инфраструктура. В миналия мандат от администрацията на Иван Тотев имаше предложение той да бъде продаден на частното училище "Класик", но то срещна отпор в ОбС. Така съветниците спасиха общинския терен и сега това осигурява бърза писта за новия проект. Според първоначалните сметки сградата за ОУ "Драган Манчов" ще струва между 10 и 12 млн. В момента Министерството на образованието набира проекти за строителство на нови детски градини и училища, като по програмата са осигурени 70 млн. лева. Това е голям шанс за Общината да осигури средства за строителството, без да се натоварва местният бюджет. Още в началото на годината министърът на образованието Красимир Вълчев загатна, че Пловдив ще получи пари за строителството на ново училище и сега е моментът местната власт да се пребори за финансирането. Ако това се случи,

екипът на Здравко Димитров ще удари с един куршум два заека -

малчуганите от "Драган Манчов" ще имат модерно и уютно училище в много добър район, а Математическата гимназия най-после ще има своя сграда, защото ще разполага изцяло със сегашната в "Западен". 

Проблемът с базата на МГ-то брадясва от няколко десетилетия. През годините няколко кметски екипа търсеха решения. Говореше се за терени в "Тракия" и "Северен", но до реализация на идеята за нова Математическа гимназия така и не се стигна въпреки многократните обещания на предишния градоначалник Иван Тотев пред ръководството на училището. Във времето доста свободно се боравеше и с инвестицията, необходима за построяването на нова гимназия, като сумата се разтягаше като дъвка от 10 до над 30 млн. лева. Докато пловдивските управници тупкаха топката, във Варна реализираха проекта, разработен идейно именно за пловдивското МГ. 

Решението да се построи нова сграда за малкото училище, а Математическата да остане в сегашната, е добро, убедени са общинските съветници и експертите в образованието. Ако реализира проекта, Здравко Димитров ще стане първият пловдивски кмет, построил училище в годините на прехода. 

В момента

 в Пловдив работят 52 общински, 17 държавни и 8 частни училища.

В тях се обучават над 42 000 деца от 1. до 12. клас. Ако не броим построените с частни инвестиции, най-новото -  "Св. Софроний Врачански" в ЖР "Тракия", е открито на 15 септември 1984 година. Населението на Пловдив непрекъснато расте заради социалната миграция към втория по големина български град. Според демографската прогноза през 2040 г. в Пловдив ще живеят постоянно над 640 000 души, което означава необходимост от още повече училища и детски градини. 

Според кмета на район "Южен" Костадин Язов обаче държавата и общината не трябва да бързат с новите инвестиции, защото в образователната инфраструктури има резерви. "В моя район има едно празно училище и още едно, натоварено на една трета. Предизвикателството в следващите години е как да подобрим работата в тези училища и да ги направим привлекателни за децата. Защо е необходимо да строим, след като не можем на напълним съществуващите", казва Язов. 

Подобна е ситуацията с още няколко предимно държавни училища на територията на Пловдив, които

трудно запълват бройките.

А повечето от тях са във формата да развиват модерната напоследък дуална форма на обучение, за която толкова много говорят и управляващите, и представителите на бизнеса. 

В този смисъл кметът на "Южен" е прав, защото не бива и в образованието да връзваме каруцата пред коня. Иначе ще стане като с Колодрума - първо строим за милиони, а после се чудим кой ще върти педалите в скъпата зала. 

Това, че има държавна програма, по която можем да усвоим някой милион, не е повод да строим училища. Ако преди това нямаме добра идея, като тази с новата сграда на ОУ "Драган Манчов" и решения проблем на Математическата гимназия. 

В очакване сме на следващата от градската управа, която да разсече възела между Хуманитарната гимназия и ОУ "Княз Александър I". Още повече че все някога ще дойде времето, когато непрекъснато отменяната наредба на образователното министерство за едносменен режим за всички ученици ще сработи. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Пешо танкиста

Пешо танкиста

12.09.2020 | 22:25

Има да чакате това даскало!!! Особено щом Стоянов се е заел ...

Отговори
3 1
Теменуга

Теменуга

12.09.2020 | 18:20

След протестите се очаква са демонстрират развитие, но е илюзия.

Отговори
2 1
на селските тояги отрочетата щели да се учат,,,ще ги видим колко

на селските тояги отрочетата щели да се учат,,,ще ги видим колко

12.09.2020 | 18:05

Нормално, след като събрахме от кол и въже селяци от цяла южна България

Отговори
3 0
Елена

Елена

12.09.2020 | 16:25

Грешна информация в началото на статията. Най-младото училище в Пловдив е СУ "Свети Седмочисленици", открито на 15 септември 1993г.

Отговори
4 0
Ха-ха

Ха-ха

12.09.2020 | 16:20

"Свети Седмочисленици" сигурно още не е открито, пък работи :-) :-) :-)

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?