Следвайте ни

Връщат решението за ново устройство на кв. „Захарна фабрика” заради 4 имота

viber icon

Магазин „Лекси” е построен на терен, който по Общия устройствен план е бил зелена площ. Някой обаче е променил предназначението му в Подробния устройствен план /ПУП/.

Това стана ясно след като областният управител Дани Каназирева  върна частично гласуваният  от Общинския съвет ПУП- ПР /план за регулация/ на кв. “Захарна фабрика“ и кв.“ Тодор Каблешков“.

Става въпрос само за четири имота, които в сегашния ОУП са за зеленина, а в новия ПУП им се променя отреждането.

От "Лекси" не са виновни - някой друг направил промяната, но не може да се разбере кой.

"Някой друг е допуснал това да се случи. За да избегнем подобни рискове, наистина молбата ни е да спазваме ОУП и предвижданията по него", категорична е Дани Каназирева.

Става въпрос за 4 терена, където има разминаване за предназначението между ОУП и ПУП. На едното място земята е за зелена площ, а в приетия от общинския съвет ПУП се оказва, че е за търговски площи.

„За да спазим съществуващите документи връщаме частично ПУП само в четири имота, които реално са отбелязани като зеленина по ОУП. С този ПУП им се отнема отреждането”, каза областният управител.

Проблемите с разминаване на ОУП и ПУП идват от това, че подробните планове са от 60-те, 70-е и 80-е години. Самият ОУП, който е в сила от 2007 има частични изменения през годините.

Макар да се говори с години, районните ПУП-ове да са в електронен вид, това не е факт.  И точно заради това е трудно да се проследи във времето кой е решил едно време теренът на „Ликси” от зелена площ да промени предназначение.

Западно от магазина на терен на Захарната фабрика в момента се работи заради изменение на ПУП през 2010.

„Не знам дали общината може да спре проектите и строителните книжа”, каза Каназирева.

Теренът на самия комбинат „Захарна фабрика” като предназначение е изваден от новия ПУП, който бе гласуван преди 10 дни.

Той тепърва ще влезе в новия подробен устройствен план. В ръцете на общинския съвет е как ще бъде променен като отреждане. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?