46

Чудната Коледа на феята Фърфолета

Феята Фърфолета няма магическа пръчица, нито островърха шапка, но изпод сръчните й ръце излизат хиляди вълшебства. Любимият коледен дух отдавна е завладял уютното ателие на ул. "Жолио-Кюри" в сърцето на "Капана" и носи радост на малки и големи. Сред вълнуващия творчески хаос надничат еленчета, надигат глави симпатични пингвинчета. Апетитни коледни кексчета, бухалчета и мечета греят върху диадемите, а Дядо Коледа, снежни човеци и елхи в червено, зелено, синьо, златисто и сребристо се разхождат из фиби и ленти за коса. Изобилие от коледни чорапчета и бастунчета залива ателието, а топли шалчета очакват да сгреят вратлетата на най малките. Също толкова красиви са и сувенирите, носещи символиката на Рождество. Застъпени са най-вече екоматериалите - шишарки, памучни ширити, свещи от восък. С мисъл за природата Фърфолета създава оригинални свещници от рециклирани бурканчета от бебешко пюре.

Наблягам на късметите с нови и по-нестандартни пожелания, приготвила съм поне десетина вида, разказва майсторката. Много търсени са и аксесоарите за коса, хит са предложенията с еленски рогца. Не са пропуснати и любимите на децата герои - Елза, Пес Патрул, прасенцето Пепа, Мечо Пух, героите от Хари Потър. А цяло семейство барбарони приветства малките почитатели на прочутата поредица. 

Зад бранда "Фърфолета" всъщност стои Росица Ангелова - икономист по образование и артист по призвание. Част от семейството ми е с икономическа специалност, другата се занимава с изкуство, а аз съчетах и двете. Икономиката ми е доста суха като материя, но пък много ми помага в бизнеса. А пък изкуството си е вътре в мен, от малка се занимавам с рисуване, основното ми училище е свързано с това. Във висшето реших да съм по-практична, а то пък взе, че се получи, разказва тя. Любовта довела Росица, която е родена в София, в Града под тепетата. Омъжих се и без протести се преместих тук. Харесвам това място, защото е много слънчево, а хората са позитивни. Пловдив е град на изкуствата, има въздух, няма високо строителство, поне в центъра. В София е сиво и мрачно. И вече пет години съм тук, в творческата атмосфера на "Капана". 

Името "Фърфолета" е мил спомен от детството. Навремето майка ми казваше "фърфолети" на онези балетни полички, тип пачки, които летят от вятъра. За мен това название включва всичко - то е ефирно, цветно, дава храна на въображението и е някак детско, а е важно да запазим децата и усмивките в себе си, разказва майсторката.

Тази година Фърфолета е застъпила нишата на по-традиционните подаръци. Търсят се нискобюджетни варианти, тъй като повечето хора вече не са хоум офис и подаряват по нещо на колегите. Затова искат да вземат повече като бройка, но на по-удачна цена. И най-важното - да са с по-ефектна визия, разкрива Росица. 

Чудната фея си има и малък елф помощник - 2,5-годишният й син разнася материалите вкъщи и ходи по базари с мама. Подрежда продукцията и ако нещо изпусна, носи, сортира. За разлика от мен е страшно организиран и подреден, разказва Росица. Работният ми ден е между 14 и 16 часа. Случва ми се да отскачам по нощите до ателието, за да проверя какво е положението, да си взема материали. Таткото също много ми помага - големият Фърфолет. Той е човекът, който се занимава с логистиката и скроява барбароните. 

Имам онлайн магазин, Фейсбук и Инстаграм, но и ходя много по базари. Не мога да пропусна контакта с клиентите, така разбирам какво искат, какво търсят, а хората могат да видят кой стои зад продукта, да се докоснат до емоцията, която съм вложила. А до 26 декември може да я намерите на Коледен базар Капана. Единственият недостатък на този непрекъснат процес е, че на Коледа не можеш да бъдеш със семейството си, обяснява Росица Ангелова.

Празничен свещник с подръчни материали

Коледните свещници от рециклирани бурканчета са страхотни за подарък и може да си ги направите сами под вещото ръководство на Фърфолета. Взема се малко бурканче - от пюре или сладко. Почиства се хубаво и се оставя да изсъхне. Отпред с горещ силикон по ширината му се залепя текстилна лентичка. Може да се използва всякакъв вид - ширит, красив плат или пък салфетка. Вместо силикон става и с трайно лепило, само да не е секундно, освен ако не искате да си залепите пръстите. След това вземате примерно макарони в различни цветове. По същия начин може да се залепят с лепилото отпред, да се сложи шарена панделка и да се декорира по абсолютно всякакъв начин, включително и да се залепи брокат или изкуствен сняг. Капачката също може да се украси с шишарки, листа или кой с каквото реши. Важното е, като се сложи чаена свещичка вътре, при паленето да се махне капачката. За хората, които не обичат аромати, Фърфолета препоръчва свещите за премахване на дим. Те абсорбират всякакви аромати, включително и тютюневия.

Още интересни текстове на празнична тематика четете в "Марица Коледа" - последното от специализираните ни издания за 2022 г.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?