3906

Чрез интернет: Наемаме баба под наем да ни готви и гледа децата

Млади семейства ще могат да си наемат баба под наем да им гледа децата, готви и помага. Това ще стане възможно чрез онлайн платформа, като проектът вече е на финалната права, обявиха създателите му във Фейсгрупата "Мама е богиня".  Идеята е хора в пенсионна възраст да предлагат своите услуги в помощ на млади семейства – било то за почасово гледане на деца, помощ за домакинството и на практика всичко, което биха могли да предоставят като услуга, за която да получат заплащане, обясняват създателите на платформата.

"Защо се зароди тази идея? Първо, защото като като родители знаем колко е важно да има на кого да разчиташ, а не винаги има. И второ, защото с оглед на постоянния ръст на цените на всичко и самия стандарт на живот българските пенсионери надали биха отказали допълнителен доход. Пък и знаете ли колко много баби и дядовци нямат внучета? Или живеят далеч, или просто си нямат, а това е толкова тъжно… Нито едно дете не бива да остане без баба и дядо, затова решихме да се включим и да подемем една подобна инициатива.
Първо мислехме да направим агенция, но след като Община Пловдив застана зад идеята и ни подкрепи финансово, решихме услугата да бъде изцяло безплатна. Е, с малка помощ от нас, но ние с радост даваме за смислени каузи", става ясно от написаното във Фейсгрупата.

Инициаторите на идеята обясняват, че сайтът е почти готов, остава само да се пусне официално. "Ако имате майка, баба, позната, съседка (важи и за дядовци, разбира се), които биха желали да гледат дечица в свободното си време, да сготвят домашна храна вместо някоя работеща по цял ден майка, или пък отглеждат домашни истински плодове и зеленчуци и биха продали, плетат, шият или правят каквито се сещате хендмейд неща, пишете ми!", призовават от инициаторите на идеята. Предложенията се приемат на адрес: rent-a-b[email protected]. Трябва да се изпрати име, населено място (където вашата баба би могла да предлага своята услуга), кратко описание на това какво предлага вашата баба и сумата, която би била адекватна като възнаграждение според нея. 

Очакват се предложения за три категории:

"Баба ще ги гледа“ – за онези дами, които с радост биха прочели приказка, биха играли „Не се сърди човече“ и биха извели на разходка детето, вместо да си седят на телефона;

„Баба ще ви сготви“ – за онези дами, които биха могли да дойдат в дома на заетите домакини и да сготвят, или защо не да си напазаруват и сготвят в собствения си дом, а после само да минете и да си вземете храната, разбира се срещу заплащане.

„Баба ще изпрати“ – ако имате познати или близки, които си имат градинка на село и биха желали да продават част от продукцията си на онези майки, които търсят натурална храна за дечицата.

Използването на „баба под наем“ вместо някоя млада мацка детегледачка има поне 500 ползи, но основната от тях е, че мъжът ви почти сигурно няма да избяга с нея, шеговито завършват публикацията си инициаторите. 
Оцени новината

Оцени новината
4.5/5 от 8 оценки
4.5/5 от 8 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?