Следвайте ни

Двете лица на река Марица в Пловдив

Похарчихме милиони от Европа за облагородяване на брега до Водната палата, но извън този малък участък всичко е пущинак и разруха

viber icon

„Много малко градове по света са богати с такива забележителности като Пловдив - с река Марица и тепетата. Да не използваме тези дадености, а да ги занемаряваме, е истинско престъпление", пише в писмо до "Марица" и читателят ни Симеон Петров.  

Близо година след като похарчихме милиони за облагородяването на река Марица, контрастите по крайбрежната ивица са очебийни на места. Припомняме, че с парите, усвоени по оперативна програма „Региони в растеж" в зоната между Водната палата и моста на Адата, т.е. по южното корито на реката, се изградиха спортни площадки, детски кътове, места за почивка и атракциони. Материалите, които се вложиха тук, са устойчиви на вода и влага.

В плана за социализацията на реката се изградиха и 20 км велоалеи и зони за забавления. „Особено силен е контрастът, след като част от бул. „Марица-юг" - от бул. „Цар Борис III Обединител" към Водната палата и остров Адата - е облагороден и всички видяхме каква прекрасна зона може да бъде за спорт и развлечения", пише пловдивчанинът.

Само че

контрастът с останалата част по брега на реката е поразителен. 

„Брегът е изключително занемарен, няма една пейка, парапетите са олющени. На места те са изкъртени и опасни, особено за малчуганите, които идват да играят тук. Защото в това пространство често могат да се видят и малки деца. Няма да говоря за коритото на реката, което е направо неподдържано. Давам си сметка, че там вече се намесват и други фактори: например заради запазването на ценни биологични видове не трябва да се изсичат храсти, дървета, треви. Само че дали това оправдава лошото състояние на парапетите, които изискват елементарна грижа!", пише читателят.

Симеон Петров алармира отговорните органи да обърнат внимание по-детайлно на пространството от моста на панаира до моста на ВИХВП:

"По  цялото протежение на реката парапетите са изкъртени,

има опасно стърчащи железа. На няколко места се виждат стълби, по които може да се слезе долу, до коритото на реката, само че те са изключително стръмни и неподдържани. Никъде няма страничен парапет. Защо? Човек от любопитство е нормално да слезе долу до брега на реката, между Панаирния и Пешеходния мост".

Читателят ни сигнализира за още един проблем - точно срещу Хуманитарната гимназия се вижда една изоставена конструкция: „Нямам спомен с какво предназначение е била изградена - за спорт или нещо друго. По нея се виждат мрежи, но стои така поне от няколко години в коритото на реката. Самата конструкция е изключително опасна, парапетът до нея е изкъртен и е опасен за малките деца".

Читателят ни припомня, че в Хуманитарната гимназия „Княз Александър I" учи начален курс - от I до IV клас. "Учениците не само че трябва да пресичат булеварда, но и са на една ръка разстояние от въпросното място. Обикновено се взимат мерки чак когато стане някой нещастен случай. Нека тази конструкция бъде премахната, преди да станем свидетели на поредната ужасна трагедия", предупреждава Петров.

Снимки от Наташа Манева

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

1984

27.02.2020 | 08:44

Подкрепям написаното!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?