Следвайте ни

Читателите алармират: Марица e опасна като джунгла, почистете я

viber icon

Марица е затлачена с храсти, дървета и наноси, обрасла е като джунгла и застрашава Пловдив с наводнение. За това алармираха наши читатели, които ни писаха днес на сайта, разтревожени от вида на красивата река. Те питат кога община – Пловдив ще започне основното почистване на речното корито в границите на града.

От „Градини и паркове“ уверяват, че постоянно поддържат реката, като изсичат изсъхналите храсти и дървета, а също така и в коритото покрай бреговете. Но не могат да извършат основно почистване на растителността, включително на островчетата, защото нямат такава техника.  Бригадата разполага с гумена лодка, която не може да издържи тежкото оборудване. Необходими са специални машини, каквито в общинското предприятие липсват. 

Зам-кметът по екология Анести Тимчев наскоро увери, че община – Пловдив  е готова да проведе  обществена поръчка за избор на фирма.  Прогнозната стойност на почистването  е 6,5 млн. лева. Техническото задание е съгласувано с РИОСВ, включително за запазване на зоните, които попадат в "Натура 2000", но  поръчката не включва изкореняване на дървета и отнемане на наносите. Тези дейности подлежат на друг режим на съгласуване, а и изискват много повече средства.  

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Пловдивчанин

Пловдивчанин

22.08.2021 | 12:51

И как точно изчислиха, че са нужни едни 6-7 милиона лева? Та срещу максимално 1.2-2 милиона лева Чистота може да закупи необходимата техника и срещу още половин милион макс разходи за гориво, заплати и осигуровки да се почисти реката до Бяло море. И да и остане техника за следващите 50 години да чистят. Ако пък се поръча на външна фирма тази дейност, ама при конкуренция истинска, няма да струва повече от милион. Гадни крадци на едро.

Отговори
0 1
Пловдивчанин

Пловдивчанин

22.08.2021 | 12:49

Това състояние на реката е съвсем умишлено, търпеливо и системно търсено и постигнато, сега се пишат писма до разни министерства и се опитва да се изкара като БЕДСТВИЕ, и видите ли, колко е опасно за града. А то е такова наистина, заради престъпно бездействие, породено желанието за кражба на милиони левове от хазната.

Отговори
0 1
Пловдивчанин

Пловдивчанин

22.08.2021 | 12:43

Абсолютно умишлено беше оставена растителността в реката да избуи, за да претендира Кметът Здравко и Анести и Родопски, и които там са актуалната шайка разбойници, сега за МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ от нашите пари по линия на Бедствия и Аварии. Как можа години наред (след пак подобна кражба) общинска служба чистота да чисти коритото успешно? Дори детската градина може да чисти там, ако изкореняваш всичко, докато е малко и не допускаш фиданки да станат 15-20 метрови дървета.

Отговори
0 1
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

22.08.2021 | 01:47

Бас давам,че тази статия са си я написали общинарите,за да имат оправдание,че уж хората негодуват,за да може да се усвоят много бързо едни пари.И то едни много големи пари.

Отговори
2 2
ано

ано

21.08.2021 | 22:04

Направете парк с тенис кортове

Отговори
4 0
Чичо Митко!

Чичо Митко!

21.08.2021 | 21:08

Този със смешното име и другия дето го е сложил там, да не се опитват пак да откраднат едни пари защото, краят на техните безумни кражби се вижда! Идва Видов Ден и за всичко ще си платят крадците безподобни! Преди 10г.един тарикат ДП, взе едни 3,5мил.открадна ги и нищо не свърши! Сега се канят двойно повече да откраднат! Но пасаран!

Отговори
4 2
Помнещ

Помнещ

21.08.2021 | 20:50

Преди време искаха да я чистят, но "Зелените" скочиха да протестират и всичко приключи.

Отговори
4 0
Ross

Ross

21.08.2021 | 20:08

Чудесно е че р. Марица е обраснала с храстите и дървета. Те са белият дроб на града. Тези "бдителни" читатели да бяха забелязани общата мизерия на града . Не бях се връщал в България и Пловдив почти десет години. Градът изглежда по убит от основа време . Това показва че гербавата измет за последните 10 години само е крадяла. Но "бдителните" граждани това не го забелязват . Не забелязват общата мръсотия , разбитите тротоари и много други неща които дразнят погледа. Единственото добро нещо което ми хареса за тази седмица в Пловдив е именно растителността в реката

Отговори
6 9
Нали

Нали

21.08.2021 | 20:15

Славчо Атанасов е гeй!

Отговори
4 2
Май си ходил в Столипиново

Май си ходил в Столипиново

21.08.2021 | 21:02

Пловдив процъфтява и един прекрасен европейски град.

Отговори
6 2
Писна ми

Писна ми

21.08.2021 | 20:06

Как няма да я почистите, бе, такова бижу да има града ни, а да прилича на мърляв жабуняк. Не се ли сещате, че е Опасна при качване на нивота. Здравко, Мравко, всички спите. Вие не сте управници! Не заслужават Пловдив!

Отговори
4 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?