1553

Читатели на "Марица": Хуманитарна гимназия с дограма без дръжки. Кметът: Не е вярно

В Хуманитарна гимназия в Пловдив  по време на ремонта беше сменена дървената дограма на 242 прозореца и реставрирана фасада  - близо 3150 кв. метра. Но новата дограма беше поставена без дръжки и  досега само на част от прозорците са сложени временни, твърди в писмо до „Марица” Елена Филипова от името на родители.

Според нея причината за недовършената работа е липсата на финансиране. За ремонта са необходими още над 8 млн. лева, но в градския бюджет за тази година не са предвидени средства.

Кметът на район „Централен” Георги Стаменов обаче заяви, че оригиналният обков е реставриран, липсващият – произведен и предстои скоро да бъде монтиран."Поставени са временни дръжки и след като от ръководствата на двете училища не са ни уведомили, че има проблем, значи такъв проблем няма", каза кметът.

Елена Филипова, която заедно с другите инициатори  на протеста настоява  от седем години за ремонт на сградата, дограмата струва близо 1 милион лева. По изискванията на  НИНКН тя трябва да бъде автентична, тъй като сградата на гимназията е паметник на културата от национално значение. 

„Фирма ВДХ АД, която изпълнява договора с район „Централен”, монтира като за начало 20-30 броя обикновени дръжки, после още 2-3 пъти по толкова и с това се приключи. Оригиналните дръжки са дадени за реставрация и на леяр, за да се изработят такива за всички прозорци, но поради незаплатени сметки от Община Пловдив за вече свършената работа, до момента те не са монтирани”, описва сагата с ремонта Филипова.

Дограмата сменяха миналата година.

И напомня, че все още има риск от ковид, а се шири и коклюш, жегите настъпиха и децата започнаха да се оплакват, че им е топло и задушно. „Ръководствата на двете училища започнаха да купуват също обикновени дръжки за тази скъпа дограма(около 4000 лв излиза 1 прозорец), за да могат да решат проблема. Тази седмица поръчаха за закупуване поредните 110 броя, за да се отварят повече прозорци, но отново не всички. В коридорите на трите етажа дограмата изобщо няма дръжки”, коментира Филипова.

Две хиляди деца  в ХГ „Св. св. Кирил и Методий” и  ОУ  „Княз Александър I” се обучават в една сграда  и родителите се тревожат кога ще бъде завършен окончателно ремонтът. 

„ Водят се разговори с държавата за финансиране, прави се всичко необходимо, за да се осигурят необходимите средства.

Свършихме немалко неща – изготвихме проект, съгласувахме го с НИНКН, кандидатствахме за  финансиране на подмяна на дограмата и получихме средства за нея от Министерството на културата. Реставрирахме фасадата, сменихме прозорците, ще се монтират и дръжки. В сградата няма течове. Ремонтът ще се извършва поетапно. Не можем всички строителни дейности да извършим наведнъж, защото това би означавало на 15 септември гимназията да остане затворена, а това не искам да се допуска, защото децата е най-важното. През лятната ваканция ще се стараем да подменим покрива и да се работи на 4-ия етаж”, обясни Георги Стаменов.

По сградата има още много работа – освен покрива трябва да се реставрират всички стаи, предстои подмяна на дюшемето, ремонт на инсталациите, в западния корпус – санитарните възли. Договорът е подписан за близо 13 млн. лева. В бюджета на Общината са заложени 2,5 млн. лева, но тези пари са за разплащане на вече извършените дейности. 

Снимки от Наташа Манева

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 9 оценки
5/5 от 9 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
12 коментара
Абе не знам!

Абе не знам!

30.04.2024 | 12:50

Пловдив хуманитарна гимназия не знам но има и много по лошо пиша за град Хасково кой одобри точно тези фирма която и в момента ремонтира училището ТОХА такова саниране на сграда не пожелавам на никого а за площадката която е замислена отдавна много добре но ремонта и там не върви

Отговори
3 0
Общината

Общината

30.04.2024 | 07:34

Да плати всичко дължимо на фирмата- реставратор ! Веднага!

Отговори
3 0
Любопитко

Любопитко

29.04.2024 | 22:55

Наистина сградата е стара и дограмата задължително трябва да е автентична. Дограмата със сигурност ще си има обков /дръжките/. И в този смисъл питам: В стария град къщите са още по-стари. Защо и КОЙ допусна да се монтират имитиращи алуминиеви и пластмасови дограми със стъклопакети ? Кой допусна на фасадите в стария град да "цъфнат" външни тела на климатици? За там националния институт за културното наследство сляп ли е? Видяха ограда, която не е на мястото си а там? Нека мерките да са с един аршин и пропуските в стария град да се отстранят! Няма да е далече, когато и ЮНЕСКО ще види проблема. Да, къщите са частна собственост, но те са в резерват и собствениците са длъжни да се съобразяват с това.

Отговори
11 1
действай

действай

30.04.2024 | 09:20

питай главния арх, този на район централен, шефа на стария град....кво пишеш тук?

Отговори
4 0
Един ученик

Един ученик

29.04.2024 | 21:53

Нормално ли е според "многоуважаемия" господин кмет в стая, в която има 30 човека, да може да се отваря само едно прозорче и на етаж да има по една дръжка?

Отговори
16 2
Идея

Идея

29.04.2024 | 21:38

Да не се почва космос, докато не свърши училището. Най-добре вземете парите от космос да се довършва

Отговори
6 4
Ееееее

Ееееее

29.04.2024 | 21:24

Еее.бати и герберите, и дръжките ли окрадохте?

Отговори
15 3
Ива

Ива

29.04.2024 | 21:41

Не ги платиха!навреме!

Отговори
2 5
Това е

Това е

29.04.2024 | 19:48

Това е Елитно Училище! Учителите са Повече от Професори! Но Тъ -- пи като Кокошки!

Отговори
15 1
Гражданин

Гражданин

29.04.2024 | 19:48

Важното е, че димитров иска 80 милиона за двата стадиона! Други нужди в тоя град няма! А децата кучета ги яли ….

Отговори
25 2
Ай сиктир

Ай сиктир

29.04.2024 | 19:26

И пари няма, нали? С какво ще продължи ремонта вътре? С лъжите за ротацията ли? Гръмна ви балона с лъжите! Къде ви е инвеститорския контрол от кметството да контролира, че няма дръжки! Къде е?

Отговори
25 0
Пенка

Пенка

29.04.2024 | 19:08

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

Отговори
3 5

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?