3906

Чистят джунглата на Марица, здравите дървета се запазват СНИМКИ ВИДЕО

Почистването на Марица започна тази сутрин и до обяд работниците от софийската фирма „БКС  Озеленяване” вече бяха премахнали ниската растителност около северния бряг до Железния мост. 

В ранния следобед еколозите започнаха да маркират дърветата, които трябва да бъдат запазени. 

„Реката е прекрасна, пространството има голям потенциал, но като минавам с велосипед виждам, че много не се използва. След като извършим прочистването, трябва да вземем решение как Марица да стане привлекателна. Виждаме как в другите градове реките служат и за пешеходна зона. Представете си  от Партийния дом тръгваме през Главната, преминаваме Пешеходния мост и влизаме в коритото на реката, за да продължим покрай водата. Представете си я със социални пространства и където трябва – със заведения. Предстои да обсъдим дали реката да бъде пълноводна”, прикани кметът Костадин Димитров медиите, като посочи реката. 

Старт на дългогочакваната акция беше даден в присъствието на зам.-кметовете Иван Стоянов, инж. Тошо Пашов и Савина Петкова, както и на представителите на фирмата – изпълнител на договора.

Санитарната сеч е съгласувана с всички институции и природозащитни организации. „Прочистването на реката ще е напълно щадяща за флората и фауната. Всяко дърво с гнездо ще бъде маркирано и запазено, както и всички по-големи дървета, които да хвърлят 12-метрова сянка и да потискват израстването на друга растителност”, обясни Иван Стоянов. 

Лесовъдът от фирмата Николай Талигаджиев допълни, че маркировката ще се прави с искрящ спрей, какъвто се използва и в горите. „Каквото кажат еколозите, това ще направим. Здрави, красиви дървета няма да се режат. Искаме да свършим работата по-рано от 90 дни срок, да не плашим птиците и зеленоглави патици в реката и хората да бъдат доволни”, увери той. 

В речното корито днес бяха 9 работници с триони, от понеделник идва допълнителна техника и багер, а бригадата ще бъде увеличена до 25 – 30 души. 

Най-напред ще се почиства около бреговете, към края на май дървесекачите ще влязат и на островите. Реката е разделена на пет етапа, временните подходи ще са от едър скален материал и тръби, отрязаните дървета ще се предават на „Градини и паркове” в склада до хотел SPS.

Снимки от Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
2.3/5 от 3 оценки
2.3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
8 коментара
Коста минал пп главната и се изходил под моста!

Коста минал пп главната и се изходил под моста!

11.04.2024 | 19:34

Този е пълен ма ло ум ник!Искал да тръгне от партийния дом през главната и да се изкъпе в Марица!По мало умен градоначалник не сме имали!То не беше Мамин Ваню,Гламав ЗиКу ,но този избива рибата!Като пътувал с велосипеда и видял Марица и решил че нещо трябвало да се направи !Ми нали щяха да стане пълноводна инпо нея да плуват кораби и лодки!Нали в реката щеше да има атракции…и велоалеи...само голи приказки и фантасмагории от пълни и ди о ти!

Отговори
6 1
Клоуните!

Клоуните!

11.04.2024 | 19:06

Ми то целия град вече е една голяма джунгла!На където се обърнеш е пълно с боклуци и вехтории!Междублоковите пространства са бетер джунгла!Пътищата дупка до дупка!Тревата не окосена!Мръсотия до шия!Пълна кочина!Но пред медиите сме първи по позиране! Слаба по слаба,най-слаба Гербераска управа !Това е истината!

Отговори
5 0
Друго като си нямаме....

Друго като си нямаме....

11.04.2024 | 18:13

Друго като си нямаме.... Поне Джунгла да си имаме!

Отговори
4 0
Гюро

Гюро

11.04.2024 | 17:24

Никак, ама никак не върви да си до реката по костюм и с вратовръзка! Т ъпи бюрократи! Оставаше и по едн въдица в ръката... Се лска показуха на д ървени глави!

Отговори
6 3
Митко Палаузов

Митко Палаузов

11.04.2024 | 16:58

Лешпери, ухилени.Ами къде са кметката, на образованието, на паркингите, на лястовиците, на гугутките и другите заместници!? Юю

Отговори
4 4
Джунглата на Амазонка

Джунглата на Амазонка

11.04.2024 | 16:34

Първо я почистете , пък тогава се снимайте.

Отговори
9 0
Alvesa

Alvesa

11.04.2024 | 16:14

Браво , кмете! А питам се аз кога кмета на Родопи адв. П.Михайлов ще започне почистването на коритото на река Първенецка???? Или чака да стане някакъв катаклизъм???

Отговори
5 4
мнение

мнение

11.04.2024 | 16:01

Артисти

Отговори
11 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?