Следвайте ни

Чистят Братската могила от графити СНИМКИ

viber icon

Братската могила, която от години е изрисувана с графити, ще бъде основно почистена от ОП „Чистота“. Това съобщи кметът Здравко Димитров след работна среща с директора на предприятието Димитър Георгиев.

„Това е един от емблематичните паметници на Пловдив и не бива да бъде в такова състояние. Трябва да се предприемат мерки за почистването и съхранението му.  Още като районен кмет на „Западен“ бях организирал премахване на графитите с пясъкоструйка, за съжаление, сега отново e в лошо състояние“, коментира кметът. Той е категоричен, че Братската могила може отново да се превърне в емблематичен паметник за града ни, ако се върне към идеята на неговите автори.

„По време на комунистическия режим могилата бе приемана като паметник на антифашистите, но всъщност неговият първоначален замисъл е да бъде мемориал за поклонение пред загиналите за свободата и независимостта на България по време на Руско-турската освободителна война, Балканските войни, последвалите две Световни войни и борбите за социална справедливост.  Впоследствие обаче е даден превес на темата за антифашистката съпротива“, обясни Здравко Димитров. Той припомни, че Братската могила е дело на известните български архитекти Любомир Шинков и Владимир Рангелов, а скулптор е един от най-значимите ни творци в областта на пластичните изкуства - проф. Любомир Далчев.

Погледната отстрани Братската могила наподобява формата на тракийска обредна могила, а отгоре на стилизиран каменен венец. Изграждането й започва през 1971 година, а в навечерието на 9 септември 1974 г. е открита лично от Тодор Живков.

Директорът на ОП „Чистота“ Димитър Георгиев е категоричен, че в рамките на 10 дни неговият екип ще върне блясъка на паметника. „Ще почистим монумента от графити, прилежащите пространства също ще добият съвсем различен вид. Знамената на алеите край Братската могила също ще бъдат подменени“, обеща той.

Екипите на ОП „Чистота“ ще проверят и какво е състоянието във вътрешната част на могилата. Там няма масов достъп, тъй като подземното ниво, където гореше „вечния огън“, е заключено, а ключът се съхранява в Историческия музей.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

in a wild

in a wild

03.04.2021 | 13:09

След като е паметник от значение за града, защо няма охрана, видеонаблюдение, а защо не и концесия, за да бъде използван за излюжби, арт-инсталации или нещо друго? Цялата ни Мара втасала, само с едно почистване няма да стане, трябва идея, допитване до заинтересовани страни и най-важното - политика за опазване на ценностите.

Отговори
1 0
Малее

Малее

03.04.2021 | 11:42

Само брадската могила ли е за чистене. Цяла България е нацапана от шареници барабар с влаковете. И защо трябва да се чистят след като някой не се е съобразил че това е чужда собственост и е решил че може да се упражнява където си иска. Който е цапал да бъде принуден да си почисти или да си плати за да бъде почистено. Има ли закон. Има ли охранителни органи. Ако няма закон аз като данъкоплатец не съм съгласен по този начин да се чисти.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?