Следвайте ни

Чистият въздух - кауза на всички пловдивчани

След дълги години на мълчание гражданите и бизнесът се обединяват в търсене на решение на проблема

viber icon

Община Пловдив редовно пише мерки за подобряване чистотата на атмосферния въздух. Гражданите обаче питат: изпълнява ли ги след това? Докато чакаме да стартира общинската „Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Община Пловдив“ и Планът за действие към същата за периода 2018 - 2023 г.“, пловдивчани продължават да дишат отровен въздух. 

Пловдив е сред европейските градове, в които замърсяването на въздуха е значително. Влияние оказват битовото отопление с твърдо гориво, транспортът, промишлеността, строителството и ремонтните дейности, почистването и зимното опесъчаване. Дългите безветрени и безвалежни периоди и образуването на мъгли също усложняват положението. Особено през есента и зимата. А замърсяването с фини прахови частици надминава всички негативни рекорди.

Затова пловдивчани са особено чувствителни по темата. Миналата седмица “Бизнесът за Пловдив” събра граждани и експерти на обществено обсъждане. Темата на срещата бе: „Подобряване качеството на атмосферния въздух в град Пловдив“. Незабавно прилагане на мерки за подобряване качеството на въздуха в Пловдив поискаха в същия ден и организациите на "Зелените" и "Движение Да, България". Техни привърженици протестираха под слогана: “Чист въздух в Пловдив сега, а не през 2023 г.!”. Протестите имат още една съществена причина - гражданите искат неотложно иницииране на мерки по комплексната програма на общината, така че да има реална промяна във въздуха, който дишаме. Всеобщо е мнението, че с днешна дата практически няма резултат от прилагането на досегашните програми на общината за подобряване на качеството на въздуха.

Официално проучване по темата показва, че най-значимият източник на емисии на ФПЧ10 в Пловдив е битовото отопление - 76%. Следва го транспортът - с 14%, промишлени източници - 7%, обществени сгради с нискоефективни отоплителни съоръжения  - 2%, строителни дейности - 1%. Отоплението с въглища и дърва също оказва съществено влияние върху размера на емисиите. И резултатът е налице. За последните седем години дните с регистрирани превишения на средноденонощната пределна норма за фини прахови частици са далеч над допустимите 35 дни годишно, определени от законодателството на ЕС, твърдят от сдружението „Бизнесът за Пловдив”. Броят им за периода от 2010 година до днес е, както следва: За 2010 -  167 дни; за 2011 -  170 дни; за 2012 - 162 дни; за 2013  - 186 дни; за 2014 - 114 дни; за 2015 - 116 дни; за 2016 - 119 дни; за 2017 - 111 дни.

Как да намерим решението на проблема?  

Според общината основният “виновник” е битовият сектор. Превишение на фини прахови частици във въздуха обикновено се отчита между октомври и март. Причина за това е съчетанието на специфичните за Пловдив климатични условия и битовото отопление с твърдо гориво. В останалата част на годината състоянието на въздуха е в допустимите норми, твърдят от общинската администрация.

Снимки от Стоян Илиев

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?