49
Следвайте ни

Чистият въздух увлече четвъртокласници от Пловдив

viber icon

Регионална инспекция по околната среда и водите – Пловдив и Регионална лаборатория – Пловдив към ИАОС поканиха учениците от 4 „б“ клас на СУ „Паисий Хилендарски“ с ръководител г-жа Бечковска на открит урок в автоматичната измервателна станция (АИС) за качеството на атмосферния въздух „Каменица“.

Експерти от двете институции запознаха по подходящ начин малчуганите с проблемите пред чистотата на въздуха в град Пловдив, основните източници на замърсяване и какво зависи от всички нас, за да се справим с него. Те научиха, че прахът е основният замърсител на въздуха, а през отоплителния сезон главен източник на прахови частици е изгарянето на твърди и течни горива в бита. 

Малчуганите разгледаха апаратурата, с която разполага автоматичната станция и работата ѝ в реално време, разбраха кои показатели се следят ежедневно. В края на открития урок експертите „изпитаха“ децата за наученото, а те обещаха, че ще го споделят със семействата, приятелите и близките си и ще им препоръчат да използват по-екологосъобразен начин на придвижване от автомобилите.

РИОСВ-Пловдив неслучайно организира инициативата през октомври – първият месец от отоплителния сезон. Чрез нея екоинспекцията цели да заостри общественото внимание към проблемите на чистотата на въздуха в града и да насърчи отговорното поведение и прилагането на устойчиви практики от страна на гражданите, бизнеса и институциите за подобряване качеството на въздуха през предстоящия зимен период. Измерванията на съдържанието на фини прахови частици в атмосферата показват, че за периода октомври-март превишенията на нормите за чистотата на въздуха са значително повече от тези в периода април-септември, което доказва силното влияние на битовото горене през този период.

Събитието се проведе на открито при спазване на  противоепидемичните мерки.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?