Следвайте ни

Чистят графитите до Чифте баня, които са магнит за туристите

viber icon

Една от атракциите на Пловдив – графитите в подлеза на Чифте баня, ще бъдат премахнати в близките дни. Операцията по почистването на стените от тях започна днес. 

Почти всички са с олющена или станала на юфка боя и не са включени във визията на проекта за 3,2 милиона за нов подлез.

Вместо тях интериорът на новия подлез ще включва само мозайките на Йоан Левиев. 

„Почистването на графитите бе планирано да започне на 1 юли. Четирите забравени и новопоявили се мозайки на Йоан Левиев ще бъдат инкорпорирани в новия проект, но графитите – не”, каза кметът на „Централен” Георги Стаменов.

Както „Марица” вече писа, след премахването два от магазините, изникнаха четири стени с мозайки, които бяха забравени 3 десетилетия. 

Това е голямата атракция на подлеза! Всички чужденци, които минават оттук, се снимат пред тях, а не пред мозайките, каза охранителката на обекта. 

Някои от графитите по вътрешните стени са в добро състояние със съвсем малко олющена боя. Тези които са до изходите от влагата са станали на юфка. 

Графитите са с оригинални композиции. Те бяха създадени за няколко дни в началото на октомври през 2012 година в рамките на Стрийт Арт Феста.

В изписването на стените тогава участваха около 30 художници на графити от страната.  

В "Централен" започват реновиране на няколко подлеза. Две камери за видеонаблюдение ще пазят лъснатия подлез до Водната палата. Подлезът след тунела също бе с почистени стени, но вече е нашарен от пакостливите ръце на райтърите.

Цялостно почистване предстои и в подлеза на бул. "Санкт Петербург" в квартал "Съдийски".

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?