Следвайте ни

Чиновниците отговарят: Дом "Хармония" не води протоколи за настанените, но е изряден

viber icon

Всеки, който иска да предоставя социална услуга, може да получи лиценз, без да доказва пред Агенцията за социално подпомагане къде ще организира дейността и в какви условия. Абсурдът е заложен в наредбата, по която се издават разрешителните. "Марица" попита експертите от АСП как се осъществява контролът върху дейността на социалните центрове и в частност - в пловдивския Дом "Хармония", срещу чийто собственик д-р Николай Вършилов има редица жалби в полицията и в прокуратурата.

Ето и отговора на чиновниците: 

 

По действащата в момента нормативна уредба вписването на частните доставчици на социални услуги в Регистъра на Агенцията за социално подпомагане става чрез подаване на съответните документи. Посочените фирми - „ХАРМОНИЯ 2016“ ЕООД, „ХАРМОНИЯ 2018“ ЕООД и „ХАРМОНИЯ 2019“ ООД, са преминали такава регистрация. Частните доставчици на социални услуги подлежат на контрол от Инспектората към АСП. В новия Закон за социалните услуги са определени по-строги правила, като доставчиците трябва да се лицензират.

 „ХАРМОНИЯ 2016“ ЕООД е доставчик на социалната услуга „Дом за стари хора“ в Пловдив от април 2017 г. През 2018 г. „ХАРМОНИЯ 2018“ ЕООД поема управлението на същия дом. „ХАРМОНИЯ 2019“ ООД е доставчик на същия тип социална услуга от миналата година в Самоков. При проверка през 2019 г. в Дома за стари хора в Пловдив е констатирано, че материалната база на дома и санитарно-хигиенното състояние в стаите и на самите потребители е добро. От проведени разговори с близки на потребители, които в дните на проверката са били на посещение при настанени в дома, е констатирано, че те са доволни от предоставяните услуги.

Към момента на извършване на проверката в социалната услуга са назначени управител, готвач, шестима социални асистенти на 4-часов работен ден, както и медицинско лице, посочено като работещ собственик. Персоналът на дома не е по-малко от необходимото. При проверките е констатирано, че доставчикът на социалната услуга не води регистър на потребителите, поради което не може да се определи точният брой на настанените. Не може да се проследи и броят на постъпилите, починалите и напусналите дома от неговото създаване до момента на проверка. 

По информация от собственика ежедневно в дома се измерва кръвното налягане на всички потребители, лекарствата на всички потребители се закупуват от близките им и се предоставят на дома или се изпращат по куриер. При спешни състояния се търси Център за спешна медицинска помощ, чиито екипи посещават дома на място.

Миналата година в дома са направени две проверки, при една от които е направено предписание от Инспектората. Идната седмица в дома предстои проверка, на която ще стане ясно изпълнено ли е направеното предписание.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?