Следвайте ни

Четири дни лакомства и танци за малките в "Етно кухня на колела"

viber icon

Петото издание на Панаира на кулинарното изкуство "Етно кухня на колела", което се открива на 28 май, тази година ще е посветенo на децата и ще се проведе паралелно с първия Фестивал за децата и семейството "Синьо лято". Основната локация е парк "Рибница" в район "Северен".

Майстор - готвачите от различните общности в Пловдив ще приготвят и предоставят за дегустации традиционните закуски от националните кухни на етносите. 

Само и единствено на панаира ще има домашно приготвени различни видове руски пирожки, вкусни шоколадови "картошки", еврейски кифлички с орехов пълнеж "Роскитас Де Алхашу", ханукални бухтички, борекитас, турски сладкиши и още много кулинарни изкушения. 

Детският празник не може да мине и без сладолед - ето защо италианската общност ще осигури, специално за дните на фестивала, най-хубавия детски сладолед от страната на сладоледа.  

Паралелно с кулинарния панаир, на откритата сцена в парка децата ще могат да гледат различни спектакли. "Изкуство от децата за децата" е основното мото на събитията, организирани от Фондация "Заедно", които ще се проведат в дните от 28 май - до 1 юни. Идеята е в рамките на фестивалните дни малчуганите от всички общности в Пловдив да се запознаят отблизо с всички видове изкуства. 

Академия за музикална просвета подготвя за откритата сцена в парк „Рибница“ оперната постановка за най-малките „Вълкът и седемте козлета",  в която на 29 май ще вземат участие над 70 деца. Специално за фестивала, от София ще пристигнат със своя циркова програма и възпитаниците на Националната школа за атракционни изкуства. Малчуганите ще имат възможност да гледат и театралните постановки "Приказка за важните неща" (в неделя на 30 май)  и "Малкото зъбче" на режисьора Петя Недева. 

В музикалните концерти ще участват едни от най-талантливите пловдивски деца. Фестивалът ще открие ангелогласната Мелек Ерен. По време на тежката за всички ни 2020 г. тя записа и своя първи клип на една от най-прекрасните, любими и докосващи сърцето български народни песни – „Лале ли си, зюмбюл ли си“. 

Свой концерт подготвя и 11-годишната Анна-Мария. Специален гост на панаира и детския фестивал ще бъде Балетна танцова школа "Грация" от Казанлък, чиито хореограф Алла Ангелова е възпитаник на московския държавен университет за култура и изкуство. Свой спектакъл ще представи и детската танцова школа към Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“. 

Всички деца, които обичат да рисуват, ще могат да се включат в пленера на открито  „Толерантност и признателност“, който ще водят още първия ден (28 май) преподаватели и ученици от НХГ „Цанко Лавренов“ или в арт работилницата с традиционни арменски занаяти. Най-малките и техните родители ще имат възможност да се запознаят с едно от най-интересните издания за деца на българския пазар, което ще бъде представено в „Библиотеката на колела“ в съботния ден. 

Големите изненади ще „изкачат“ на сцената на „Синьо лято“ всеки ден, заедно с известния италиански Маг Серджо Алфонсо. А еврейската общност подготвя предизвикателство за по-големите батковци и техните татковци. На 30 май - в третия ден на фестивала – те ще имат възможност да се състезават в традиционна за празника Лаг Ба Омер игра "Стрелба с лък".

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?