1939

Четете в „Марица“: Златният дъжд от държавни пари пак подмина Пловдив

В новия брой на вестник „Марица” може да прочетете следните интересни теми, интервюта и разработки:

 

Златният дъжд от държавни пари пак подмина Пловдив

В добро темпо се усвоява единствено субсидията за строителството на Колежа и стадион "Локомотив", разписана още при управлението на Бойко Борисов. Правителството на четворната коалиция и служебните кабинети осигуриха средства за 3 важни проекта в града под тепетата, но нито един не стигна до старт заради проблеми с проектите и административни неразбории.  

Последният подарък, направен от кабинета „Борисов III” за Пловдив, беше за реконструкцията на двата стадиона - Колежа и „Локомотив”. Общината получи в началото на 2020 г. целева субсидия от 37 лева, от която 25 млн. лева бяха предназначени за „Ботев”, 12 - за Локото.  Парите, преведени накуп, и до днес не са усвоени.

Служебното правителство преведе през миналата година по сметки на Община Пловдив 9 млн. лева за Голямоконарско шосе. Още 9 млн. лева са договорени за разширението и реконструкцията на булеварда от бул. „Дунав” до пътен възел за Царацово. Сумата от 18 млн. лева е достатъчна за реализирането на проекта. Но администрацията се забави с обявяването на обществената поръчка. В момента процедурата е спряна заради обжалване в КЗК.

Десет години Концертна зала чака пари от София за спасителния ремонт

Проектът за ремонта на Концертна зала в сградата на бившия партиен дом е одобрен и предстои да бъде избран изпълнител за спасителния ремонт. Това съобщи за „Марица” инж. Любозар Фратев от фондация „Дом за пловдивската опера”. Повече от година мина от 28 ноември 2021-ва, когато бе подписан меморандумът между Община Пловдив и Министерството на културата.  

Осигурените от Министерството на културата 11.008 милиона лева не са изгубени и ще бъдат прехвърлени в бюджета за тази година.

Сагата около съдбата на 53-годишната зала се влачи близо 10 години.

 

Проф. Росен Стоянов: Дори Радев да изненада с мандат за ДБ, кабинет няма да има

Спекулативно е да се твърди, че президентът има интерес от това да връчи последния мандат при тази процедура на "Български възход" поради възможността да бъде директно обвинен в политически инженеринг. Остават БСП и "Демократична България". За БСП това ще е финалния крах. С ДБ президентът Радев може да направи промяна в ритъма на политическото в последните три години.

Въпреки това смятам, че ключът към излизане от създалата се поредна политическа криза са нови избори.

Това заяви за „Марица“ проф. Росен Стоянов, преподавател в НБУ. 

50% негласуващи чакат да се появи нов месия.  Всички вече мислят за местните избори, защото това е свързано с много пари, заяви още проф. Стоянов

 

Нова измама: Точат ни данните с обещание за BMW и 1,5 млн. долара

Нова измама за точене на сметки и кражба на лични данни се завъртя в началото на 2023 г. Този път е на гърба на германската компания за производство на автомобили BMW. От ​няколко дни електронните пощи се заливат с примамливи имейли със съобщения за печалба на един от последните модели BMW 530iA, с 6-степенна автоматична скоростна кутия, както и чек за 1,5 млн. щатски долара.

Подателят е Рейчъл Адамс, организатор на промоционалния отдел на BMW лотарията на САЩ. В имейла е уточнено, че победителят е избран на произволен принцип, а адресът му фигурира в компютърна база данни с над 250 000 имейл адреса от всички континенти на света. За по-голяма легитимност пише още, че BMW лотарията е одобрена от Британския борд по хазарта.

Направиха първи кооператив за производство на "зелен" ток

Първата българска енергийна общност, която е напът да създаде своя малка фотоволтаична електроцентрала, се намира в Белозем. Една от къщите в края на селото вече се захранва с ток от слънцето и има техническа възможност да помага и на съседите.   

27-годишният Цветан Георгиев заедно със семейството си и помощта на няколко приятели основава първата енергийна общност в страната. Идеята се ражда покрай многото аварии с електроподаването в селото, разказа пред "Марица" Цветан.

Топлото време забави грипната епидемия, но пик ще има

Топлото време тази година забави пика на остри респираторни заболявания, коментират лекари и епидемиолози. Внушението, че тази година боледуват повече деца, е, че родителите търсят лекарска помощ за тях, а възрастните българи, по традиция, предпочитат самолечението, смятат лекарите. Въпреки че в аптеките има повишаване на търсенето на противовирусни лекарства, все още сме далече от епидемични стойности. Това обаче може много рязко да се промени със застудяването на времето и началото на новата работна и учебна година, когато хората се върнат от почивки в страната и чужбина, прогнозират лекари и фармацевти. Болните около нас обаче са достатъчно много, но повечето от тях не са регистрирани, което пък създава измамно спокойствие. Грипната епидемия обаче няма да ни се размине, категорични са специалистите. 

Пускат лекарство чудо за отслабване, топи 22% от теглото

Експертите са уверени, че лекарството Tirzepatide ще бъде одобрено от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) в САЩ през тази година. Ако това стане, то ще се присъедини към две други популярни и скъпи наскоро одобрени лекарства за отслабване на пазара - Wegovy и Saxenda - и двете на производителя Novo Nordisk.

Годишните продажби на  Tirzepatide може да достигнат рекордните 48 милиарда долара, според оценка на анализатора на "Банк ъв Америка" Джеф Мийчам. Колин Бристоу от "Ю Би Ес", изчисли, че лекарството ще достигне 25 милиарда долара годишни продажби, с което все пак ще надхвърли рекордните 20.7 милиарда долара, поставени от лекарството за ревматоиден артрит Humira на  биофармацевтична компания AbbVie през 2021 г.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Коробочка!

Коробочка!

04.01.2023 | 21:19

В тази община управлявана от паталогични ,безскруполни и вманиачени крадци пари няма да дойдат докато я управляват доказани клептомани ,които откраднаха стотици милиони и продължават и сега да пълнят гушите от КМД от Транспортните фирми от строителство и всичко от което се случва в тази ограбена и почти фалирала от кражби община!

Отговори
5 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?