4232

Четете в "Марица": Затварят възлово кръстовище на улица "Димитър Талев"

Нова седмица, ново начало, нов брой на любимия ви вестник "Марица". Вижте акцентити в утрешния брой:

 

Пускат архитектурен конкурс за река Марица

Нов архитектурен конкурс ще обяви Община Пловдив за визията на река Марица в границите на града. Идеята е на кмета Костадин Димитров, чийто екип вече стартира две подобни инициативи „Трезор за идеи” и „Трезор за умове”. Първият конкурс даде впечатляващи резултати - 42 предложения от 16 държави за какво да се ползва бившата сграда на БНБ, като най-доброто ще послужи при проектиране и преустройство. „Трезор за умове” пък събира идеи за новите сгради на три училища.

„Целта на архитектурен конкурс за Марица е да имаме повече мнения за бъдещето на уникалната даденост на Пловдив - реката, която да стане привлекателно място за отдих и развлечение. По света и особено в Европа има много примери, но ние искаме да знаем какви са вижданията на наши и външни експерти и тогава да решаваме”, коментира за „Марица” Костадин Димитров.
 

 

Дипломни проекти изместиха теста на втората матура

Над 63 на сто от зрелостниците в професионалните гимназии в Пловдивска област избраха дипломен проект за втората матура днес.

За дванадесетокласниците от професионални паралелки вторият задължителен зрелостен изпит е по теория и практика на професията. Преди години промяна в нормативната база им даде възможност да избират за изпита по теория един от три варианта - тест, развиване на тема или дипломен проект. В първите години абитуриентите залагаха в голяма степен на сигурното с тема или тест, но постепенно тенденцията се обръща и вече доминира изборът да се изпълни по практическо задание.

 
 

"Марица" и приятели стартираха кампания за по-зелено бъдеще

Да бъде инициатор и да се ангажира с важни и полезни за обществото каузи отдавна е мисия на "Марица". Най-влиятелната извънстолична медия може да се похвали с много инициативи всяка година, но грижата за околната среда винаги е била водеща. От усилията да живеем в по-чист град до добрия пример как да бъдат оползотворени отпадъците. 

За трета поредна година вестник "Марица" и рекламна агенция "Хермес Медиа" организираме еко кампания, която тази година е под надслов "Мисия Зелено бъдеще‘‘.  Целта е да обединим силите на институции, бизнес и граждани в каузата да запазим света около нас по-чист и зелен.

/ Още за еко инициативите на екипа на „Марица” четете в темата в новия брой/

 

Костадин Димитров, кмет на Пловдив: Градът вече е по-чист, предприехме крути мерки срещу нарушителите

Улиците се мият, на много места вече не се трупат отпадъци, но все още се изнасят стари мебели и уреди на непозволени места. Очевидно не всички граждани знаят, че за такъв вид отпадък има друг регламент. Вече има глобени нарушители. Целта ни е чувствително да вдигнем нивото на почистването. Обсъждаме промени при обслужването на контейнерите, за да има по-голям ефект. Полагаме много усилия в организацията на разделното събиране на сметта, което също не е на ниво. Успоредно дискутираме темата за новия механизъм - таксата да се начислява според количество изхвърлен боклук., казва Костадин Димитров в интервю за „Марица”.

 

Затварят възлово кръстовище на улица "Димитър Талев"

Нов кошмар в трафика в район „Южен” започва от днес, след като се затвори кръстовището между улиците „Димитър Талев” и „Петър Стоев”. Причина е прокарването на канализационни тръби по проекта на ВиК ЕООД за Южен обходен колектор. От ОП „Организация и контрол на транспорта” предупредиха, че строителните работи ще продължат до 31 май, ако от  консорциум „Еко Проект” с основен участник „Парсек груп” успеят да завършат обекта в срок.  

Движението ще бъде спряно, когато фирмата изпълнител постави задължителните пътни знаци, каза кметът на района Атанас Кунчев, който постоянно следи за строителството, макар че Община Пловдив не е възложител на договора.Трафикът ще се премести основно по бул. „Македония”.
 

 

"Либхер" съкращава служители, дотук са 58

Един от най-големите работодатели в "Тракия икономическа зона" "Либхер Хаусгерете Марица" съкращава служители.

В анонимно писмо, изпратено на пощата на „Марица“, „вътрешен човек“ разказва, че от Нова година насам са освободени около 400 души, а в последните месеци на Бюрото по труда се пращат точно по 39 души на месец, за да не се счита процесът за "масово уволнение". Според писмото, освобождават се служители с над 15-годишен стаж и без никакви провинения. За причина работодателят посочвал закриване на щата.  
 

 

Д-р инж. Иван Желязков: Може да загубим 1,3 млрд. лв. заради отложената либерализация на електроенергийния пазар

Енергийната реформа се отлага за пореден път. От това има плюсове само за въглищния басейн. По Плана за възстановяване и устойчивост например, за либерализация на електроенергийния пазар са одобрени 1.3 милиарда лева. Тези средства може и да не се усвоят в срок, защото България не е изпълнила поетите към Европейския съюз ангажименти. Либерализацията на пазара дава право на потребителите да сменят доставчика си на електроенергия независимо от географското местоположение. Това е изискването на ЕС. Ако не се изпълни, траншовете няма да бъдат преведени. Но какво правим ние? За да мотивираме избирателите, фиксираме цените на електроенергията. На един свободен пазар това е немислимо, коментира д-р инж. Иван Желязков в интервю за „Марица”.

/ Още любопитна информация в приложението „Бизнес”/

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?