46

Четете в "Марица": Защо поскъпва новото строителство

В новия брой на вестник "Марица" можете да прочетете тези и много други интересни авторски теми и разработки:
 

Имотите в Пловдив още 15% нагоре. Защо поскъпва новото строителство

Средният ръст на цените на жилища в Пловдив е 15,4% за последната година. Това стана ясно по време на третия бизнес форум на водещия сайт за недвижими имоти ​- Imoti.net. Въпреки очакванията ковид пандемията не спря динамиката на този пазар, а напротив - даде му много силен импулс. Днес намалява не броят на сделките, а темпът на ръста на сделките, отчитат експерти и анализатори.

Кои са новите предизвикателства и възможности пред пазара на жилища в Пловдив? По този въпрос даваме думата на строителния предприемач Мирослав Язов. Той очертава три важни компонента, които се явяват истинско предизвикателство за инвеститорите, но и за купувачите.

Първият компонент - купувачите са все по-млади, искат повече екстри в дома  

В последно време качеството се определя и от самите купувачи. Повечето от тях са родени след 90-а година и са живели някъде в чужбина. Тези хора имат ясна визия за това какво искат да купят, също как да изглежда дом​ът им, с какво качество да бъде - и затова са изключително придирчиви в избора си. Съответно те са готови да платят повече за повишеното качество на сградата. Много строители заложиха на точно този тип клиенти и така започнаха да добавят всевъзможни видове екстри към своите проекти. Естествено, всички тези екстри струват пари, така че е напълно нормално новото строителство да върви - като цена - само нагоре.  

Ето как цена от 600 евро/ кв.м и цена от 1200 евро/кв.м в повечето случаи определят и съответната разлика в качеството. За съжаление, много купувачи днес все още не могат да направят разликата и смятат, че получават едно и също, което не е така.

Другите две предизвикателства пред инвеститорите и купувачите ще научите в утрешния брой на "Марица".

Икономистът Петър Ганев:  Трябва да се върнат старите ДДС ставки и да се спрат компенсациите 

Вероятно мина пикът, но не трябва да очакваме, че сега всичко рязко ще тръгне надолу. Просто се забавя темпът на инфлацията. Предстои да видим кога тя ще се върне към единични числа. Но световната среда не гарантира устойчиво и бързо връщане на ниските нива. Ако си представяме, че още тази година инфлацията ще падне на 2-3 процента, ще се разочаровате. Виждаме лабилна икономическа среда в целия западен свят. Нищо чудно и централните банки да преосмислят политиката си. 

Таван на цените и печалбата не работи, а данък свръхпечалба ще удари нечестно.    

Проблемът идва от липсата на конкуренция в производството на цели сектори.

Икономиката ни има все по-крещяща нужда от редовен и  дългосрочен кабинет.

Спортните зали като сирачета пред стадионите

В последните години на кризи в нито една от бюджетните сфери в Пловдив – образование, култура, социални дейности - не са инвестирани толкова много пари като в спортната инфраструктура. От първия транш, преведен от последния кабинет „Борисов” за двата стадиона, досега за Колежа и „Локомотив” са осигурени почти 100 млн. лева или колкото бюджета за капиталови разходи на Общината за две години.

Според сметките на местната администрация за „Ботев” са гарантирани 52 млн. лева, включително от държавата, заем и общинския бюджет, като още 6 млн. лева са предложени от комисията за окончателното му завършване и вероятно ще се гласуват на предстоящата сесия на Общинския съвет на 6 април. „Бюджетът" на „Локомотив” е 40 млн. лева.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

22.03.2023 | 08:22

Aлчни гъзове, проклети!

Отговори
3 0
Дии

Дии

21.03.2023 | 21:16

Тия 6 милиона които трябвало да се гласуват на сесията на ОС на 6 април, могат и да не минат, защото изборите са на 2-ри април. Дано не минат, та да заробят Пловдив с допълнителни заеми, заради прищевките на 1 500 лумпени/ фенове.

Отговори
11 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?