1939
Следвайте ни

Четете в "Марица": Заради поредицата студени дни пускат парното, започват от забавачки и училища

viber icon

Ето какви интересни разработки и новини ви очакват утре в новия брой на "Марица"

Заради поредицата студени дни пускат парното, започват от забавачки и училища

Трайното застудяване доведе до пускането на парното  в Пловдив. EVN Топлофикация обяви началото на новия отоплителен сезон. Компанията вече започна подаването на топлинна енергия към някои жилищни и стопански сгради, които бяха заявили това по-рано.

Пускането на отоплението ще се осъществи поетапно в следния ред, съобразен с нормативната уредба: детски и здравни заведения, училища и други учебни заведения, обществени и стопански сгради, жилищни сгради.

Няма да ги пускат в центъра, когато въздухът е мръсен : Общината с първа стъпка към зони без стари коли 

Община Пловдив направи първа стъпка към въвеждането на зони без стари автомобили, които тровят въздуха. Идеята е трошките да не се допускат в центъра в дните, когато замърсяването с фини прахови частици надвишава нормите.

Вече е пусната обществена поръчка за разработване на методика за въвеждане на зони с ниски емисии. Тя е на стойност 150 000 лв. с ДДС, а срокът за изпълнение е 6 месеца.

Бизнесът притиснат от скъпия ток: Свиваме производството и съкращаваме хората

Цената на енергията за бизнеса в България на 11 октомври счупи рекорд - 413.24 лв. за мегаватчас. За 12 октомври ситуацията изглежда с една идея по-добре - в сегмента „Ден напред“ блоковата цена пада до 398.35 лв. за мВтч, сочат данните на Българската независима енергийна борса. Намалението обаче е символично и дори няма да се усети от бизнеса, притиснат до стената от шеметния ръст на основен производствен разход.

Галопът в цените на тока не е проблем само на бизнеса. По веригата това ще се отрази на всеки посредством поскъпването на храни и стоки от първа необходимост и услуги, без които не можем. Ако скъпият ток обаче се задържи още дълго, ще трябва да се вземат трудни мениджърски решения и да се реже „на месо“ - някои предприятия ще затворят, докато цената се усмири, други ще намалят производството само до количества, с които да изпълнят вече сключени договори. С падането на работата може да се стигне и до намаляване на служителите.

„Болна тема“ - така с две думи Георги Петков, изпълнителен директор на "БТЛ Индърстрийз", описва ситуацията

Иван Хиновски: Сметките на домакинствата ще скочат най-малко с 15% след Нова година

Може да се повлияе на цената на електроенергията от независимата борса, но трябва парламент и редовно правителство. Бизнесът ще вземе глътка въздух, ако обяви енергийна ваканция, като спре да купува от борсата за седмица. Пускането на блока в "Козлодуй" през ноември ще успокои пазара. Това заяви за „Марица“ енергийният експерт с 45-годишен стаж Иван Хиновски, бивш депутат от ИТН.    

Аграрният университет обучава доктори по растенията от Египет

Изявени учени в областта на растителната защита от България, Унгария и Италия обучават специалисти от 6 университета в Египет за доктори по растенията. Участието от българска страна е в лицето на Аграрен университет- Пловдив, който е водещ партньор по проект „New Professional Diploma in Plant Clinic and Phytosanitary Technologies“ на „Еразъм +“ - програма на ЕС в подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа.

Целта ни е да разработим учебен план, който ще се прилага в Египет от специалисти в областта по растителна защита в т.нар. растителни клиники, каквито, за съжаление, в България няма. Стремежът е до края на 2022 г., когато приключва проектът, да се дипломират първите доктори по растенията от магистърския курс, обясни проф. д-р Вили Харизанова,  декан на Факултета по растителна защита и агроекология в АУ и ръководител на проекта. 

ЕС с извънредни мерки в подкрепа на трите сектора: Голяма финансова инжекция за лозари, овощари и производители на зеленчуци

Европейската комисия приема извънредни мерки в подкрепа на лозаро-винарския сектор и сектора на плодовете и зеленчуците. Специално в лозаро-винарския сектор се удължава срокът на действие на някои мерки за преодоляване на въздействието от COVID-19. С цел да се осигурят по-благоприятни условия за земеделските стопани за справяне с негативните последици от пандемията от COVID-19,  Европейската комисия предвижда запазване на временно увеличения размер на помощта по всички мерки и за приемите през 2022 г. 

Гадателката на Берлускони с прогноза за днешния конгрес на БФС: Боби ще надвие Бербо, но няма да изкара мандата

Битката кой да оглави родния футбол на днешния конгрес на БФС ще бъде много оспорвана, но в крайна сметка Боби Михайлов ще запази поста си. Това прогнозира специално за вестник "Марица" Теодора Стефанова, нашумяла като гадателка на бившия италиански премиер Силвио Берлускони.

" Ще се стигне до балотаж, но на него сегашният президент ще вземе повече гласове. Ще има напрежение до последно - къде със скандали, къде с недоволства и обжалвания. Това ще продължи поне седмица след конгреса", прогнозира Теодора.

Тя обаче е категорична, че бившият национален вратар няма да изкара целия мандат начело на Българския футболен съюз.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?