Следвайте ни

Четете в „Марица“: Започват големите ремонти в квартал „Гладно поле“

viber icon

Започват големите ремонти в кв. "Гладно поле"

Реконструкция на пътната инфраструктура в  "Гладно  поле" ще започне през юли. Тя се извършва по проект за 11 886 112 лева, ако дотогава се измине тежкият път на съгласуването на документацията. Уличната мрежа се финансира с 9 млн. лева безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма "Региони в растеж", а останалите средства се осигуряват от общинския бюджет. Според договора, подписан миналата година от кмета Здравко Димитров с МРРБ,  парите трябва да бъдат усвоени за две години и половина. Част от този срок вече е минал, тъй като избраните фирми са подготвяли проекти. 

 

Като управител на "Дякон Иларион" ЕООД

Тъщата на Спартак Николов купи топимот в центъра

Сделката с лидера в междубанковите услуги "Борика" АД е от края на миналата година. Групата около ВиК шефа и брата на бившия кмет Иван Тотев може да застроява терена от 1790 кв. м на височина до 10 метра, ако в Общината или район "Централен" не разрешат друго.

Фирма "Дякон Иларион" ЕООД, специализирана в придобиването на имоти по схемата с изкупуване на частни или общински дялове и последващо ликвидиране на с​ъдружието, направи поредния си удар. Този път управляваното от Мария Кичукова дружество е купило терен от 1790 кв. м в центъра на Пловдив чрез сделка с "Борика" АД - лидер на пазара на междубанкови услуги. Кичукова е тъща на шефа на ВиК-Пловдив Спартак Николов, а сделката е от края на миналата година.    

В поредица от свои разследвания "Марица" осветли връзката на "Дякон Иларион" ЕООД  с приятелския кръг около Георги Тотев, брат на бившия кмет на Пловдив Иван Тотев, и Спартак Николов. Чрез това дружество са придобити и застроени половин дузина апетитни терени в Пловдив.  

 

Интервю с арх. Влади Калинов, директор на ДНСК:

Паспорт на сградите ще се вади само при голям ремонт

Темата със задължителните технически паспорти на сградите засяга пряко и граждани, и
бизнеса. Вече няколко пъти сроковете се отлагат, расте и брожението срещу това
ново изискване. Каква ще бъде развръзката? Отговорът ни дава новият началник на ДНСК - арх. Влади Калинов в интервю за в. "Марица". 

"Целта е МРРБ да облекчи ситуацията с паспортите на сградите. Предложението е паспорт  да се изготвя само когато се предвижда извършване на строително-ремонтни дейности по
сградата с разрешение за строеж.  Нека правим паспорти на сградите, но не на всяка цена. Малко хора днес могат да си позволят подобен харч, а и етажните собственици са разделени по казуса", смята арх. Калинов. 

Според него във фирма „Артекс” са наясно, че разрешителното на небостъргача „Златен век” е с изтекъл срок, но се възползват от недобре обмислените поправки в ЗУТ. 

 

Гражданите раздвоени за новия План за интегрирано развитие на общината

Пловдив - зелен артград с хиляди туристи или индустриален център

Пловдивчани са разединени в  мечтите си в какъв град искат да живеят -  
зелен като Копенхаген, известен културен център като Рим или  с 
високоразвити технологии като Шанхай или Хонконг. Това показват 
социологическите проучвания, с които стартира работата по изготвянето на
нов План за интегрирано развитие на общината /ПИРО/. Той трябва да даде
курс за развитие на града в следващите 7 години. Изпълнител на 
подготовката на ПИРО е „БИМ Консултинг” ООД. Изработването му е важно, 
защото без него не може да се кандидатства за финансиране в програми 
като „Развитие на регионите”, „Околна среда”, „Транспортна свързаност” и
„Развитие на човешките ресурси”.  

 

Блондинки избират Мистър Евро 2020

Блондинките от целия свят ще имат възможността да изберат най-красивия футболист на Европейското първенство по футбол. Това съобщи за "Марица" тяхната председателка Олга Ускова. Гласуването ще е онлайн, а показателите ще са няколко. Най-важният критерий обаче ще е колко пари има в банковата сметка на ритнитопковеца. А наградата, която ще спечели, е "Златна пеперуда", която ще му бъде изпратена по пощата. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?