4232

Четете в "Марица": Задава се още една гореща зона - Брезовско шосе

Започнете седмицата с новия, вълнуващ брой на в. "Марица"

 

По-скъпи данъци и винетки за трошките

Държавата обяви война на трошките по пътищата. Два проектозакона, качени за обществено обсъждане в момента, се опитват да ограничат вноса и продажбата на стари и замърсяващи автомобили и да накажат собствениците им с по-високи данъци и винетки.

С промени в Закона за пътищата се предлага вехтите коли да плащат по-високи пътни такси. Цената на винетката ще се определя не само според категорията на возилото, но и според класа Euro и емисиите на CO2, които се измерват при годишните технически прегледи.
 

 

Пловдив чака подарък за Коледа - нов Бетонен мост

Старият Бетонен мост отива в историята, след като в събота бе даден старт на реконструкцията на възловото съоръжение в Пловдив и движението между булевардите „Македония“ и „Христо Ботев“ беше спряно. Надеждата на строителите, на местната власт и най-вече на пловдивчани е за Коледа да си честитим нова пътна връзка между районите „Южен“ и „Централен“ и малко да си отдъхнем от кошмарния трафик.

Шест месеца е срокът за изграждането на надлеза, записан черно на бяло в анекса към договора между Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) и фирмата изпълнител „Трейс Холд Груп“. Държавната компания поема всички разходи по събарянето на старата конструкция и строителството на нова. По предварителни разчети обектът ще струва 5 млн. лева.

Подробности по темата за реконструкцията на Бетонния мост и промяна в движението на влакове четете в темата на „Марица“
 

 

Задава се още една гореща зона - Брезовско шосе

След като беше пуснато движението по няколко възлови градски артерии, в Пловдив има още няколко зони, в които ще бъде много напечено заради неотложните ремонти.

Една от тях е Брезовско шосе, където предстои да бъде завършен последен участък от проекта за изграждане на обходен колектор и подмяна на старата ВиК мрежа. Това означава, че ще бъдат разкопани близо 136 метра от пътното платно приблизително в средата на входно-изходната артерия и отбиване на трафика по тесните улички зад производствените бази и складове.

 
 

Борисов става депутат от Пловдив

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов избра да влезе в новия парламент като депутат от Пловдив, а не от София. Съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев пък предпочете родния Хасково вместо 16 МИР под тепетата, където също водеше листата. Това стана ясно, след като Централната избирателна комисия обяви откъде влизат депутатите, избрани за следващото Народно събрание в два избирателни района.

Ходът на Борисов, който в предишните избори влизаше от София, определи и останалите трима депутати на ГЕРБ от Пловдив. Това са поставената на второ място хореограф проф. Даниела Дженева, бившият шеф на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който също предпочете 16 МИР пред столичния район, и бившата зам.-министърка на МРРБ Деница Николова.

 
 

БСП на война с Нинова, поемат курс към сдобряване с Радев

БСП започнаха тотална война срещу своя лидер Корнелия Нинова, след като и най-близките й доскоро съпартийци я изоставиха. На Национален съвет през уикенда с категоричните 109 гласа „за“, трима въздържали се и трима „против“ беше решено, че червените започват нов изборен цикъл. Според източник на „Марица“ делегатите от Пловдив и района гласували с мнозинството, тоест, против Нинова.

За временен шеф на партията беше избран бургазлията Атанас Зафиров, варненецът Борислав Гуцанов ще води парламентарната група, а софиянецът Драгомир Стойнев трябва да стане заместник-шеф на Народното събрание.

 
 

Работниците от Индия са по-дисциплинирани от българските

Родните фирми вече предпочитат да наемат персонал от Непал, Индия и Бангладеш, тъй като работниците от тези държави са много по-дисциплинирани в сравнение с украинците и българите, разказаха работодателите по време на дискусията за проблемите с дефицита на работна ръка. В много отношения служителите от Непал са по-старателни, лоялни, изпълнителни и производителността им е по-голяма, обясниха експерти от компании за набиране на персонал.

Шефовете на фирми и HR отделите на компаниите правят онлайн интервюта с бъдещите си служители, преди да ги наемат, а непалците владеят английски език. Заплащането, което търсят, е около 500-700 евро чисто, в зависимост от позицията, говорят английски език и имат базови познания по български.
 

 

Дамян Яков, издател: Четенето е въпрос на национална сигурност

В действителност не виждам последните промени да реформират качеството на образователната система. Образователната система трябва да бъде изведена в 21-ви век, да бъде пригодена към модерния начин на живот с преподаване на практически знания чрез модерни, интерактивни подходи, градейки върху класическите основи, с които българската образователна система може да се гордее. Тези интерактивни подходи, които повечето школи или занимални извън системата на МОН владеят, карат децата да харесват да учат, да искат да се връщат на училище, казва в интервю за „Марица“ Дамян Яков .
 

 

Терор на Евро 2024: След наръгани вече има и застреляни фенове

Два дни след началото на Евро 2024 нови случаи с кървави екшъни, в които са замесени футболни фенове, разтърсиха Германия. Полицаи са блокирали берлинския квартал "Моабит" и провеждат щателно претърсване. Причината - неизвестен е стрелял по време на мача между Италия и Албания (2:1) в събота вечерта, информира „Билд“.

23-годишен мъж е сериозно пострадал, има прострелни рани в крака и рамото. Според свидетели са се чули поне шест изстрела. Причината за стрелбата е спор, възникнал покрай мача между Италия и Албания, който се игра в Дортмунд.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 1 оценки
3/5 от 1 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?