46

Четете в "Марица" - Всеки по-светнат ученик може да плаши с бомби и да остане неуловим

В утрешния брой на вестник "Марица" можете да прочетете тези и много други интересни авторски теми и разработки:

Нов рекорд! Бюджетът на Пловдив набъбна до 630 млн. лв.

Община Пловдив ще разполага тази година  с 630 890 395 лева, което е нов рекорд, въпреки че сме в криза. За миналата година по това време беше приет бюджет в размер на 529 млн. лева, който с допълнителните държавни трансфери се покачи  през есента до 597 милиона. Това означава  ръст почти 100 млн. лева  спрямо планираните приходи и разходи през 2022-ра

Йордан Маджунков, програмист и специалист по криптовалути: Всеки по-светнат ученик може да плаши с бомби и да остане неуловим 

Много е лесно да се изпрати мейл, до чийто подател не може да се стигне.  Повечето хакери, които искат откуп, когато са хакнали дадена система, го правят. Лесно е и за научаване, ако човек има базова техническа грамотност. 

Това заяви в интервю за „Марица“ програмистът Йордан Маджунков.

Безплатните лекарства скараха доктори и аптекари

Близо милион българи изтръпнаха, че от 1 април ще останат без лекарствата, които напълно или частично се поемат от Здравната каса. Това се заканиха от Българския фармацевтичен съюз заради променени в последния момент две условия от готвения договор с НЗОК.  Предложението, което засяга пациентите, предвижда занапред в една аптека задължително да се изпълнява цялата рецепта с предписани лекарства, медицински изделия и диетични храни, заплащани напълно или частично от Касата.

За да успокоят топката, от Касата предложиха да се удължи срокът на действащия договор, докато се изчистят разногласията между страните. Очаква се решението на Управителния съвет на БФС дали да приеме компромисния вариант. 

Ниските такси за преглед ощетяват хората, които плащат данъци и се осигуряват

Работещите хора, които сме 25%, плащаме три пъти - един път за себе си, един път за всички, които не се осигуряват, и още веднъж - като финансираме спешната помощ. И накрая, когато ни се наложи да отидем на лекар, не можем, защото пред кабинета има такива, които не плащат, и вместо работещият човек, който си внася данъците да чака и губи време, защото и работи, плаща четвърти път, като  отива на частен прием, който струва  в пъти повече“, тълкува настоящия парадокс шефът на пловдивските джипита. И допълва, че много от тези, които са освободени от потребителска такса, ходят на прегледи всеки ден, а понякога и по два пъти на ден. 

Това обяснява д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на частнопрактикуващите лекари  в Пловдивска област. 

Художник се клонира на изложбата си в Пловдив

Не един, а двама Христо Бозуковци се появиха на изложбата "Space Transit" в галерия "Артистика" миналата вечер. Бившият министър на земеделието в две служебни правителства - на Стефан Янев и Огнян Герджиков, дойде на откриването на своя адаш Христо Бозуков, за да се запознаят официално. 

"Все ни бъркат и питат кой е художникът и кой - политикът. Затова реших най-после да сложим ред", каза професорът по растителна защита.

Оцени новината

Оцени новината
4.5/5 от 2 оценки
4.5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?