1553

Четете в "Марица": Всеки четвърти зрелостник в Пловдивско не стигна до диплома

В деня на майстора няма да ви е скучно с новия брой на вестник „Марица“ За това говорят и акцентите:

 

Всеки четвърти зрелостник в Пловдивско не стигна до диплома

Една четвърт от зрелостниците, които са завършили училище миналата година в Пловдивска област, не са успели да се дипломират. В същото време 2588 деца в задължителната за обучение възраст от 5 до 16 г. не са обхванати в учебните заведения.

Тревожните данни идват на фона на статистиката от последното национално преброяване, която сочи Пловдив като печален рекордьор по неграмотни – 8817 човека признават, че не могат да четат и пишат. След това се нареждат Сливен (7714), Бургас (6071) и Стара Загора (6046).

 

Ново наводнение заплашва потопените карловски села

Ново наводнение заплашва карловските села Богдан и Каравелово. Само пет месеца след потопа на 2 септември хората тръпнат от страх от нова вълна от вода и кал, която може да ги залее.

Дъждовете през последните две седмици довлякоха огромно количество пясък и земна маса и запълниха разчистените след наводнението речни корита. При нови обилни дъждове  водата ще излезе от коритата и ще залее селата. Заради тази опасност от вчера кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов обяви отново частично бедствено положение в селата Богдан и Каравелово.

 

Разширението на "Даме Груев” зацикли в съда заради автосервиз

Обществена поръчка за премахване на четири сгради, които попадат в разширението на ул. „Даме Груев”, подготвя кметът на „Южен” Костадин Язов. За събарянето са осигурени 115 000 лева без ДДС, но Язов се надява на търга да бъде предложена по-ниска цена. Сградите се намират в участъка между ул. „Тодор Александров” и Кукленско шосе, където усилено се работи, но разчистването на терена от северната страна ще се забави, може би с няколко месеца.

С общинския имот няма проблем, тъй като наемателите на „Жилфонд” са преместени, както „Марица” писа. Собствениците на съседния автосервиз и къща обаче продължават с нокти и зъби да се борят в съда да си ги запазят. Районният кмет спечели в Административния съд  делото по жалбата  срещу заповедта му за предварителното изпълнение за премахване на сградата. ВАС обаче  отмени решението до произнасяне по същество – срещу отчуждаването на имота.

 

Впечатляващи целувки влизат във "Фотосалон Пловдив"

За първи път част от наградените участници в конкурса „Най-сладката целувка” ще могат да участват и в големия фотографски форум „Фотосалон Пловдив”. Така двете пловдивски инициативи ще станат партньори.

От фотосалона ще дадат 10 безплатни ваучера за участие на фотографи любители, както и ще изработят и лого на конкурса, с който ще го представят на следващото си издание. На 1 февруари в Цар-Симеоновата градина на 20-те големи винилови пана ще бъдат поставени фотографии от тазгодишния и миналогодишния фестивал „Най-сладката целувка”.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Време е

Време е

27.01.2023 | 06:52

Време е да се върне нормалността в образованието. Всички училища да учат по един учебник. Стига са им тежали чантите по 25 кг. Трябва има глоби за родителите на децата биячи и на сеирджиите-снимачи.

Отговори
1 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?