1939

Четете в „Марица“: Връщат левия завой до Водната палата

В новия брой на вестник "Марица", който ще излезе утре, можете да прочетете тези и много други интересни авторски теми

 

Връщат левия завой до Водната палата

Движението през кръговото кръстовище на бул. „Цар Борис III Обединител” до Водната палата ще бъде възстановено за времето, докато тече обществено обсъждане на проекта за транспортния подлез. Движението по бул. „Марица-юг” се възстановява, както и левият завой през колелото. Новината беше оповестена вчера от кмета Здравко Димитров, който ще предложи на днешната сесия строителството на пробива да бъде спряно за срок от един месец. Решението е взето от екипа на Община Пловдив заради възникналото напрежение в града и подписка от над 800 граждани с апел за спиране на проекта. Извънредната сесия е поискана от съветниците от ГЕРБ,  "Демократична България" и независимият Слави Георгиев.

Този парламент няма да успее да отпуши парите от Брюксел, казва в интервю за “Марица“ анализаторът Михаил Кръстев

Ето още: „Голямата заблуда е, че ни е необходимо просто да имаме един парламент, който при внесените от служебния кабинет закони, свързани с Плана за възстановяване, да ги приеме и оттам нататък да потекат едни пари. Все още не осъзнаваме какво представлява този план. Той не предоставя възстановяване на икономиките в Европейския съюз след ковид пандемията, а дава значителни пари, но срещу реформи, свързани най-вече с т.нар. „Зелен преход”. „

Фирма от Цалапица ще строи спортната зала на Руската гимназия

Регистрираната в Цалапица фирма "Мауербрюдер" ЕООД е избрана за изпълнител на новата спортна зала в ЕГ "Иван Вазов".  Решението на общинската комисия е взето на 21 октомври.  "Мауербрюдер" спечели поръчката в надпревара с  "Парсек Груп", "Пирс-Д" и "ГЛАВ-Проектинвест София". Така крайната цена на новото съоръжение за нуждите на Руската гимназия ще бъде 2 038 407,56 лева (или малко над 2,4 млн. лева с ДДС) при пределна стойност от 2,5 млн. лева.  "Мауербрюдер" очевидно е свързана с Невен и Ангел Енчеви, тъй като управител на едноличното дружество е Любка Моллова-Гъчмова, която е административен директор и главна медицинска сестра в МБАЛ "Медлайн Клиник".

 Дрога прати световна шампионка в затвора  

Да приемаш овации като номер 1 в света, да изгърмиш с допинг, да пласираш дрога и накрая да търкаш килия в женския затвор в Сливен. Това е накратко съдбата на родената в Пловдив 29-годишна щангистка Боянка Костова. 

Бившата световна и европейска шампионка от няколко месеца излежава ефективна присъда за разпространение на наркотици. Някогашната ни националка от 2012 година се състезава за Азербайджан и спечели повечето от титлите и медалите си за тази страна. Тя е световна шампионка през 2015 година и носителка на четири европейски титли (2012, 2015, 2016, 2021).

Купонджия нападна униформен в нощно заведение

Полицията нахлу в пловдивски нощни заведения. Акцията е проведена в събота срещу неделя, като акцентът е бил употреба и разпространение на наркотици. В един от локалите се е стигнало до нападение над униформен. Посетител, който е с криминално досие, се държал агресивно и дори скочил на полицая, който искал да му извърши проверка. Последвал арест за 24 часа. На територията на Пловдив има още няколко задържани.  

Акцията е по разпореждане на служебния МВР шеф Иван Демерджиев.

Жилищата в България са силно надценени, но цените остават сред най-ниските в ЕС

Купувачите на жилища все по-често чуват мантрата, че цените у нас се изравняват с европейските. Както и че не трябва да се учудват от галопиращите нагоре цени на имотите. Какво се случва действително на пазара? 

Експерти предупреждават, че жилищата в България са силно надценени по много показатели, пазарът започва да прегрява и e въпрос на време балонът да се спука. А колкото до тезата, че цените на имотите у нас са изравнени и дори надскачат европейските, коментарът им е, че вероятно подобни твърдения идват от хора, които нямат информация от чуждите пазари. И не са наясно с правилата на имотния пазар.  

Надценени ли са жилищата ни спрямо европейските? Категорично не, казва Георги Димитров, собственик на RE/MAX Advantage.

1.8 милиона българи са работещите бедни

Нетният месечен доход за издръжка на живота през септември е 1320 лв. за работещ, който живее сам, и 2376 лв. за тричленно семейство. Нарастването на тези средства на годишна база наближава 20%. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция на конфедерацията и Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, на която бяха представени резултатите от традиционното наблюдение на потребителските цени и заплатата за издръжка за третото тримесечие на 2022 г.

При формирането на необходимия доход на тричленно домакинство поне 1530 лв. трябва да е брутната заплата на двамата работещи в него. 1701 пък е брутната заплата, която трябва да получи всеки един самостоятелно живеещ. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Пляс,пляс,пидалите..!

Пляс,пляс,пидалите..!

25.10.2022 | 21:20

Ми като видиш зора и ти ще завъртиш педала на ляво!

Отговори
3 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?