Следвайте ни

Четете в „Марица“: Тютюневият град - докато чиновниците се наумуват, сградите рухват сами

viber icon

В новия брой на "Марица" четете:

Как бездействието на институциите съсипва старините: Тютюневият град - докато чиновниците се наумуват, сградите рухват сами

Планиран като голяма градска забележителност и атракция преди 6 години, когато Пловдив кандидатстваше за Европейска столица на културата, днес Тютюневият град е символ на разрухата и чиновническото безхаберие.   

Години наред собствениците на имоти в района чакат държавата да реши какво може и какво не може да се прави в района. По казуса с Тютюневия град са се изказвали архитекти, визионери, каузаджии, грантаджии и плеяди общинари. И до момента обаче решение няма. Ясно е, че кварталът отдавна е загубил ролята си на индустриална и складова зона. Тук инфраструктура няма, а ко​му​никациите са трудни. Не са много вариантите и за бъдещия живот на зоната. Идеите се движат от нов артквартал по примера на "Капана" през малко сити с хотели и офис сгради до нормален жилищен район. Мнения "за" и "против" има във всички посоки. Решение обаче засега няма.   

Инвеститорите с нетърпение  чакат Министерството на културата и  НИНКН  най-после да одобрят  правилата за реставрация и строителни дейности в квартала между бул. „Христо Ботев”, ул. „Цар Асен”, „Иван Вазов” и автогара „Юг”. Всяко забавяне на междуведомствените съгласувания за зоната, наречена Тютюнев град, означава загуба на време и пари, тъй като цените на строителните материали вървят нагоре, оскъпява се и трудът.

Темата за Тютюневия град беше повдигната отново от главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов пред министъра на културата Велислав Минеков. Наскоро на срещата в залата на Епископската базилика Минеков обеща съдействие, за да се изпълнят процедурите по съгласуване.

Проектът на подробен устройствен план (ПУП) на тази зона е внесен за предварително обсъждане в Министерството на културата още преди два месеца.  Предстои арх. Ахрянов да обсъди последващите действия с екипа на  министерството. Ако експертите  на министъра  кажат "да" за предварителния етап, внасяме плана официално и чакаме одобрение, обясни за "Марица" главният архитект. 

Качват баби на тренажор за машинно гласуване

Пенсионери от Цалапица тренират как се гласува машинно на тренажор, научи "Марица". Млад IT специалист разработил платформата, която досущ прилича на бюлетината за ​вота. А кметът Ивайло Данаилов монтирал личния си 14-инчов iPAD в кметството, на който вчера се упражнявали служители. Днес той ще занесе устройството в пенсионерския клуб, за да покаже на възрастните хора, че техниката не е толкова страшна и машинният вот е лесен.

От 12 юли се въвеждат екогрупите по автомобилите, новите стикери от ГТП без данни за шофьора

От 12 юли при минаване на годишен технически преглед автомобилите вече ще се класират и в новите екогрупи, за които Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ говори от месеци.

Тъй като обаче те не съвпадат с европейските стандарти, можем само да предположим в коя екогрупа ще попадне даден автомобил спрямо Евро стандарта, който покрива, посочват от Съюза на българските автомобилисти. Причината - подходът към всеки автомобил ще бъде индивидуален, според стойностите, отчетени по време на проверката. От там са изготвили примерна таблица в коя екогрупа би попаднал един автомобил според годината на производство и вида гориво

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?