71

Четете в "Марица": Тютюневият град - агонията на един архитектурен колос

Най-интересното от новия брой на "Марица".

 

Пловдив решава кой ще е следващият премиер

Резултатите от вота в Пловдив на извънредните парламентарни избори на 2 октомври ще покажат кой ще е следващият премиер на България. Това повелява традицията, установена през последното десетилетие.  

И този път основните претенденти за първа сила в парламента решиха да си дадат лидерски сблъсък под тепетата. Листата на ГЕРБ се води от Бойко Борисов, тази на "Демократична България" - от съпредседателя на коалицията Христо Иванов. Срещу тях се изправя дебютантът ген. Стефан Янев, лидер на "Български възход". От "Продължаваме промяната" и ИТН пък заложиха на новите си остриета. Гроздан Караджов, който бе в основата на развода в правителството на Кирил Петков, е изборът на Слави Трифонов за Пловдив. Листата на ПП пък се води от бившия председател на 47-ото Народно събрание Никола Минчев. 

Няма материал! Само четири партии с пълни листи на вота в Пловдив

Общо 28 листи с кандидати за народни представители в следващия парламент са регистрирани до крайния срок за приемане документи в 16-та Районна избирателна комисия в Пловдив. Това каза пред „Марица“ председателят на комисията Калоян Сухоруков.

Броят на партиите с регистрирани кандидатски листи в Пловдив-град, е 22, коалициите са шест. Само една партия не е входирала листа. Това е "Ние идваме!" на Мая Мандолова, която този път се отктаза от битката за народната любов. В играта обаче отново са други стари муцуни. Проф. Огнян Сапарев се завръща на политичеснкия терен напълно преобразен. Бившият върл седесар този път е начело на листата на Русофили за възраждане на отечеството. Листа в Пловдив ще води и някогашният му опонент отляво Александър Томов, който гони рекорд за "Гинес" за най-много неуспешни явявания на избори. Той за пореден път е начело на Българска социалдемокрация – Евролевица. 

 

Разкопават бул. "Ал. Стамболийски" заради Южния обходен колектор

Изграждането на Южния обходен колектор, който трябва да събере обратните и дъждовните води на половин Пловдив, стартира до един месец.  При реализацията на най-мащабния ВиК проект в Пловдив от последните десетилетия ще се полагат тръби с диаметър между 2,50 и 3 метра. Трасето започва от Пещерско шосе на кръстовището с ул. „Царевец”, преминава под софийската жп линия, по ул. „Модър”, бул. „Александър Стамболийски”, през „Тракия”, за да се свърже с пречиствателната станция.

 

Тютюневият град - агонията на един архитектурен колос

Дебатът за бъдещето на Тютюневия град в Пловдив продължава второ десетилетие с променлив успех за спорещите страни. Според няколко градски общественици и интелектуалци старите сгради трябва да бъдат възстановени в автентичния си вид и в никакъв случай не бива да се събарят, дори да са опасни и напълно компрометирани конструктивно. Най-яростните защитници на някогашните тютюневи складове дори лансираха идеята за национализация - Общината и държавата да откупят сградите от собствениците им и да превърнат зоната във втори артквартал по подобие на „Капана”.

Опонентите им твърдят, че ако има някаква енергия в „духа на Тютюневия град”, тя никак не е положителна. Напъните да се представи това злокобно днес място като някаква голяма историческа забележителност на Пловдив са напразни и без реални основания. Разположени почти на пъпа на града, повечето сгради отдавна са се превърнали в руини, изпразнени от съдържание. За да се спасят, се нуждаят от тотална реконструкция и нова функционалност. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Странно е!

Странно е!

30.08.2022 | 22:43

Как може да защитавате в коментарите някакви си нагли инвеститори - рушители???

Отговори
2 0
няма тютюнев град

няма тютюнев град

30.08.2022 | 22:32

има опасни сгради без никаква стойност! Тия, дето се напъват да спасяват, да насочат енергията си към истински, стойностни неща в хилядолетния ни град.

Отговори
1 4
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

30.08.2022 | 22:17

ГАЗТЪ ще поскъпн с около 16 17 процента това е ЖЕСТОКОСТ

Отговори
1 1
намръщенЪ

намръщенЪ

30.08.2022 | 21:40

Противниците на "Тютюнев град" са бизнесизчадия, които гледат да докопат тези имоти за жълти стотинки и да ги превърнат в угодни тям неща

Отговори
3 3
грешиш

грешиш

30.08.2022 | 21:53

Привържениците на измисления на 2 ракии и малко бело ТЮТЮНЕВ ГРАД, са комплексирани нищоправачи, амбициозни пловдивчани, първо поколение, със здрав работническо-селски произход. Направи си труда, попитай всеки пловдивчанин на 60 и нагоре................само ще ти се изсмее. Това са просто складове, които едно време миришеха на тютюн, а сега миришат на лай-на.

Отговори
3 5
Какви пловдичани да пита?

Какви пловдичани да пита?

30.08.2022 | 22:02

Не означава, че нещо разбират от култура, история и архитектура… Тютюневият град трябва да стане новият Капана

Отговори
4 2
решението е на ХОРАТА

решението е на ХОРАТА

30.08.2022 | 22:29

КОИТО ЖИВЕЯТ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ В ТОЗИ ГРАД!! Аман от измислени грантаджии, завършили СЕВЕРО-ИЗТОЧНИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ!

Отговори
3 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?