2374

Четете в "Марица": Тръгва ново дело на уволнена шефка срещу МОН

На страниците на новия брой на в. "Марица" ще намерите всички теми, които засягат пловдивчани, обществото и политиката - не го изпускайте! Ето и част от акцентите:

Мисия 121 е възможна. ИТН се разпадна

Парламентарната група на „Има такъв народ” се разцепи. Разделението в партията на Слави Трифонов даде зелена светлина за оцеляване на правителството на премиера Кирил Петков с осигуряването на мнозинство от 121 депутати в 47-ото Народно събрание. Спортният министър в оставка Радостин Василев обяви, че напуска ИТН, последван от петима депутати - Николай Радулов, Иво Атанасов, Георги Георгиев, Деян Петков, Светлин Стоянов.  

ИТН не е партия, това е бизнес проект на Слави Трифонов, превзет от мафията, каза Василев. Той посочи, че основните брокери на задкулисието са министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и няколко бизнесмени, близки на Слави Трифонов.  

Премиерът Кирил Петков приветства отцепниците от ИТН, като ги определи като смели и достойни хора. Той изрази увереност, че примерът им ще бъде заразителен и ще се намерят още честни депутати, които да застанат на страната на народа и  България в битката за промяна и срещу мафията. 

Черешката на тортата в поредицата пресконференции обаче дойде от ИТН, които говориха последни. Тошко Йорданов пусна пред журналистите запис, на който се чува гласът на Радостин Василев. Министърът на спорта в оставка настойчиво се опитва да убеди своята колежка Христина Иванова да напусне групата на ИТН, включително и със заплахи. 

Общинските детски кухни 5 пъти по-евтини от частните

Пет пъти по-евтина е храната в общинските детски кухни в сравнение с частните. В общинските три ястия на ден струват на родителите левче, а в частните - 5 лева и отгоре. Това съобщи вчера кметът на район "Централен" Георги Стаменов, който заедно с кмета на Пловдив Здравко Димитров разгледа реновираната кухня в ДЯ "Детски смях" на ул. "Весела" 30. 

Община Пловдив доплаща за детското хранене от градския бюджет, подчерта Димитров. 

47 дни сме дишали мръсен въздух

Общо 47 превишения на фини прахови частици са отчетени в атмосферния въздух на Пловдив през миналата година, става ясно от годишния доклад на зам.-кмета по екология и здравеопазване Анести Тимчев до Общинския съвет. Европейската норма е максимум 35 дни годишно. 

В доклада обаче се посочва, че изчислената средна стойност на замърсяването на въздуха с ФПЧ 10  през 2019, 2020 и 2021 г. е 56, което означава, че броят на по-малкото "мръсни" дни през 2021-ва показва намаляване на превишенията.

Изпуснахме цяла година за ремонтите на Околовръстното и Карловско

Ремонтите на Околовръстното и Карловско шосе трябваше да бъдат завършени още преди една година - така гневно кметът Здравко Димитров коментира последствията от скандала в управляващата коалиция, избухнал за пари за пътна инфраструктура между ПП и ИТН.

Околовръстното шосе е в списъка за държавното финансиране и до този момент все още не е ясно дали  ремонтът на участъка от Коматевско до Пещерско шосе ще започне на 1 юли, както е планирано.

Тръгва ново дело на уволнена шефка срещу МОН

Втори сезон на сагата между уволнения началник на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова и МОН започва на 24 юни. Тогава е първото заседание на делото, с което Киркова оспорва повторното си освобождаване от поста.

Съдебният иск съдържа 11 страници, в които са описани съдебни практики на Върховния административен съд по подобни казуси. По всички тях магистратите са се произнесли в полза на уволнения служител.

Заливат пазара с плодове и зеленчуци от Молдова

Българските производители на плодове и зеленчуци са застрашени от нов чуждестранен конкурент на пазара. Освен с турски, македонски, гръцки, албански и други стоки, в търговската мрежа може да се нареди и продукция от Молдова. Преди дни Европейската комисия предложи регламент, с който да се позволи временно подобряване на достъпа до пазара за седем продукта от бившата съветска република, за които все още се прилагат тарифни квоти при въвеждането им в ЕС. Това са сливи, трапезно грозде, ябълки, домати, чесън, череши и сок от грозде.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?