4232

Четете в "Марица": Топлинният удар може да е фатален, ако не се реагира бързо

Най-интересното в новия брой на в. "Марица"

 

Пенсионната система – бомба със закъснител 

 2 039 218 души са пенсионерите в страната в началото на тази година, като тепърва тази бройка се очаква да се увеличава в следващите години. Срещу тях пък имаме рекордно ниски нива на заетост в новата история на страната ни - в края на миналата година работещите и внасящите пенсионни вноски в НОИ и доброволните фондове паднаха за първи път под 3 милиона души и са били средно 2 930 452. 

На практика това значи, че трима работещи българи издържат и осигуряват пенсиите на двама души у нас през 2024 година.

При тези темпове около 2038-2039 г. пенсионерите ще са близо 2,5 млн. - колкото се очаква да са и работещите българи в този период. 

Подобен паритет ще има силата на ядрен взрив за пенсионната ни система. Това далеч не значи, че тя ще фалира, каквито черни прогнози сме чували неведнъж. Но сериозната икономическа криза при такъв напълно реалистичен сценарий е почти гарантирана. 

 

 

МВФ бие камбаната: Замразяване на парите за старост или скок на данъците

В последния си доклад за България Международният валутен фонд отличи редица проблеми в страната и текущата пенсионна система. Според международните институции страната е изправена пред патова ситуация, да избира по-малката от две злини - да замрази равнищата на пенсиите за дълъг период или да продължи политиката за ръста им, но сериозно да увеличи тежестта върху работещите или да създаде нов външен дълг, за да може да компенсират евентуални бъдещи увеличения. 

 

 

Строителите се връщат в Хуманитарната гимназия

Ремонтът на Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий”, спрян през миналата година, се възобновява от началото на юли. Строителите имат задачата да подменят покрива, след като през 2023-та беше доставена и монтирана нова дограма и бе реставрирана фасадата на сградата - паметник на културата.

„Намерението ни е до новата учебна година да приключим с този етап на реконструкция и реставрация на гимназията, за да може от 15 септември децата безпрепятствено да се върнат в класните стаи”, каза кметът на район „Централен” Георги Стаменов.

 

 

Летните вируси атакуват в сезона на отпуските

За разлика от хората през лятото болестите не излизат в отпуск. Дори някои са най-опасни именно в жегите. Сега е сезонът на заболявания, причинени от ентеровируси, диария, предизвикана от различни вируси, бактерии или техните токсини, както и острите вирусни хепатити А и Е, коментира д-р Димитър Комитов от Катедрата по инфекциозни заболявания на ВМА.

Ентеровирусите са основни причинители на страдания през летния сезон. Те се размножават в стомашно-чревния тракт на хората и засягат по-често децата. Разпространяват се основно чрез замърсени храни, вода, особено канална и тази в басейните.

Около 90% от инфекциите протичат асимптомно. Сред тях е острото фебрилно заболяване, известно като летен грип, протичащо с болки в гърлото, повишена температура, кашлица и коремни болки. Ентеровирусите водят и до херпангината, протичаща с мехурчета по твърдото и мекото небце. Те могат да причинят също хеморагичен конюнктивит, силни мускулни болки, рядко се засяга и сърдечният мускул или централната нервна система под формата на менингит или енцефалит.

 

 

Д-р Цветан Деведжиев: Топлинният удар може да е фатален, ако не се реагира бързо

Най-тежките последици от прегряването е топлинният удар, който е застрашаващо живота състояние. Температурата на тялото на засегнатия е над 40 градуса Целзий. 

Симптомите на топлинен удар включват обърканост, главоболие, странно смесено поведение, бледнина, клатушкане, силен и учестен пулс, гадене, повръщане, възможно е изпадане в делириум или кома. При това състояние са възможни мозъчни увреждания и дори смърт.

- Първото нещо е пострадалият незабавно да се внесе на хладно и сенчесто място и да се обадите на тел. 112. Дрехите му трябва да се разкопчаят.  Добре е да се постави близо до климатик или вентилатор в легнало състояние.

Ценните съвети как да се пазим в жегите дава д-р Цветан Деведжиев, началник на Отделението по кардиология към МБАЛ  „Св. Мина“. 

 

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 2 оценки
1/5 от 2 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?