1553

Четете в "Марица": Таван за цената на парното и газа за бита 

Новата седмица идва с пореден изключителен брой на "Марица". Акцентите!

 

Таван за цената на парното и газа за бита 

Обсъжданата пределна цена е 100 лева на мегаватчас. Толкова ще плащат крайните битови клиенти, а разликата над това до пазарната цена ще се покрива от фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Парите обаче няма да отиват в топлофикациите, а директно в „Булгаргаз“.Ако мярката бъде приета, разходите и на газифицираните домакинства ще паднат чувствително. Този месец цената на газа е 260 лв., което означава, че там компенсацията ще е 160 лв.

  

Ефектът "Анка": Жалби блокират поръчката за електронна система в градския транспорт

Две жалби до Комисията за защита на конкуренцията отлагат във времето провеждането на обществена поръчка  „Надграждане, модернизация и поддръжка на система за управление на градския транспорт и услуги по организиране, администриране и контрол на продажбите на обществени услуги за градска мобилност“. Стойността на поръчката е 11 998 000 лв. без ДДС.

 

Темата на „Марица”: По-добре информирани граждани, повече държава

Един от многото проблеми на българския преход са нереформираните институции. Повечето от тях работят бавно, съпротивляват се на промените и често малтретират бизнеса и гражданите, вместо да ги обслужват. Много хора не могат да се ориентират в лабиринта от ведомства и агенции, не знаят къде и как точно до получат необходимото им административно обслужване и губят голяма част от времето си, за да обикалят различни ведомства, дирекции и отдели.

За да е наистина от полза на читателите си, „Марица” стартира поредица, в която ще представи всички общински и държавни институции, които работят на територията на Пловдив. Ще ви информираме с какво точно се занимават, каква е структурата им, как най-лесно да влезем във връзка с тях и какво да направим, ако не си вършат работата.

 

Путин смята България за слабото звено в НАТО

твърди в интервю за "Марица" Весела Чернева. Очевидно Путин не само не желае да преговаря за край на войната, но и смята все по-брутално да действа в нея.

Затова огромната част от страните - членки на НАТО, всъщност дават и военна помощ на Украйна, за да може руската армия да бъде изтласкана от украинска територия и това да доведе до бързо приключване на войната, коментира  в интервю за „Марица” Весела Чернева.

 

Нов шампион по скъпотия измести олиото

Нов шампион по скъпотия се очерта тази седмица. Килограм захар на едро поскъпна до 2.58 лева на едро, като за година скокът е близо 82%, сочат данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища /ДКСБТ/. За сравнение - миналата година по това време захарта е била 1.42 лева на едро.

Проблемът е, че около 1/3 от суровината се произвежда в България, а останалото е внос. 2021-2022 г. преминават с голяма суша в Европа, което се отрази в по-нисък добив на цвекло, оттам и по-ниско производство и по-малко предлагане, обясниха от единствения завод в България, този в Горна Оряховица. Допълнителните фактори за оскъпяването си ги знаем наизуст - повишените разходи за енергия, транспорт и работни заплати.

 

 Как една студентска мечта порасна до бизнес империя

"Погледни на бизнеса като на игра, за да стигнеш по-напред" - така смята маг. фарм. Васил Маджаров, дф, собственик на верига АПТЕКИ 36.6. Неговата „игра“ започнала още докато бил студент 3 курс в Медицински университет-София с дебютната аптека. Сега има 34 обекта, а до края на годината се планират още два.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Цв. Цв.

Цв. Цв.

16.10.2022 | 21:57

Да не стане ефекта Ванката и да откраднат още едни 12мил.Ама тоя път крадливите п@ч@ври ще изядат хурката! Тоя номер с Индра, вече няма да мине! Даже ще се наложи да връщате Вие откраднатите от вашия партиен лидер 22мил от не състоялото се електронно таксуване!

Отговори
2 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?