Следвайте ни

Четете в „Марица“: Студенти се връщат от Великобритания, за да пестят

viber icon

Ковид болницата загива, преди да се роди

Очакваната финансова подкрепа от държавата за преструктурирането на МБАЛ "Св. Мина" засега не идва. Здравната каса отказва да вдигне лимита за дейностите. Кметът Здравко Димитров свиква спешна сесия на Общинския съвет   

МБАЛ "Св. Мина" е във финансов колапс още в първия месец на преобразуването си в ковид болница. Ситуацията стана критична, след като Националната здравноосигурителна каса отказа да вдигне лимита на общинското здравно заведение. Засега и държавата не откликва на молбата от Община Пловдив за финансова помощ, с която спешно да се набави необходимото оборудване. Миналата седмица кметът Здравко Димитров изпрати писмо до премиера Бойко Борисов и здравния министър Костадин Ангелов, с което поиска спешно 1,2 млн. лева за техника. Градоначалникът мотивира искането с факта, че в МБАЛ "Св. Мина" се лекуват и хора от други общини, а възможностите на бюджета на Пловдив са изчерпани. "Решението за допълнително финансиране на едно или друго здравно заведение  е  на министъра на здравеопазването. Доколкото знам, от Община Пловдив са поискани средства и за Белодробна болница, а това са много пари. Искането се обсъжда на ниво министерство и аз не мога да взема отношение", коментира пред  "Марица" Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента.

По-големият удар идва от Здравната каса, която отказва да увеличи лимита за дейности. В момента "Св. Мина" получава 325 507 лв. месечно, като за ноември лимитът вече е достигнат. За да бъде осигурено необходимото лечение при изпълнен капацитет на болницата от 137 легла, средномесечният лимит трябва да бъде увеличен до 750 000, настоява управителят на болницата проф. Петър Петров.

Заради патовата ситуация кметът Здравко Димитров свиква извънредна сесия на Общинския съвет следващата седмица. 

 

Бюджетът на Пловдив надхвърли 400 млн. лева 

Бюджетът на община Пловдив се увеличава, въпреки мрачните прогнози за намалените приходи през 2020 г. заради кризата с COVID-19.

В началото на тази година бяха планирани 345 631 629 лева приходи и разходи в местната хазна, а към 30 септември средствата са в размер на 400 316 813 лева. Промените във финансовата рамка са внесени в Общинския съвет от кмета Здравко Димитров, за да се гласуват на предстоящата сесия.

Ръстът се дължи на допълнителните трансфери от държавния бюджет, които не бяха включени в първоначалния бюджет. Основното увеличение идва от целевата субсидия в размер на 37 млн. лева, предоставена от правителството на общината за спортната инфраструктура - стадионите на „Ботев” и „Локомотив”. С писма на министерството на финансите са преведени пари за държавни дейности, делегирани на общината, включително за здравеопазването, учебници, помагала и други принадлежности в учебни и детски заведения. На няколко транша от републиканския бюджет на Пловдив е предоставена субсидия за превоз на пътници по нерентабилни линии.  Над 20 са решенията, с които извън утвърдения в началото на годината бюджет се финансират неотложните разходи.

 

Студенти се връщат от Вликобритания. Учейки от вкъщи, пестят от издръжката, докато университетите са в режим онлайн

Български студенти във Великобритания се връщат у нас, докато трае обучението онлайн, за да спестят за този период разходите по престой в чуждата държава. Засега нагласите са след Нова година да ​заминат обратно към Острова, освен ако в следващите седмици не последва ново затягане на мерките и присъственото обучение не бъде възстановено и през втория семестър, обяснява консултантът от „Интеграл“ Николай Христанов. 

Да се учи в електронна среда от къщи в България, вместо от общежитието в кампуса във Великобритания, спестява на семействата между 750 и 900 паунда месечно от издръжката. Има и някои младежи, които избират да не освобождават общежитието и продължават да дължат по 400-500 паунда на месец, въпреки че не го ползват. Дори и така обаче, да са в родината, докато трае онлайн обучението, излиза по-евтино.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Евчо

Евчо

25.11.2020 | 21:47

Тя никога не е била болтица. За пореден път онази даекваща лъжкиня здравка излъга в София и поиска 163000лв за морга

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?