Следвайте ни

Четете в "Марица": Стоп на сделките с ателиета за живеене

viber icon

Това са най-интересните теми от утрешния брой на вестник "Марица".

 Роми мамят със саниране на къщи

Роми с червен бус и няколко леки коли обикалят карловските села и предлагат саниране на къщи. Цената обаче е изключително атрактивна и измамна, те иска 100 лева, без да уточняват на каква площ. Когато стопанинът клъвнел на офертата, предлагали договор, в който със ситни букви било отбелязано, че става дума за квадратен метър, а не за цялата къща. 

Ромите обикаляли селата Домлян и Пролом. Кметът на Домлян Мано Несторов вчера видял групата и ги предупредил да напуснат селото, като уведомил кварталния полицейски инспектор Георги Лазаров. 

Несторов е уведомил и магазинерите за евентуалната измама като ги е помолил да предупреждават, особено възрастните хора. 

Червеният бус бил с бургаска регистрация, а леките коли с великотърновска. Засега в селото няма ужилени, но според Несторов преди 2 г. същата група е идвала, когато дядо от селото изгорял с 600 лева.

 Бюджетът на Пловдив набъбва с 13 млн. лева на микрофон. Райнните кметове и общинските съветници се надцакват с нови предложения, никой не говори за нови приходи 


Бюджетът на Пловдивможе да набъбне с 13 милиона лева по време на гласуването си в Общинския съвет, ако администрацията намери резерви в приходите, за да удовлетвори всички искания на районните кметове и отделните групи в Общинския съвет. Всички те имат своите предложения, съобразени с обещанията, които са дали на избирателите. И са готови да харчат да дупка, стана ясно от проведеното онлайн обсъждане на бюджета. Никой не казва откъде ще дойдат средствата за новите разходи, като предложенията са основно за орязвяне на едни проекти и пера за сметка на други. За вдигане на данъци, съкращения в администрацията и общинските предприятия и оптимизация на разходите не се говори. Нито пък за заем, с който да се реализират важните проекти. 

 Стоп на сделките с ателиета за живеене

Aтeлиeтaтa вeчe oфициaлнo ca cъc cтaтут на жилищa. Край с продажбата на имоти, които се водят ателие по документи, но в тях се живее - те вече ще трябва да са вписани като жилища и да отговарят на всички изисквания за такива. Промяната стана факт след изменения на Закона за устройство на територията, приет от 44-тото Народно събрание на 27 януари 2021 г.

В момента квартали като „Южен“ и „Западен“ се пукат по шевовете от нови кооперации. Предприемачите строят предимно малогабаритни жилища от типа „ателиета“. За хаоса и презастрояването в 100-хилядния квартал на Пловдив ​- „Южен“ ​- си има обяснение. На практика в момента повечето имоти, които не покриват изискванията за жилища, се продават като ателиета, тъй като изискването за тях е единствено да имат санитарен възел, обясняват експерти. Това е и причината в новото строителство да има толкова много ателиета. До 2017 г. за тях не се изискваше да има и възможност за покупка на гараж или паркомясто, каквото за апартаментите е задължително. Ето защо много хора предпочитаха да купят ателие вместо жилище. Особено примамлива за тях е ниската цена.

 Пистата е свободна, който иска, да идва да се надбягваме - интервю с Георги Мараджиев, областен координатор на ГЕРБ Пловдив-област.

Моето място е тук, където съм роден, нямам никакво намерение да се кандидатирам за депутат. Г-жа Каназирева е един изключително хиперактивен областен управител, млад човек, с много енергия, която понякога ми се струва, че е необходимо даже да се овладява. Нито един член на ГЕРБ не е подал молба за напускане на политическата партия и не се е влял в партията на Цветан Цветанов

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Керпеденов

Керпеденов

10.02.2021 | 00:13

Странно, и аз не мога да коментирам под статията за Бойко Борисов.

Отговори
2 0
Нали

Нали

09.02.2021 | 23:54

Ха ха, Марица бая коментари са ми изтрили днес! Свобода на словото има, но ако не става въпрос за сина на президента или Славчо Атанасов! Още, защо не може да се коментира под статията за номинациите не Бойко Борисов? Свобода на словото има, ама друг път! Журналисти, сър!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?