3906

Четете в "Марица": Спешно се търси центрист, който да укроти прозападната и проруската агитка! Говори Първан Симеонов

Най-интересното от новия брой на "Марица"!

 

Кметът на Варна обръща мача за Пловдивския панаир

Новият кмет на Варна Благомир Коцев ще съдейства акциите от Международния панаир в Пловдив да се върнат на държавата. Само по този начин тя ще запази управленските си възможности в дружеството. Това обяви градоначалникът на морската ни столица от ефира на телевизия "Евроком", което е нов обрат в сагата със собствеността на изложението.

В момента има наложен запор върху притежаваните от Община Варна 16 314 400 поименни безналични акции, които са 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД. Определение за това бе постановено по дело, заведено от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов, след като акциите бяха апортирани от собственика им в дружеството "Пълдин туринвест", контролирано от бизнесмена Георги Гергов.

Новата местна власт на Варна, където бившият кмет от ГЕРБ Иван Портних бе сменен от представителя на ПП-ДБ Благомир Коцев, обаче няма как да върне акциите на Панаира на държавата, докато не падне запорът. За такова решение ще е нужно и мнозинство от поне 26 души в разпокъсания общински съвет на морската столица. Общинските съветници вече веднъж решиха делът да се върне обратно на държавата през май 2017 г., но екскметът Портних не изпълни волята на местния парламент. Сега най-голямата група в него е на местната формация "Алтернативата" (9 съветници), докато ГЕРБ и ПП-ДБ имат по осем представители, а "Възраждане" е четвърта сила със 7 съветници. Останалите  места са разпределени между още 6 партии и коалиции. Много е вероятно да се стигне до мнозинство, което да настоява държавата да откупи обратно акциите, вместо те да бъдат върнати. От екипа на кмета Благомир Коцев обаче смятат, че ще осигурят нужните гласове, за да се повтори решението отпреди седем години.

 


Първан Симеонов, политолог: Спешно се търси центрист, който да укроти прозападната и проруската агитка

Продължаващата политическа апатия може да доведе до резки избухвания на антидемократични играчи.

Ако Радев не направи изненадващ ход, сглобката може да изкара цял мандат.

Големият проблем на ГЕРБ е, че идва време да застанат на топа на устата.

Управляващите не успяха да убедят българите, че Шенген по въздух и вода е все пак успех, защото сменихме позицията в движение - позицията ни, първо, беше, че няма да се навием на варианта "непълен Шенген", после обаче го приехме. При това властта използва кризисен пиар, при това доста видим.

Например отричат да сме поели допълнителни ангажименти за бежанците. Да, не сме, това са просто ангажиментите, които следват от Дъблинския регламент. Но така и не стана ясно какви точно са уговорките за прием на бежанци.

Управляващите през цялото време и се мъчат, ходейки по бръснача, да ни обяснят, че влизането в Шенген по въздух и вода е успех. Много трудно е да го обясниш на общество с масово застаряващо население, за което летенето със самолет е твърде далече от приоритет.

А какво означава Шенген по вода, при положение че съвсем не сме най-морската страна на света и не ползваме ферибот всеки ден.

За нас важни са сухопътните граници и там драмата остава. За българина е важно да мине безпроблемно границата към Беломорието. Ние сме прагматично, скептично общество. И без видима реална полза е трудно да възприеме нещо като успех.

 


В разгара на сезона на валежите и наводненията: Коритото на Марица остава непроходимо поне до пролетта 

Въпреки декларираните намерения на новия кметски екип в Пловдив,  бюрокрацията в Закона за обществените поръчки може да отложи за пореден път спешното почистване на коритото на река Марица. 

Преди броени дни Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предупреди общините и компетентните институции в страната, че речните нива в басейните ще се повишават през следващите седмици заради интензивните валежи от дъжд и сняг, които се очакват през целия месец. 

Редица общини вече взеха неотложни мерки, а проблемът с джунглата в коритото на Марица отново излиза на дневен ред. 

Администрацията на кмета Костадин Димитров обяви, че именно почистването на бреговете около Пловдив са сред приоритетите в краткосрочен план. Довеждането до финал на опорочената поръчка, превърнала се в знакова по времето на мандата на предишния градоначалник Здравко Димитров, обаче е повече от трудна мисия. 

„Започваме разглеждане на подадените оферти, след като тези дни ще бъде назначена тръжна комисия. Това е становището на Върховния административен съд и юристите прецениха, че трябва да вземем ново решение за избор на фирма. Важно е реката да бъде почистена и това да стане законосъобразно и икономически обосновано“, коментира казуса зам.-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов.

Оцени новината

Оцени новината
2.5/5 от 2 оценки
2.5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Леле

Леле

10.01.2024 | 10:38

Търсило се центрист.. мале мале. Ми Слави Трифонов къв ви е ? Подкрепя оръжия за Украйна ама в зала групата му гласува въздържал се. Това е и най-близката партия до президента тоест обслужващ Русия. И кво направи тоя центрист ? От 600к на под 100к за една година.

Отговори
0 0
Реалист

Реалист

09.01.2024 | 23:55

Всеки народ си гледа интереса, само ние се чудим на кого да се надупим, малък, но за сметка на това много "умен" народ! Турците и гърците си въртят търговията с Русия, и със САЩ, а наш Ганьо му дай да плюе и да се прави на много голям. Повечето коментари по-долу потвърждават моите думи.

Отговори
6 12
русофил

русофил

09.01.2024 | 21:53

Не слушате Путин. Русия каза Запада не ни интересува. Защо не разберете най-после и спрете да коментирате Русия.Като Ви харесва дръжте се за Запада никой не Ви пречи но май Вие самите не сте сигурни ,че това е добро за Вас.

Отговори
4 9
русофоб

русофоб

09.01.2024 | 22:39

пътят към мАСква е свободен! Какво те спира? Водка, сельодка и путин, чакат те, дурак! Пиши после, ако си жив!

Отговори
12 7
Мария

Мария

09.01.2024 | 21:52

Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички боклyци от тялoто: пapaзити, токcини, отпадъци и възстановява тялото. Съветвам всички да преминат курса, няма да съжалявате. това е лекарството------ https://e.vg/clean

Отговори
0 6
Юрката

Юрката

09.01.2024 | 21:44

Първане, ние не сме ли Западът?

Отговори
17 0
ГЛУПОСТИ!!!

ГЛУПОСТИ!!!

09.01.2024 | 21:43

ЕДИНСТВЕНОТО НЕЩО, КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ УКРОТЯВА СА РУСКИТЕ ПОДЛОГИ И БЕЗОГЛЕДНАТА РУСКА ПРОПАГАНДА ТИП "ГЬОБЕЛС". ДА СЕ ПОСТАВЯТ ПОД ЕДИН ЗНАМЕНАТЕЛ РУСКАТА И ЗАПАДНАТА КУЛТУРА, ОЗНАЧАВА САМО ЕДНО - ВЪПРОСНИЯТ ПЪРВАН Е НЕДОУЧИЛ, НЕДОКЛ-ТЕН РУСКИ Г.З!

Отговори
16 8

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?