71

Четете в „Марица“: Служебното правителство е отживелица! Говори политологът Христо Панчугов

Най-интересното от новия брой на "Марица".

 

Оптимизъм: Повечето българи имат работа

На фона на растящите цени и галопиращата инфлация, има и една успокояваща новина.  Безработицата у нас през юли се запазва много ниска, като за юли достига рекордна стойност - 4.2% от работоспособното население. На годишна база се наблюдава спад от 0.8 пункта, сочи статистиката на Агенцията по заетостта.

Общият брой на безработните, регистрирани в бюрата по труда, се увеличава незначително през юли до 139 215, като това се дължи основно на регистриращите се украински бежанци със статут на временна закрила, отчитат от Агенцията. 

През месеца са регистрирани нови 20 362 безработни. Те са с 1698 по-малко от предходния месец, а на годишна база се наблюдава спад от 89 лица.

 

Интервю

Христо Панчугов, политолог:

Служебното правителство е отживелица, която ни докара президентско управление    

Проблем е, че  имаме няколко правителства, които взимат важни за България решения, без да са минали през избори. Проблемът тук не е Румен Радев, който се държи като директен проводник на руско политическо влияние у нас. Проблемът е, че назначавайки служебни правителства, те са отговорни само и единствено пред него - не пред българските избиратели. 

При последното служебно правителство по-голямата част от състава му излиза от президентската администрация, а това е другият голям проблем. 

Надявам се поне следващият парламент да премахне служебния кабинет като институция, за да освободим политиката ни от натиска на този президент. Това заяви за „Марица“ политологът Христо Панчугов. 

Големият въпрос след кабинета "Петков" е дали има дупка в бюджета и колко голяма е тя. ПП отказа съюз с ДБ заради двама депутати повече, това е смешно. Дотук имаме само декларации, че ще скъсаме със зависимостите си от Русия, заяви експертът. 

Имоти 

В Пловдив е модерно да живееш близо до vibe

„Възприятието за луксозни жилища в България не е по-различно от това на европееца. Всеки иска да живее близо до места за забавления, паркове, спорт и възстановяване, болници, детски градини, супермаркети. , коментира финансовият анализатор Мирослав Стефанов. За Пловдив е характерно да си близо до vibe, т.е. мястото, където е модерно хората да се събират и забавляват. Като „Капана“! Именно тази нагласа провокира предприемачите да залагат на ексклузивни бутикови жилища в идеалния център на града - (Централна поща) в близост до Главната.

„Добър пример е Trivium centre, сградата, която се строи на мястото на култовия в миналото ресторант "Греми". Тя е проектирана в унисон с архитектурното наследство на Пловдив (изцяло с каменни фасади) и в завършен вид ще отговаря на най-добрите стандарти за следващите няколко десетилетия“, обясни Стефанов.

Добър пример е и елитната „Панорама Премиум“, която предприемачът Тунджай Гюлер строи точно до Пешеходния мост. 

 

Готвят бариера за фалшивите обяви за имоти

Законопроект слага край на порочните схеми и въвежда изисквания към брокерите

Най-малко 20%, или всяка пета, от офертите на пазара за продажба на жилища на ниски цени е фалшива и подвеждаща, твърдят брокери от агенции за недвижими имоти. Те са категорични, че става дума за нереални обяви, а практиката показва, че на пазара много агенции за имоти действат по порочна схема.

Сега този порочен модел е напът да се промени. Законопроект за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти, който е внесен в парламента от депутати от "Има такъв народ", предвижда фалшивите обяви за продажба в интернет да бъдат премахнати.

Хората на Слави Трифонов предлагат агенциите за недвижими имоти да имат сайтове в интернет за предоставяне на посреднически услуги при сделки с имоти. В тях ще се публикуват само обяви за имоти, за които съответната агенция има писмен договор със собственика и има право да посредничи за сключване на съответната сделка.

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?