Следвайте ни

Четете в "Марица": Слагаме ръкавици на банкоматите

viber icon

1.     Всяка болница с отделение за Covid-19

Всяка болница да има отделение за заразени от коронавирус. Такава заповед ще издаде здравният министър Кирил Ананиев по искане на Националния оперативен щаб, съобщи неговият шеф ген. Венцислав Мутафчийски. Причината е растящият брой на болните от Covid-19 у нас, които станаха 201 още снощи. Вече е изчерпан капацитетът на ВМА и “Пирогов“ за приемане на заразени пациенти.

2.     Палатите на красотата и ФРГ в панаира стават лазарети

Пловдивският бизнесмен Георги Гергов разкри пред „Марица“ кои палати от Панаира предоставя за битката срещу Covid-19. ​С възможност за преустройване във военнополеви болници са две емблематични палати в изложбения център, обясни бизнесменът. Едната е 2-ра палата, която е вдясно от централния вход на изложението. Пловдивчани я свързват обикновено с провеждания в нея Италиански фестивал на красотата и прическата.

Другата палата, която може да стане лазарет за заразени, е 10-а, която е вляво от входа с бариерата откъм бул. „Цар Борис Трети Обединител“. Навремето тя беше известна като палатата на ФРГ.  

3.     Слагаме ръкавици на банкоматите

Слагайте ръкавици, когато теглите пари от банкомати или ползвате апарати, при които се налага набиране на клавиатура. Това призоваха от Община Пловдив във връзка с мерките срещу епидемията от коронавирус. Другата препоръка е да се ползват дезинфекциращи мокри кърпички.

При образуване на опашки е задължително да се спазва и отстоянието от 2 метра между чакащите. От Общината приканиха също банковите служители и фирмите, поддържащи автомати за кафе и вендинг-машини, да почистват с дезинфектанти бутоните поне няколко пъти на ден. 

4.     Не пуснаха на КПП-то доставчик на храна

Готвач, доставящ за вкъщи готова храна от заведението си, не успя да пробие блокадата на КПП-тата около Пловдив. Григор Вангелов работи в семеен ресторант, който е на името на майка му. Мъжът живее в Стамболийски, но ресторантът му е в Пловдив. Така в събота следобед получил поръчка за приготвяне на храна за вкъщи и я приел. Отправил се към града под тепетата, но полицията го спряла още на входа на Пловдив. Той показал попълнена декларация, печата на фирмата, двата апарата на takeaway и foodpanda и бона за поръчката, на който има час и дата.  „Полицаят ми каза: какви ресторанти, какви поръчки. Даже не погледна бележката. Попита нещо негов колега и ми нареди:  Обратно!

5.     Учениците ще отучват по различен начин

Отучването на принудителната ваканция няма да е еднакво за всички училища в Пловдив и областта. По думите на просветния министър Красимир Вълчев, част от дистанционното обучение ще се приравни като учебни дни. Това обаче няма да важи за всички - учениците с обучителни затруднения и слаби резултати ще трябва да наваксват по-дълго. Една част от тях не са обхванати в дистанционната форма, затова ще имат задължителни присъствени учебни дни, най-вероятно съботите,  в началото на юли или септември. 

6.     Приемат проекти по лозарската програма със запазен час

Приемът по мерки „Популяризиране в трети държави“ и „Инвестиции в предприятия“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС) 2019-2023 г. ще се извърша с предварително запазени часове. Промяната е във връзка с наложените противоепидемични мерки, свързани с разпространение на COVID-19 на територията на страната, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“. По този начин се осигуряват безопасни условия и се избягва струпване в сградата на ДФ „Земеделие“.

7.     Най-силният глас на планетата възпя ген. Мутафчийски

Пловдивската певица Смиляна Захариева, която получи признанието за най-силния глас на планетата, поздрави от балкона си ген. Венцислав Мутафчийски. Шефът на Националния кризисен щаб стана всенароден любимец, след като всяка сутрин събужда България с последни данни как върви епидемията от коронавирус. Рекордьорката на "Гинес" изпя в чест на генерала "Сипни винце да пийнем, ген. Мутафчийски". За случая тя беше пременена в родопска носия, а по време на изпълнението край нея подрънкваха звънчета.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?