Следвайте ни

Четете в "Марица": Скоростни тангенти и кръстовища на 2 нива отпушват трафика

viber icon

В новия брой на вестник "Марица", който ще излезе утре (18 ноември), четете:

 

Държавата бори демографската криза с пакет "бебе"

Правителството подготвя нова мярка за борба с демографската криза, с която ще стимулира раждаемостта в семействата с доход под прага на бедността (363 лв. на човек за 2020 г.) и самотните майки. Новата помощ за семействата ще бъде осигурена по  Оперативната програма за храни и материално подпомагане (2021 -2027), стана ясно по време на семинар, организиран от Министерството на труда и социалната политика.

Така от 2021 г. държавата ще раздава пакет с бебешки продукти и детска кошарка. Родилките ще получат безплатни памперси, мляко, шишета, биберони, чаршафи и други необходими за малчуганите консумативи. “Вярваме, че това ще бъде един допълнителен демографски стимул за повече деца в семействата”, обясни заместник-министър Зорница Русинова. 

Скоростни тангенти и кръстовища на две нива отпушват трафика

Нова пътна инфраструктура със скоростни тангенти за бързо изнасяне на трафика, кръстовища на две нива и модерен S-бан предвижда предварителният проект на новия Общ устройствен план. Рамката за градоустройственото развитие през следващите години е представена за разглеждане в Община Пловдив от екипа на фирма „Булплан” ООД.  С Общия устройствен план се определя посоката, в която градът ще се развива във всички сфери на живот - комуникации, зеленина, екология, пътната инфраструктура, обществени и частни инвестиции.

Новият ОУП, придружен с транспортно-комуникационен план,  ще влезе в сила догодина. 

Оглеждат детски градини и ясли за нови групи

Районните кметове започнаха обследване на всички детски градини и ясли, за да преценят в кои от сградите могат да се разкрият допълнителни групи след ремонт или пристрояване. Задачата е поставена от градоначалника Здравко Димитров на първата оперативка в Община Пловдив миналата седмица. Целта е при подготовката на бюджета за 2020 г. да се планира в кои градини и ясли е възможно преустройство и строителство и какви средства администрацията е в състояние реално да отдели.

Майки готвят заедно в Деня на християнското семейство

Майки от турския, ромския и българския етнос ще готвят заедно вечеря навръх Деня на християнското семейство. В кухнята ги събира проект на ДГ „Щастливо детство” - „Заедно в един пъстър свят”, за който са отпуснати около 18 000 лева от Националния център за образователна интеграция на деца и ученици от етнически малцинства.

И Разград ни изпревари по заплати

Пловдивска област продължава да изостава в националната класация по заплати и слезе с едно стъпало по долу. По размер на средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2019 г. регионът заема осмо място сред 28-те области в страната, а преди това бе на седмо място, сочат данни на Териториално статистическо бюро Юг. Преди нас вече е и Разград /на 6-то място/, с 1109 лв., докато в Пловдив средното месечно възнаграждение е 1087 лв. , което е намаление с 0,5 % спрямо предходното тримесечие. Средната брутна месечна работна заплата в област Пловдив за юли 2019 г. е 1091 лв., за август ​- 1071 лв., и за септември - 1100 лева.

Нито стотинка лихва по спестявания на граждани

Откривате си срочен депозит от 5000 лева и  след една година банката ви връща точно 5000 лева. Лихвата по спестявания за граждани на една от най-големите търговски банки официално стана 0%. Тоест, от парите си няма да получите и стотинка доходност, банката само ще ги съхранява на сигурно място. Добрата новина е, че след като нямате доходност от лихва, няма да се начисли и данък върху приходите от лихви, който е 8 на сто.

Поли Паскова акостира на остров Пукет

За най-добрата баскетболистка сред певиците Поли Паскова тази година минава под знака на пътешествията. Бившата състезателка на БК "Марица" се отдаде на обиколка из различни континенти и екзотични дестинации. От няколко месеца Поли е участник в истински туристически маратон, който премина през Египет, Китай, Испания, Италия и Бразилия. Сега Паскова е напът да сбъдне още една своя голяма мечта - да види Тайланд, Филипините, Сингапур и Малайзия. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?