44

Четете в "Марица": Скок на хляба няма да има, очертава се добра реколта

Някои от по-интересните теми, които може да прочетете в утрешния брой на вестник "Марица":

 

Първан Симеонов, анализатор: Всички говорители на западния разказ бъркат и бяха наказани

В мътната вода печелят най-прагматичните и екзотичните 

Ако има нови национални избори наесен, изкушението за Радев да направи партия ще е голямо

65 хиляди сгради се нуждаят от саниране, планирани са само 4000  

65 000 сгради у нас се нуждаят от обновяване, а по сегашните програми ще бъдат санирани само около 4000 за периода до 2026 г. При поставената цел да достигнем климатична неутралност до 2050 г., това е твърде бавно темпо, коментира Ася Добруджалиева, мениджър в “Хабитат България”. Неправителствената организация инициира форум, на който бе дадена актуална информация за конкретните стъпки на България в енергийния преход. Обновяването на сградния фонд у нас става на вълни, а е необходима  дългосрочна политика в това отношение, категорични са експертите.  

Скок на хляба няма да има, очертава се добра реколта

Директните плащания от реколта 2023 г. ще бъдат преведени според индикативния график в срок до края на тази година. До 30 юни 2024 г. стопаните могат да подават заявления за подпомагане за тазгодишната кампания. Това съобщи вчера министърът на земеделието и храните Георги Тахов. Той даде старт на жътвената кампания в с. Златитрап, в  рамките на европейската инициатива „Хляб на мира“. Проявата се организира от Националната асоциация на зърнопроизводителите, а домакин бе фермерът Георги Телкиев.

Евровотът удължава живота на дизелите

Припомняме, че Европейският парламент реши от 2035 г. да спрат продажбите в ЕС на нови автомобили с дизелови или бензинови двигатели и след тази дата новите коли да бъдат само електрически или водородни.

Забраната на двигателите с вътрешно горене бе важна част от стремежа на Блока да стане неутрален по отношение на климата до 2050 г., с нулеви нетни емисии на парникови газове.

Съветниците се скараха за мръсния въздух

Въздухът в Пловдив се превърна вчера в горещата тема на сесията на местния парламент. Общинските съветници стигнаха до извода, че пловдивчани дишат мръсен въздух. Една от основните причини са остарели превозни средства, както и липсата на алтернативен превоз, и е крайно време да се взимат радикални мерки. Повод за дебата беше доклад за изпълнението на програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух, внесен за обсъждане от зам.-кмета по екология Иван Стоянов.

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?