Следвайте ни

Четете в "Марица": Селата остават без даскали

viber icon

Пловдив най-после има шанс да се снабдява с чиста питейна вода от язовир "Въча".

След близо 60 години чакане вчера беше даден старт на сериозната работа по грандиозния проект. Това стана с подписването на договора за предпроектно проучване на трасето за водоснабдяване на града и още 6 общини. Подписи под документа сложиха областният управител Здравко Димитров и изпълнителният директор на израелската компания "Аш Индъстрийз” Алон Сегев​.

Израелците спечелиха конкурса, в който се състезаваха 8 фирми. Компанията получи 95,2 от възможни 100 точки по процедурата, като зад нея останаха другите седем участници - „Обединение „ВС Въча 2019”, „Аквапартньор” ЕООД, „Рутекс” ООД, Севко Енергопроект” ООД, „Уотър Дизайн” ЕООД, „Делфин Проект-екотехника” ООД и „ВиК - Инфраструктурно проектиране”.

Крушарски и Общината се надлъгват за концесията на Лаута

Локомотив няма да кандидатства за концесията на комплекса в Лаута при условията, които гласува Общинския съвет. Това заяви президентът на клуба Христо Крушарски след изтичане на крайния срок за подаване на тръжните документи. 62-годишният бизнесмен обаче заяви, че не се отказва да вземе стадиона, но това ще стане при подобрени за него условия.

Селата остават без даскали

260 учители са нужни на учебните заведения в Пловдивска област, за да започнат нормално предстоящата учебна година. Офертите за вакантните позиции са обявени в сайта на Регионалното управление по образованието и в Бюрата по труда, а в момента тече интензивно набиране на документи за конкурсите, които предстоят в края на август.

Най-голямо е търсенето на преподаватели за училища по селата, където неудобството да се пътува води до текучество. Другият проблем е, че в малките училища по някои предмети не се събира хорариум, който да осигури пълна заплата - например изобразително изкуство, музика, природни науки, история, технологии и предприемачество.

Прави впечатление, че тази година няма голямо търсене на учители по английски. Ако поемат лекторските часове, кандидатите трябва да се ангажират в няколко училища и да пътуват от едно до друго.

Арт локомотив спря на трети коловоз

Арт локомотив, целият изрисуван в патриотични мотиви, спря на пловдивската Централна гара точно в 15.50 часа вчера и развесели пътуващи и чакащи. Машинистът на железницата Красен Панев, който от 9 години шпори по релсите на жп мрежата на страната, обясни, че такова оживление сред пътуващите никога не е виждал.

Още с наближаването на влака се забелязвало как хората започват да се суетят и да снимат. След което с усмивка подхождали до кабинката му и започвали да го разпитват за инициативата. „Надявам се да нарисуваме по същия начин и другите вагони, не само локомотива“, коментира Панев.

Галерията на "Гладстон" отесня, преди да отвори врати

Три седмици преди официалното откриване на новата художествена галерия на ул. „Гладстон”, залата вече отесня. Артпространството е ангажирано за прояви под шапката на Общината и фондация "Пловдив 2019", а предишните стопани от Дружеството на пловдивските художници са вън от играта.

„Имаме три големи планирани събития, които смятахме да правим в новата зала, а се оказва, че тя е заета до края на годината”, обясни председателят на дружеството Снежана Фурнаджиева. Пръв в новата зала ще нареди картините си Румен Жеков. Неговата изложба е под патронажа на кмета Иван Тотев. Веднага след това галерията ще е окупирана до Нова година секспозиция на германски модернисти, поканени от фондация „Пловдив 2019”.

Мечката Габриела не дочака откриването на пловдивския зоопарк

Трикраката мечка Габриела е починала в Белица, където бе изпратена след затварянето на пловдивския зоопарк. Това съобщиха за „Марица“ от фондация „Четири лапи“. Аутопсията е показала, че Габриела е имала сериозни сърдечни проблеми и не е издържала на жегите.

Мечката, която е на 23-годишна възраст, беше преместена от зоопарка в Пловдив през 2014 година и пет години живееше в резервата над Белица. Тя се е адаптирала много добре там и още на първата година е изкарала пълноценен зимен сън. Въпреки това тежкият й живот със сигурност се е отразил на здравословното състояние, твърдят от фондацията. Експертите коментираха, че в гората мечките живеят около 25 години, но в Белица често надхвърлят 30.

Фолклорни танци ще залеят Античния

Фолклорна танцова панорама ще разтърси Античния театър на 1 октомври от 20 часа. Празникът на древната мраморна арена ще бъде част от поредицата от концерти в различни градове на България с участието на повече от 30 фолклорни групи.

В надиграването ще вземат участие някои от най-обичаните ансамбли „Седенчица“ и „Дилянка“, асеновградски танцов състав „Станимака“, формация “Елика“ от Пловдив и студентски фолклорен ансамбъл „Зорница“, София.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?