Следвайте ни

Четете в „Марица": Сателитен град „Родопи" може да разшири Пловдив

viber icon

С мащабна конференция

Пирамидата на Ружа Игнатова кацна в Пловдив

Пирамидата на скандалната бизнес дама Ружа Игнатова пуска корени в Пловдив. През уикенда градът беше домакин на форум, свързан с известната криптовалута OneCoin. Виртуалната валута е създадена от Игнатова, издирвана от спецслужбите в САЩ. Тя е разследвана зад океана за създаване на финансова пирамида, чрез която е присвоила близо 3 млрд. долара. Във видео, публикувано в сайта за разследваща журналистика „Биволъ”, се виждат кадри от събитието „Възходът на една екосистема", което е продължило от петък до неделя в пловдивски хотел.

Проверка на "Марица" потвърди информацията.

 

Почистването на Марица поскъпна с 1 милион

Коритото на Марица се е превърнало в най-големия парк на Пловдив. Лошото е, че ако ни сполетят проливни дъждове и високи води по течението, наводнението ни е в кърпа вързано, коментират пловдивчани състоянието на реката.

На места между Герджика и Пешеходния мост реката дори не се вижда от крайбрежната алея заради избуелите дървета. Цяла гора е задръстила коритото около железния мост и някогашния басейн „Балона”. 

Преди 5 месеца Община Пловдив в спешен порядък бе избрала изпълнител за почистването, но опозицията в местния парламент оспори процедурата.

Прогнозната стойност тогава бе 5,5 млн. лева. Проблемът обаче се задълбочава и дейностите по почистването на коритото вече ще струват най-малко 6,5 млн. 

 

Пловдив изпраща двама  дебютанти в 46-ото Народно събрание

Единадесет депутати, избрани от пловдивчани, ще заемат днес банките в емблематичната сграда с надпис „Съединението прави силата”. Бивш дипломат, професор по социология, световен шампион и зет в известен пловдивски род допълват палитрата на новата група парламентаристи от 16-и МИР.  

В състава на пловдивската група има само двама дебютанти - Пенчо Малинов от ГЕРБ-СДС и Танер Мехмед Али от ДПС.

Движението вкарва депутат от Пловдив за пръв път от 2014 година. 

Пенчо Малинов пък представлява младежката организация на ГЕРБ в Пловдив. 

Симпатизантите на ГЕРБ-СДС изпратиха в парламента и двама опитни политици - юриста Радомир Чолаков, който беше депутат и в предишния състав, и Иван Тотев - два мандата кмет на Пловдив, бивш областен управител, лидер на ГЕРБ под тепетата. 

Професор в ПУ „Паисий Хилендарски” , юрист и социолог Иво Христов е единственият, който ще представлява БСП. 

Трима пловдивски депутати ще има най-голямата политическа партия "Има такъв народ"- дясната ръка на Слави Трифонов Тошко Йорданов, който е пловдивски зет, дипломатът Димитър Гърдев и  шампионката по шахмат Антоанета Стефанова.  

 

Жилищата стават все по-зелени и по-умни

Въпреки кризата с COVID-19 жилищата продължават да поскъпват. Но за сметка на това стават все по-зелени и умни, твърдят брокери от агенциите за имоти.

Така търсенето на купувачите се ориентира към по-малко застроени райони с добре изградена инфраструктура, казва Ирена Перфанова, зам.-председател на Националното сдружение за недвижими имоти. Според нея близо 60% от търсещите нови жилища предпочитат райони с добре изградена транспортна, но и близка паркова среда.

Подобен „зелен“ проект е Наrmоnу рlасе, развит за периферията на Пловдив - в кв. "Ocтpoмилa". 

Алтернатива за нови жилищни територии

 

Сателитен град „Родопи" може да разшири Пловдив

В Родопската яка може да се изгради сателитен град на Пловдив и това е възможно да стане чрез обединяване на селата от 2-3 общини: "Родопи", Куклен, Стамболийски, като в същото време се използва мощният икономически потенциал на Пловдив.

Тази идея е още от средата на 80-те години и е предложена за първи път от арх. Иван Попов.

Днес пловдивски проектанти я поставят отново на дневен ред. Според тях има няколко основни аргумента, с които тази идея е приемлива и конкурентна на разширяването на жилищните територии в компактния град. Това е концепция, която може да се обсъди и в момента, когато се очаква приемането на актуализирания Общ устройствен план на Пловдив. Основните акценти в проекта и аргументите в негова защита представи пред "Марица" архитект Васил Шилев, който е участвал в екипа, изработил Интегрирания план за градско развитие и възстановяване и Общинския план за развитие на Пловдив.

 

"Комедия от грешки" ще забавлява публиката в школския двор

Британка прави Шекспир под звездите на Паталеница

Британката Тери Фендър ще покаже в двора на училище „Константин Величков” в село Паталеница Шекспировата постановка „Комедия от грешки”. Зад проекта стои театралната компания „Петровден” и Община Пазарджик. Спектакълът ще бъде игран две вечери - на 23 и 24 юли, от 21 часа.

Британката, която ръководи музикалната и театрална академия във Фалмът, поставя за трети път Шекспирова пиеса в Паталеница.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?