Следвайте ни

Четете в „Марица“: Рейнджърите в Карлово със супер калашник

viber icon

Некачествената вода ни излиза между 1000 и 5000 лева годишно

"Твърдостта” на водата зависи от количеството на калциевите и магнезиеви соли в нея. Най-видимият резултат от високата твърдост е отлагането на котлен камък върху електроуредите. Данни на ВиК сочат, че в по-голямата си част в област Пловдив водата е определена като средно и умерено твърда (от 2,4 до и над 6,56 mg-ekv/dm³). 

Неблагоприятните въздействия на твърдата вода са многобройни, но сред най-популярните е  намаляване на експлоатационния срок на битова техника поради натрупване на варовикови отлагания, което води до честа подмяна на скъпоструваща битова техника (бойлери, перални, съдомиялни, кани, кафеварки)

Според статистиката заради необходимостта от закупуване на нови електроуреди, увредени от варовика, бюджетът на всяко домакинство олеква с по 1200 до 2200 лв. на всеки две години и половина.

Като добавим ремонтите и ежедневните разходи за минерална вода на годишна база, твърдата вода от чешмите ни излиза между 1000 и 5000 лева на домакинство. 

Районните кметове искат по-голям пай от бюджета

Рекордни искания за допълнително финансиране от бюджета на Община Пловдив през втората година на пандемията са подадени от граждани, политици, общински съветници и районни кметове. Ако всички предложения се приемат, разходите, планирани от администрацията в размер на  418 млн. лева, трябва да се завишат с над 20 милиона.  Това стана ясно от публичното обсъждане, което завърши вчера с онлайн дискусия. 

Пловдивчанин удари рекордните 8,4 милиона с фиш за 5,60 лв.

Късметлийска будка ражда тотобогаташи  

Малък тотопункт в Пловдив се прочу, че произвежда милионери. Причината е, че само за един месец вече двама късметлии са напълнили банковите си сметки от фиш, пуснат там, научи "Марица".    

Именно в късметлийската будка пред входа на хи​пермаркет "Билла" на бул. "Шести септември" е подаден и печелившият талон за играта 6 от 49, с който в неделя пловдивчанин уцели заветните числа и удари натрупания джакпот от 8 431 125 лева. Нищо неподозиращият късметлия пуснал обикновен фиш за 5,60 лева и при тегленето станало ясно, че печели баснословна сума. 

Рейнджърите в Карлово със супер калашник

Подобрена версия на легендарния автомат „Калашников“, който стреля по-точно и рита по-слабо, вече е на въоръжение в 61-ва Стрямска бригада. Новото оръжие е произведено в казанлъшкия завод „Арсенал“. Първи от новата версия на АК-47 получиха военнослужещите от поделенията на най-голямото и елитно формирование в Българската армия в гарнизон Казанлък, а след това и в Карлово, потвърди командирът на 61-ва бригада бр. ген. Деян Дешков.

27 хиляди пенсионери в Пловдивско взимат и заплата

27 853 са работещите пенсионери в област Пловдив, показват данните на Националния осигурителен институт (НОИ), предоставени на „Марица“. Всички пенсионери в региона са 186 933.

Най-голям е делът на работещите възрастни с пенсия за осигурителен стаж и възраст, т.е. над 60-годишните. Те са повече от половината работещи пенсионери - 19 267.  Средната възраст на трудещите се е 69 г. за мъжете и 66 г. за жените.

Приложение Агро 

Небивал мор и ниски цени удариха пчеларството

Климатичните аномалии, безразборното пръскане и безсилието пред болестите убиват сектора

70 процента смъртност при пчелните семейства, изключително слаб добив,  ниски изкупни цени, неадекватна и безсилна пчеларска наука. Така председателят на сдружение “Акация 1899” - Пловдив - Николай Гайдов, описа ситуацията в бранша в навечерието на празника на пчеларите - Св. Харалампий, който се чества на 10 февруари.

През 2020 г. стигнахме дъното, ще я запомним с невиждана досега загуба на пчели, а причините за това са комплексни. Климатичните аномалии, недостига на полен, болестите, резистентност към лекарства доведоха до слаби майки и семейства. 

Заради природните „игри“ миналата година ще се запомни и като най-слаба по отношение на добива - някои пчелари са добили не повече от 3-5 кг при среден добив за региона 20-25 кг.

С бюджет от 23,5 млн. лв.

Тръгна мярката за биосигурност във фермите

Новата ОСП подкрепя застрашени от изчезване породи крави

С бюджет от 23,5 млн. лв. стартира приемът по подмярка 5.1 „Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки, насочени към ограничаване на последствията от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“ по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г.). Процедурата е насочена към повишаване на биосигурността в земеделските стопанства. 

Със средствата животновъдите ще могат да закупуват или изграждат инсталации и оборудване за дезинфекция, огради и преградни съоръжения в рамките на стопанствата, безопасно съхранение на фуражи и на странични животински продукти, както и да направят инвестиции в санитарната инфраструктура.

 

Комисар Виктор Празов, началник "Охранителна полиция“ в ОДМВР – Пловдив:

Осъзнават опасността от дрифта едва като стане инцидент

Пловдивската полиция и екипът на "Марица" дадоха символичен старт на кампанията „Адреналинът е за пистите! Не на дрифта и гонките в града!“. С личния си призив и ангажираност се включи комисар Виктор Празов, началник на отдел "Охранителна полиция" към МВР – Пловдив. 

Дрифтовете и гонките на пътя са групово нарушение на обществения ред и в частност на Закона за движение по пътищата. Полицията се справя, като прилага цялата строгост, предвидена в закона. 

Има конкретни текстове в Закона за движението по пътищата, които определят глоби, започващи от 1000 лв. за водачи на МПС, които използват пътищата не по тяхното предназначение или участват в нерегламентирани състезания по тях. 

Дрифтърите обикновено са млади хора, между 18 и 30 години, с мощни автомобили.

Винаги, когато е организирано подобно събитие на писта или на съоръжение извън пътната мрежа, ние от полицията оказваме съдействие. Охраняваме мероприятието и следим за нормалното му протичане, заяви за „Марица” комисар Виктор Празов 

 

Ново свлачище отхапа пътя за Лилково

Отново пропадна пътят за родопското село Лилково. Новото свлачище е в участъка между Плочник и разклона за с. Ситово и с. Лилково, алармираха жители на родопските села и пуснаха в социалната мрежа снимки от мястото. Това е второто място по трасето, което се свлече тази зима. Преди дни от Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че започват ремонт на пътя. 

 

Пижо и Пенда вървят от 1 до 20 лева по сергиите в Пловдив

Първите мартеници тръгнаха за Занзибар

Първите сергии с мартеници в Пловдив тази година подраниха и вече събират минувачи на Главната. "Много хора купуват, за да ги пратят на приятели и роднини в чужбина. Искат да са сигурни, че ще стигнат преди 1 март", обясни един от продавачите. Сред най-екзотичните дестинации, до които пътуват Пижо и Пенда, е Занзибар. Островът в Индийския океан, който е част от Танзания, се превърна в хит за родните туристи, защото няма противоепидемични ограничения. 

Сноп от 10 червено-бели конци се търгува от лев нагоре. Големи Пижо и Пенда от вълна се предлагат за по 20 лв. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Само питам

Само питам

09.02.2021 | 14:00

Нали наистина не мислите, че по този нелеп начин ще накарате някой да отиде да си купи вестника? Просто разните читателите и ще престанат да влизат и в сайта ви.

Отговори
0 0
Рамбо

Рамбо

08.02.2021 | 21:35

Въх,от пластмаса ли е?

Отговори
0 1
Найлона

Найлона

09.02.2021 | 07:03

Не, от пластмаса е любимото ти дилдо в нощното шкафче. Онова, розовото, с големите набъбнали брадавици по него.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?