2374
Следвайте ни

Четете в "Марица": Разрешиха ново лекарство срещу COVID-19

viber icon

В новия брой на вестник "Марица" утре ви очакват интересни новини, вълнуващи теми и интервюта по актуални въпроси. Ето и част от акцентите:

Опашка за ваксини и протест се сблъскаха пред РЗИ  

Зеленият сертификат за COVID-19, който влиза в сила от днес, доведе до пълен разнобой. Мнозина приветстваха новите мерки, които са в крак с Европа, и хукнаха да се ваксинират. Други обаче се вдигнаха на протест и обявиха, че новият ковид паспорт е медицински фашизъм и геноцид. В Пловдив бунтът вчера мина кротко, но в столицата просветният министър Николай Денков за малко не беше пребит от протестиращи.   

Интервюто на „Марица“: Д-р Мими Виткова: Мерките са добри, но закъсняха поне с 20 дни,  политиката яхна заразата. Тя смята, че проблемите са два - политизирането на пандемията и  тежкото разделение в обществото по темата. Подобни кризи са били преодолявани от народи, които са били обединени. При нас разделението е страшно! Хората не вярват на нито една институция, казва д-р Виткова.

Държавата бави с месеци плащанията към работодатели

Държавата редовно бави плащанията по мерките за подпомагане в пандемията, алармират работодателите. 

Стотици компании от страната и Пловдив останаха без плащания по антикризисната мярка „Заетост за теб“, с която държавата цели да реинтегрира на пазара на труда останалите без работа вследствие на COVID-19. За това сигнализираха работодатели в редакцията на „Марица“. Забавянията не са за ден или за два, оказва се, че компании от различни сектори не са получавали пари вече 3 месеца. 

АПИ сменя фирмите за зимно почистване

Договорите със сегашните изпълнители ще бъдат прекратени след скандалите с възлагането на поръчки за милиони на същите дружества без търгове и конкурси като допълнителни споразумения за текущи ремонти  

Манганът във водата на Брестовица падна два пъти под нормата

Манганът във водата за Брестовица е два пъти под нормата. Това съобщиха от ВиК-Пловдив, опирайки се на данните от последните замерванията на четири пункта за населеното място. 

"Резултатите от пробовземането на вода от събирателния водоем на Брестовица показва съдържание на манган 26 микрограма на литър при норма 50. Данните са от 13 октомври и са докладвани на РЗИ-Пловдив. Резултатът от замерването на пробите при ПС „Кадиево-Брестовица“-ТК №4А  отчита съдържание на манган едва 11 единици, което е почти пет пъти под нормата. 

Разрешиха ново лекарство срещу COVID

Министерски съвет одобри вчера закупуването на 3000 дози монопонални антитела - нов лекарствен продукт за болнично лечение на COVID.  Здравният министърът д-р Стойчо Кацаров не уточни за кой продукт става въпрос, но заяви, че засега той е неразрешен за употреба. Министърът е разрешил използването му със заповед. Въпреки че не бе уточнено името на препарата, от известно време се говори, че най-вероятно става въпрос за "Молнупиравир" на Merck. 

Избраха строител на детската болница в Пловдив

Строителната компания „Заводски строежи - ПС Пазарджик” EАД е класирана на първо място за изграждане на новия педиатричен и онкохематологичен комплекс в УМБАЛ „Свети Георги“, известен повече като новата Детска болница на Пловдив.

Фирмата, която е строила и сградите на УМБАЛ „Пълмед” и УМБАЛ „Софиямед”,  е дала оферта от 25 млн. и 210 хил. лв. На второ място е фирма „Арх Ситистрой” ЕООД. Три компании са били отстранени от конкурса, тъй като не са представили изисканите технически документи.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?