4232

Четете в „Марица“: Ракетите на Иран могат да стигнат и до България

Започнете новия ден с най-актуалните новини. Ето и акцентите:

 

Глобяват с по 300 лева за стари билети в рейса

Масово се налагат глоби по 300 лева на шофьори и кондуктори, които пробутват стари билети в градския транспорт в Пловдив. Проверките се извършват от екипи, в които участват служители на полицията и на Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.
За крутата мярка, която се прилага за първи път, разказа за „Марица“ ресорният зам.-кмет в Община Пловдив  Савина Петкова. „Започнахме съвместни проверки заради многото сигнали от граждани, и има ефект. В последно време случаите с препродажба на билети намаляха“, твърди зам.-кметът.


Капани пред влизането ни в Еврозоната

Изборите спъват напъна към еврозоната

Много вероятно е да въведем единната валута чак през 2026 година, смятат икономисти

Схематично всичко е ясно, без най-важното - кога ще въведем европейската валута в България. Часовникът тиктака, но поредните политически катаклизми у нас може да отложат заветния миг.  
През юни Европейската комисия ще представи своите конвергентни доклади за всички държави. Много малко вероятно е за това кратко време да обуздаем инфлацията, за да отговорим на критериите. Правителството обаче може да поиска допълнителна оценка по-късно и така да влезем не от 1 януари 2025 г. в еврозоната, а на различна дата.
„Влизането в еврозоната изглежда вероятно да стане през 2026 година.“ Това се казва в поредната икономическа прогноза за Централна и Източна Европа на италианската финансова група "Уникредит".


Проф. Владимир Чуков, арабист, анализатор: Ракетите на Иран могат да стигнат и до България

Анализ на падналите в Израел ирански ракети показва, че някои от тях дори могат да
носят ядрени бойни глави, а други остават невидими за радарите. 

Това заяви за „Марица“ известният анализатор проф. Владимир Чуков.

"Президентът Джо Байдън спря отмъщението на Израел, за да не губи гласове. Идеята на атаката е Иран да покаже с какво оръжие разполага. Най-вероятно ще се търсят икономически санкции срещу Техеран", заяви проф. Чуков.

Машина коси вместо 10 работници на "Градини и паркове"

Само за два дни в края на миналата седмица служител на „Градини и паркове“ успя да окоси голямата поляна в подножието на Младежкия хълм. Това стана благодарение на новия трактор с прикачен инвентар, тип „тава“, похвалиха се от общинското предприятие.  

 

Птичи грип върлува нонстоп в страната

Няма да има дефицит на български яйца за Великден, успокояват птицевъдите Епидемията от птичи грип взе застрашителни размери в страната. Последните два случая, които Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви на 12 април, са от областите Хасково и Кърджали. Въпреки че заболяването има сезонност, то върлува нонстоп в страната години наред, като в рамките на година са открити десетки огнища в почти всички области у нас, а хиляди пернати са унищожени.

От Съюза на птицевъдите обаче са оптимисти, че въпреки големите загуби, няма да има дефицит на български яйца за предстоящия голям християнски празник.

 

Разширяват фабриката за кафе в Костинброд с 5 млн. Евро

Заводът за кафе в Костинброд планира мащабна инвестиция в размер на 5 млн. евро. Средствата са за повишаване на производствения капацитет с 25 процента за печене и опаковане, съобщиха от Българската агенция за инвестиции. Другият фокус на компанията, която е част от нидерландската
Jacobs Douwe Egberts International (JDE), е да се сведе до минимум въздействието върху околната среда.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?