46

Четете в "Марица": Рачков срещу Стоичков в надпреварата за рейтинг

Тези и много други авторски любопитни теми и разработки четете в утрешния брой на вестник "Марица":

Партиите яхнаха предизборно Тютюневия град

Половин дузина граждани и шепа активисти на „Възраждане“ и „Демократична България“ бяха единствените, които се отзоваха на поканата на служебния министър на културата Велислав Минеков за дебат относно бъдещето на Тютюневия град в Пловдив. За 48 часа министърът направи три рейда до Пловдив, но от посещенията му не произлезе нищо конструктивно. Велислав Минеков се оказа част от нескопосана политическа акция, събрала рамо до рамо несъвместимите уж "Демократична България" и "Възраждане", яхнали вялата вълна на популизма. 

Пускат с хеликоптери храна, вода и лекарства на бедстващите в Подбалкана

Пускат с хеликоптери вода, храна и лекарства на бедстващите в Карловско. Това каза на брифинг началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, който посети село Каравелово, което е значително засегнато от поройните дъждове. Директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов посочи, че дигата на река Стряма е повредена на две места. "Искам да изкажа благодарност на доброволците и на местната власт за всичко, което направиха. Преди малко разговарях с министъра на регионалното развитие Иван Шишков. Той пое своите ангажименти по отношение на инфраструктурата -  за възстановяване на пътища и мостове. Чудо е, че до момента няма новини за тежко пострадали и загинали хора. Направо е чудо - такъв потоп, излял се от небето, не се случва всеки път", посочи той. 

Минахме на сирене-менте, защото е на половин цена

Галопиращата инфлация накара много българи да си правят добре сметката в магазина и за икономия да купуват по-евтини и некачествени стоки.  

Производството на сирене с растителни мазнини се е повишило през летните месеци, показват данните на земеделското министерство. През юли мандрите са изкарали на пазара 1062 тона "фалшиво" сирене, а през юни е пикът - близо 1400 тона.

За сравнение - предишните месеци производството на имитиращо сирене е 900-950 тона. Общо за седемте месеца на тази година потребителите са купили близо 7500 тона, в което има растителни мазнини.

Една от причините за по-голямото производство е търсенето, тъй като цената на имитиращия продукт е наполовина от тази на истинското сирене. 

Съвременно изкуство в Пловдив: Ромска художничка разкоства мерцедес

Под мотото „Тежестта на съществуването“ днес стартира 28-ото издание на Седмицата на съвременното изкуство в Пловдив, която ще продължи до 11 септември. На различни локации в града ще са разположени забележителни пърформанси и провокативни инсталации, а също така ще се правят временни художествени намеси в градската среда. Тази година в изложбата се включват художниците: Лъчезар Бояджиев, Емил Миразчиев, Венелин Шурелов, Вероника Цекова, Десислава Терзиева, Севдалина Кочевска, Боряна Венциславова, Ариел Рейхман, Селма Селман и Елена Белантони.

Каскадата на "Каменица "ще танцува" всяка вечер

 "След битието" - видеоинсталация на Емил Миразчиев, ще накара каскадата на "Каменица" да "танцува" всяка вечер. Тази творба, специално създадена за Седмицата на съвременното изкуство 2022, е видео, разкриващо красив танц на двама души. Красотата и лекотата на танца е метафора за духовното и възвишеното, което ни откъсва от земните грижи. 

Паяк на фасадата на Централна поща

Рисунка с нетрайни материали върху фасадата на Централна поща на Лъчезар Бояджиев ни показва една, уж, позната гледка, но с „бъг” - паяк, който плете нетипична за него паяжина като решетка. Тази закачка и намигване предизвиква зрителя да се замисли за рутината и неочакваната промяна. По думите на Бояджиев „това е опит за идентификация с начина, по който работи ли, работи един паяк - отново и отново, като че ли времето е спряло, а градът се е умълчал и като че ли замислил...”

Оркестър „Камчия“ чака Васко Жабата да ги позлати

За варненския оркестър „Камчия” сватба къща вдига, а кръщене дом храни. Но и е хубаво всеки музикантът да си има и друга професия. Борис Иванов е ръководител на състава, а съпругата му Снежина е певицата му. Двамата пеят по тържества и ресторанти от 14-годишна възраст. Наследници са на основателите на състава Мария и Иван, които от години вече не пеят. А точно те са на клипа на „Комбайн-вършачка”, който овърша тик-тока на Балканите.

Никой не знае кой е пуснал в мрежата атомната бомба с Васко Жабата и Цеца Мецата. „Това е съвсем обикновена песен за нас. Изпълняваме още стотици пъти в репертоара си, защо стана такъв хит - не зная! Големи простотии видях -  един я пееше с метла, а друг с прахосмукачка! Как стават тия работи”, чуди се Борис Иванов. В делничните дни ръководителят на „Камчия” се занимава със строителна дейност, по цял ден е на работа и му остава малко време да следи музикалните моди на Балканите.

Рачков срещу Стоичков в надпреварата за рейтинг

По традиция в началото на септември, когато започва новият т​в сезон, стартира и ожесточената битка между телевизиите за зрители. За обикновения човек това не означава абсолютно нищо, освен труден избор с дистанционното пред телевизора. Големите играчи обаче започват да вадят коз след коз от ръкава.

Всъщност подготовката за новия телевизионен сезон започва още в началото на годината. Тогава се обявяват кастингите за участие в най-рейтинговите предавания или пък за нови такива, с които въпросната медия е уредила правата. Отделните епизоди се заснемат, след това се монтират и се разпределят времево за есента. Всяка една от големите телевизии е заредена с "бомби" - коя от коя по-мощни. Месеци наред продуценти са наддавали за водещи, но в крайна сметка нови лица почти няма. Залага се на сигурното, което през годините е напълнило не една и две банкови сметки. А какво ще предпочете драгият зрител през този сезон, остава пълна загадка, над чието решение водещите телевизии треперят.

След заслужена лятна почивка от 5 септември водещият Михаил Билалов и участниците в легендарната телевизионна игра „Стани богат“ са готови да споделят знания и да подарят на зрителите на бТВ нова доза висококачествено семейно забавление. 

Топ дизайнерът Карим Рашид: Не на черното у дома

Карим Рашид е изправен пред най-голямото си професионално и лично предизвикателството - да построи своя собствен дом. И вместо тази кауза да го вдъхнови, се оказва че тя за него, в известен смисъл, е… мъчение! 

Той е стихията в света на дизайна! Наричат го мегазвездата от света на индустриалния дизайн, а новият му дом е в модернистичен дизайн. с високи тавани, големи прозорци и плосък покрив - всички тези елементи само допълват минималистичния му дизайн. Жилището трябва да бъде завършено през януари 2023 г. Карим обаче продължава да се колебае за всяко решение, свързано с него. Единственото, в което е сигурен, че в дома му няма да има нищо черно. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
ЗЛОВЕЩО ако е истина

ЗЛОВЕЩО ако е истина

02.09.2022 | 23:09

https://kliuki.bg/news/milen-velchev-fotografat-na-24-chasa-nikolay-litov-i-cherveniyat-bos-petar-kanev-razsledvani-ot-gdbop-za-seks-s-malki-deca-3/134724

Отговори
1 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

02.09.2022 | 22:55

НАЦИОНАЛКИТЕ ни по ВОЛЕЙБОЛ загубиха в КОНТРОЛА в ГРАД КАТОВИЦЕ ПОЛША с 0 4

Отговори
2 0
СОФИЯ

СОФИЯ

02.09.2022 | 22:06

МАРИЦА желая ВИ все повече иповече ЧИТАТЕЛИ и да станете НОМЕР 1

Отговори
4 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?