Следвайте ни

Четете в "Марица": Проекти за над 300 млн. лева се реализират едновременно в Пловдив

viber icon

Най-интересното от новия брой на вестник "Марица".

Две седмици родилни мъки за кабинет на Слави

Две седмици родилни мъки за правителство на "Има такъв народ". Това обеща в речта си при откриването на новия парламент вчера зам.-шефът на партията Тошко Йорданов, който обърка сегашния президент Румен Радев с бившия Георги Първанов. Мнозина видяха дълбок подтекст в грешката, защото Първанов беше архитектът на Тройната коалиция, докато Радев показа, че няма да бабува на партиите в напъните да съставят кабинет. Знак в тази насока беше и отказът му да държи реч пред новите депутати.

Засега топката за сформиране на правителство е в ИТН, където вчера демонстрираха оптимизъм, че ще успеят да получат подкрепа от другите две протестни партии - "Демократична България" и прекръстената в "Изправи се БГ! Ние идваме!" коалиция на Мая Манолова. 

20 000 енергийно бедни в Пловдив

Над 20 000 енергийно бедни пловдивчани ще взимат по 523, 55 лв. за отопление. От този сезон размерът на помощта е увеличена с 27,75 лв., информират от социалното министерство. Повишаването с 5,6% е съобразено с поскъпването на електроенергията за регулирания пазар. Помощта се отпуска за периода ноември 2021 – март 2022 година. Заявления се подават до 31 октомври в дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП) по настоящ адрес, чрез ПИК или електронен подпис в Системата за сигурно електронно връчване, както и по пощата

Проекти за над 300 млн. лева се реализират едновременно в Пловдив

„В Пловдив за първи път се реализират толкова много проекти - 27 на брой на обща стойност над 300 млн. лв. Привлечените средствата по оперативни програми на Европейския съюз са 5 пъти повече, като финансирането е безвъзмездно. Това заяви зам.-кметът по строителство Пламен Райчев по време на отчета за изпълнението на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие за периода 2014-2020. Той съобщи, че до месец ще стартират обектите в „Гладно поле” по „Региони в растеж”.

„Успяхме да спасим близо половината от средствата - 40 млн. лв., които в началото на нашия мандат бяха под въпрос. Бяхме изправени пред трудността да реализираме проекти, чийто реален период е за 3-4 години. За много кратко време ги задвижихме и през март 2020 г. внесохме проектите, за които вече имаме подписани договори с ОП „Региони в растеж“ и приключили процедури“, заяви още Пламен Райчев.  Той благодари на екипа на Община Пловдив, който в края на 2019 г. спаси почти провалената програма.

Събират школските директори на среща за ваксините

72-ма директори от цялата Пловдивска област ще участват днес в среща от националната кампания на МОН за ваксиниране на гилдията. 

Както „Марица“ писа, министерството поде информационна акция в цялата страна, за да мотивира учителите да се имунизират. Към момента само в 4% от учебните заведения у нас делът на ваксинираните е достигнал 70%. Ако тази ситуация се запази до края на лятото, няма да има спокойствие на старта на новата учебна година, а точно тогава медиците прогнозират нов пик заради Делта варианта. 

Разхлабените мерки пробудиха летните вируси  

Летните вируси се завърнаха, след като миналото лято ни пощадиха. Това сочат наблюденията на доц. Олиана Бойкинова, която ръководи катедрата по инфекциозни болести в Медицинския университет в Пловдив. 

Според доц. Бойкинова, след като миналата година са преобладавали болните с ковид инфекции, това лято сме се върнали към нормалната инфекциозна патология за сезона. В момента най-разпространени са чревните инфекции, причинявани от ентеровируси и ротавируси. Срещат се и салмонелози. Засегнати са всички възрасти, като в Инфекциозната клиника на УМБАЛ "Св. Георги" има приети както кърмачета, така и хора над 70 години.

10 000 евро лимит за плащане в кеш в ЕС

Да бъде въведен лимит за плащане в брой до 10 000 евро, като ограничението бъде валидно за целия Европейски съюз. Това предлага Европейската комисия, като идеята е свързана с борбата с прането на пари, се посочва в съобщение.

Подобни ограничения вече съществуват в около две трети от държавите от Евросъюза, но размерите на сумите са различни. 

Черно-бяла сватба тръгна от купите на „Лаута“

"Черно-бяла" любов венча Кристина и Ангел. Двамата младоженци са заклети фенове на пловдивското Локо, а сватбата им бе истинска футболна приказка. Както подобава, кумът също е от агитката на градското Юве.

Преди да отидат да подпишат в ресторанта, младоженците минаха през стадиона на "Лаута", където за кадем се снимаха със спечелените купи. Не пропуснаха да си купят билети и за днешния мач на "черно-белите" срещу състава на "Словачко" от евротурнирите. 
Тържеството в ресторанта пък се превърна в шоу. Техни приятели запалиха факли и запяха химна на Локото, докато Ангел и Криси разрязваха тортата. Освен че е фен на "смърфовете", младоженецът е почитател и на италианския  "Наполи", чийто екип е обличал великия Марадона. Младоженците се запознали преди 11 години покрай мачовете на "черно-белите". Последните две петилетки двамата живеят в чужбина, но заради приятели и близки решили да вдигнат сватбата в Пловдив.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?