Следвайте ни

Четете в "Марица": Проблеми с пътните знаци бавят Околовръстното

viber icon

Най-интересното от новия брой на вестник "Марица".

Проблеми с пътните знаци бавят Околовръстното

Ремонтът на отсечката на Околовръстното на Пловдив в участъка от светофара на квартал Коматево до кръговото кръстовище на Кукленско шосе е на финалната права. Предстои поставянето на пътните знаци, след което отсечката ще бъде пусната за движение. Това заяви кметът Здравко Димитров. След празниците ремонтът ще продължи и в следващия участък - от Коматевско до Пазарджишко шосе.  

Фирмата ще раздели ремонта на лотове, за да не се предизвиква затрудняване на трафика и натоварване на движението в града.

Отрязаха общината за спешното почистване на Марица

Агенцията за обществени поръчки отряза Община Пловдив за спешното почистване на коритото на река Марица. 

В мотивите се посочва, че на база представените документи няма аргументи за неотложност. Възложителят не е представил доказателства за обилни снеговалежи и високи нива на реката вследствие на значително пролетно снеготопене през месеците март и април 2021 г. 

Ще изпуснем парите от Брюксел заради свадите в парламента – интервю с Борислав Цеков, доктор по конституционно право. Колкото по-бързо бъде внесен планът за възстановяване и устойчивост, толкова по-бързо ще започне и изпълнението му.  А това очакват българските граждани и бизнесът, допълва той.

На опашка за втора игла

Опашки от чакащи за ваксина се извиха вчера сутринта пред Регионалната здравна инспекция в Пловдив. В 9 часа близо 30 пловдивчани се бяха наредили за боцкане. Към обяд образувалата се върволица от хора се стопи, видя репортер на "Марица". Към 13 часа за ваксина чакаха по-малко от десетина души. 

Оказа се, че над 90% от чакащите пред РЗИ са за втора игла. Жена от опашката сподели пред "Марица", че няма да рискува да замени "АстраЗенека", с която първоначално се е ваксинирала, с друга. Млад пловдивчанин пък твърдо заяви, че иска втора игла с друг препарат, предвид всичко, което се е изговорило и отправените предупреждения за "АстраЗенека".

Държим най-ниските заплати в строителството

Средната часова заплата в строителството у нас е най-ниската в Европа. Ето защо много от квалифицираните ни кадри отиват да работят в чужбина. Тук пък стана традиция да се „внася“ работна ръка - допреди десетина години от Молдова, Украйна и Македония. Напоследък попълваме липсата на майстори с гурбетчии от съседна Турция, твърди местен предприемач.

България е на едно от последните места в Европа по размер на средната часова ставка в строителството - сега тя е 5.82 лв. Макар че от 1 янyapи 2021 г. стapтoвaтa зaплaтa зa квaлифициpaн стpoитeл е 1448 лв.

Ниските заплати карат най-опитните и квалифицираните кадри в сектора да заминават на Запад. Това налага фирмите да внасят работници от Молдова, Украйна и Македония, а в последно време и от Турция. 

Хвърляме маските при 70% ваксинирани

„Заветната цел“ пред държавите в борбата срещу COVID-19 e постигането на 70-75% ваксинирани, към което се стреми и България, заяви по време на традиционната пресконференция по повод Европейската имунизационна седмица държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

„Ще хвърлим маските, ще паднат ограничителните мерки и ще се върнем към нормалния начин на живот“, допълни той. 

Лили Иванова разпродадена за концерта на Античния

Примата на българската естрада Лили Иванова продаде всички билети за концерта си в Античния театър, който ще се състои на 14 септември от 21 ч. в Пловдив. Това съобщи самата певица на страницата си във Фейсбук. 

„Благодаря, Пловдив“, написа Иванова във Фейсбук. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?