Следвайте ни

Четете в "Марица": Приближен на аферистите от "Бедняка милионер" спечели поръчка за 6 млн. лева от ЕС

viber icon

В новия брой на вестник „Марица” може да прочетете следните интересни теми, интервюта и разработки:

ВиК минава на половин работен ден

ВиК-Пловдив намалява наполовина работното време, в което ще обслужва граждани и бизнес тет-а-тет. До края на ноември центровете за работа с клиенти ще приемат само от 8 до 13 часа. От водното дружество аргументират промяната с усложнената епидемиологична обстановка заради COVID-19.

Изобретение спестява на лекарите часове писане

Специалисти от Медицинския университет в Пловдив участват в ново изобретение, улесняващо лекарите в тежкото им ежедневие. То се разработва от доц. Стоян Михов, който е доктор на науките в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН.

 Експертът ще  представи нова система по време на уебинар, в който акцент е поставен върху етапните резултати от работата по Националната научна програма „Електронно здравеопазване в България” (е-здраве), създадена в изпълнение на Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2030 и финансирана от МОН.

Става въпрос за компютърна система, която да позволи на медицинските специалисти по време или след медицински преглед или манипулация да диктуват на глас съответна анамнеза, статус, епикриза или друг медицински документ.

Приближен на аферистите от "Бедняка милионер" спечели поръчка за  6 млн. лева от ЕС

Нов играч в обществените поръчки на Община Пловдив печели търга за строеж на  74 социални жилища на ул. „Владая” в „Столипиново”. Това е фирма „АД Инженеринг” ЕООД, регистрирана през 2016 г. в Кючук Париж в  Пловдив  с едноличен собственик   Атанас Танов Дръндаров.  Фирмата за пръв път играе на търг за обществена поръчка и досега не е била участник или бенефициент на публични или европейски  средства.  В Община Пловдив не си спомнят „АД Инженеринг” да е изпълнявала крупни поръчки.  

Съдружник в дружеството е известната пловдивска адвокатка и бизнес дама Иванка Митева-Ангелова. Името ѝ нашумя след няколко скандални сделки с имоти в Пловдив. Митева-Ангелова заедно с бившия кандидат за кмет на Пловдив Йордан Джермански бяха в основата на аферата "Бедняка-милионер", в която Милен Паунчев загуби за една нов наследствени имоти с пазарна оценка за над 8 млн. евро срещу 200 000 лева.

Специалистът по здравословно хранене д-р Йорданка Господинова предупреждава:

Затлъстяването ескалира опасно в ситуация на пандемия   

Хората, които се хранят правилно, не позволяват на организма си да се дехидратира, имат добър цикъл на почивка и натоварване и не подлагат тялото си на крайности, се справят по-лесно със заразите.

Приемливо е да пием до две кафета на ден, за да сме тонизирани.  Чаят от мащерка потиска развитието на вирусните клетки.  Цитрусовият сок и зеленчуковото смути подсилват имунитета.

Тези и други ценни съвети дава диетологът д-рЙорданка Господинова.

Валят жалби до МОН и РУО

Високо напрежение наелектризира Автото, след като бившата ПГСТ „Пеньо Пенев“ се вля в него. Недоволен е екипът на присъединеното училище. Педагози твърдят, че той е тотално свит, че се прилага двоен аршин при допълнителни плащания, а новата структура няма кадри и база за професиите от направление „Строителство“, поради което се налага учениците да ходят до старата сграда.

Както „Марица“ писа, със заповед на министъра на образованието и с цел оптимизиране на мрежата  ПГСТ „Пеньо Пенев“ бе обединена с ПГТ „Гоце Делчев“, като гимназията вече носи името ПГ по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“. В няколко жалби до Регионалното управление на образованието и МОН учители от бившата гимназия по строителство уверяват, че преобразуването е станало чрез неправомерни действия и на практика не е преструктурирано, а е  унищожено школо, осигурявало дефицитни на пазара на труда кадри.

Учат без пари в две специалности в Пловдив

Първокурсниците, които учат „Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост“ и „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост“ в УХТ, вече ще бъдат освободени от такси за целия период на следването. Без пари ще следват и студентите от професионално направление "Здравни грижи" в Медицинския. 

Това става факт, след като правителството добави 8 нови специалности  в Списъка на защитените, а професионалното направление „Здравни грижи“  - в Списъка на приоритетните професионални направления.

Биг Брадър за апаши и джигити в Брезовско

Започна изграждане на видео наблюдение в община Брезово. Проектът е на местната администрация и се финансира изцяло от общинския бюджет, обяви кметът на общината Христо Енков.

Той обхваща както Брезово, така и всички 15 села  в общината. 

Галин е властелинът на чалгата в Инстаграм

Едни от най-харесваните и следвани профили на знаменитости в социалната мрежа Instagram са на чалга певците.  Лидерското място тук е за Галин с повече от 269 хиляди последователи. Изпълнителят най-често публикува снимки извън сцената - от плажа, фитнес залата и срещите си с приятели. Галин е активен и в секцията story и почти всеки ден изненадва с нещо горещо и актуално.

Фики Стораро е регистрирал над 230 хиляди последователи и това му отрежда второто място в топ 5. Малкият брат Стораро – Емрах  е на 4-то място на най-популярните изпълнители на “Пайнер” в Instagram.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?