46

Четете в "Марица" - Президентска република: Слави я яхна, Радев не я иска    

В новия брой на вестник "Марица", който ще излезе утре, можете да прочетете тези и много други интересни авторски теми и разработки:

Президентска република: Слави я яхна, Радев не я иска    

Що е то президентска република и има ли почва у нас? Този въпрос стана актуален, след като спихналата се партия на Слави Трифонов обяви, че започва подписка за референдум. Неговата цел е свикване на Велико народно събрание за промяна на държавното устройство от парламентарна в президентска република. По закон на "Има такъв народ" са им нужни 400 хиляди подписа, за да бъдат задължени депутатите да насрочат исканото всенародно допитване. 

Основният аргумент на Слави и сценаристите му е, че парламентарната демокрация се е доказала като напълно импотентна у нас, пращайки българите на четвърти поредни предсрочни избори.

Напънът към президентска република обаче идва в период, когато държавата се управлява предимно от президента чрез назначените от него служебни правителства.  Самият Румен Радев никога не е показвал интерес към идеята за президентска република.

Проф. Пламен Киров: С тези калпави играчи и при президентско управление кочината ще е същата

Кризата в парламентаризма не е в самата парламентарна форма на управление, а в политическата система, в политическите играчи. С тези играчи и при президентско управление кочината ще е същата. Това заяви за „Марица“ бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. 

Пазарът на имоти често е непредвидим  

Пазарът на имоти често прегрява до червено. И това се отнася не само до тавана в цените на жилищата. Сделки за милиони, нетрадиционни продажби и космически цени за имот в центъра - пазарът е интересен и непредвидим. Такъв поне го определят брокери под тепетата..

Частниците още държат под наем помещения на "златния гьол"

„Евролаб 2011“ ЕООД, което до май м.г. държеше фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, все още  държи помещения под наем там. Това е така, тъй като Българската агенция по безопасност на храните не е внесла в срок дължимата държавна такса за касационно обжалване по решение на Административен съд София-град, съобщиха от Върховния административен съд.  

Въпросът с джунглата по Стряма стигна до екоминистерството

Кметът на Трилистник Мирчо Петров и депутатът от ГЕРБ-СДС Младен Шишков инспектираха състоянието на река Стряма. Това стана по покана на Петров, който  преди време алармира чрез "Марица", че селото му не мигва и се притеснява от нов потоп заради непочистени канали и реки.  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Стария гробар

Стария гробар

24.01.2023 | 23:38

ДС мафията, обслужвана от депесаро- герберасткия БАШИБОЗУК го е закъсала яко, щом се опитва да ексхумира скапани политически трупове , като ндсв и чалгаджийската шайка.

Отговори
13 1
Нъл хонорара ти от шекели тече

Нъл хонорара ти от шекели тече

24.01.2023 | 23:34

Абе Скопен СПОКОЕН що си толкоз нервен във тази късна доба Ко тъ джурка във газа ко казал Слави Ако имаш хемороиди лекувай ги Мажи ги със вазелин И нанкай

Отговори
1 2
ХУЙчиндолския цървул

ХУЙчиндолския цървул

24.01.2023 | 23:15

Една президентска република в цвят червен, една за теб , една за мен

Отговори
14 1
Лилов

Лилов

24.01.2023 | 21:41

Радев е разумен политик, нормално е да не иска. Чалгарите се издрискаха върху парламента ще до направят и върху президентството.

Отговори
5 1
Спокоен

Спокоен

24.01.2023 | 21:16

Предлагам да направите една специална ежедневна колонка за Слави. Какво е казал, какво е рекъл, какво е предложил. И да има звуков фон - тънка чалгийка, в ритъм 7/8!

Отговори
16 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?