46
Следвайте ни

Четете в "Марица": Преговорите за кабинет стартират с поне 4 бомби със закъснител

viber icon

Ето най-интересните акценти от новия брой на "Марица":

В Онкото наели трима адвокати при наличие на щатен юрист

Строги мерки за контрол са препоръчани на ръководството на КОЦ-Пловдив в предварителния доклад на звено „Вътрешен одит” към Община Пловдив. В него се посочват редица пропуски при сключване на граждански договори, доставка на ДМА и извършване на строително-монтажни дейности.

 Извънплановата проверка е разпоредена от кмета Здравко Димитров на 19 юли  и обхваща  периода от началото на тази година до момента на одита. През това време Онкодиспансерът се  управлява от  временно изпълняващите шефове - доц. д-р Пламен Фотев (до 4 май т.г.) и доц. д-р Тихомир Дерменджиев (от 5 май до сега). Доц. Дерменджиев е  спечелил конкурса като единствен кандидат за шеф на дружеството и е предложен от комисията за гласуване на днешната сесия на Общинския съвет. 

При проверка на гражданските договори е установено, че част от тях  се препокриват с основните трудови правоотношения.

Преговорите за кабинет стартират с поне 4 бомби със закъснител

Преговорите за съставяне на правителство с мандата на "Продължаваме промяната" започват днес с разговори в 18 тематични работни групи.  Предложението за тази форма е на ПП и е прието от БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". 

Планът на Кирил Петков и Асен Василев е до събота да се намерят всички допирни точки между четирите формации, за да може да се подпише споразумение, в което да има описани конкретни ангажименти на бъдещото управление. При постигане на консенсус още в края на седмицата може да се сондират и имената на конкретни министри. За премиер отсега на 90% сигурен се смята Кирил Петков, срещу когото най-голяма съпротива има от хората на Слави Трифонов. Те обаче са склонни на компромис, ако Ива Митева остане шеф на парламента. Това обаче е само една от заложените бомби със закъснител, които могат да минират преговорите. От ДБ и БСП засега са твърдо против сриналата се до пета сила ИТН да получи председателския пост в новото Народно събрание. 

Строим нов път от SPS до "Скобелева майка" за 10 милиона лева

Нова пътна връзка ​- две платна с по три  ленти - ще се изгражда в Пловдив  от хотел SPS до кв. „Скобелева майка”. В бюджета за следващата година ще бъдат заложени  около 2 млн. лева, съобщи  зам.-кметът Пламен Райчев. Прогнозната цена на трасето, което се проектира,  е 10 млн. лева. 

„Това ще бъде още една алтернатива  на бул. „Кн. Мария Луиза” за разтоварването на трафика в Пловдив”, подчерта Райчев. Той напомни, че политиката на екипа на Здравко Димитров е да се разширяват пътищата в града, а не само да се асфалтират съществуващите улици.

Войната за паркоместа в "Смирненски" – местни срещу пришълци

Жители на пловдивския квартал "Хр. Смирненски" отвориха мощен фронт срещу пришълците в битката за паркоместа. През последните дни над 50 коли са осъмнали със спукани гуми или надрани от предния до задния капак. 

По-голямата част от потърпевшите са студенти от Медицинския университет, както "Марица" вече информира. Първоначалната информация бе, че жителите се бранят от "чуждоземни" коли и не пипат тези с пловдивска регистрация. Оказа се обаче, че това не е съвсем така. Явно подбор няма, а жертва падат коли, които са на грешното място в грешното време.

Учен от Пловдив влезе в класация на Станфорд

Д-р Ангел Джамбов е в класацията ТОП 1% на учените с най-голямо влияние върху световната наука през 2020 г., съобщиха от Медицинския университет в Пловдив.

Това показва авторитетната класация на Станфордския университет. Рейтингът включва над 9 милиона учени от цял свят, които са публикували в авторитетни международни списания, отpазени в базата данни SCOPUS.

Д-р Джамбов е доктор на медицинските науки, главен асистент от Катедра „Хигиена“ на МУ-Пловдив. Той получи награда „Питагор“ за млад учен за 2019 г. за изследванията си на действието на физическите и социалните фактори върху здравето на хората.

Данъчните облекчения за деца – догодина напролет

На фона на добрата новина, че данъчните облекчения за деца тази година са огромни, идва и лошата -  повечето родители ще получат ​бонуса чак догодина. Най-лошите прогнози са, че това ще се случи през март 2022 г.

Тази година работници и служители с деца имат право на нов вид данъчен бонус. За едно дете данъчната основа се намалява с 4500 лева и майката/таткото могат да си върнат 450 лева от данък общ доход. Родителите на две деца ползват облекчение от 900 лева, а за три и повече ​- 1350 лева. Подаръкът от държавата е еднократен, само за 2021 г., и бе приет още в края на миналата година с Преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. Досега данъчните облекчения за деца бяха над 22 пъти по-малки - 20 лева за едно дете и 40 лева за две.

И докато майките вече правят планове какво ще купят с възстановените пари от данъка, то работодателите нямат интерес да бързат и ще се мъчат всячески да убедят служителите си да изчакат за бонуса от държавата до първите месеци на следващата година. 

Васил Петров пя в Монако пред криптомилиардери

Васил Петров пя пред 23 милиардери в Монако. Българският Франк Синатра бе гост на първата годишна Forbes Monaco Crypto & Art Gala. Събитието събра световни експерти и местни богаташи, които споделят страст към дигиталните активи, в яхтклуба в княжеството. Гостите се насладиха на изпълненията на българина, поканен специално за музикалната програма. В акомпанимент на пианиста Живко Петров, той представи свой версии на джаз и поп стандарти и песни от новия си албум Love Songs Vol.1.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?