Следвайте ни

Четете в „Марица“: Преди 143 г. България възкръсва на картата на Европа

viber icon

Eто най-интересното от новия брой на вестник "Марица":

 

Преди 143 г. България възкръсва на картата на Европа

Интервю с Акад. Георги Марков, историк: Крайно време е да разберем, че всеки Голям брат има своя интерес. Нека политиците да престанат да се намесват в историята, тя не бива да е слугиня на политиката. 3 март 1878 г. нямаше да го има без героизма и жертвите на Априлското въстание през 1876 г. 

400 000  са решили да гласуват, но още избират за кого  

Ключът за изхода на предстоящите избори се държи от близо 400 хиляди българи, които вече са решили да отидат до урните, но още не са избрали за коя партия да гласуват.  Това е един от изводите в най-новото национално представително проучване на "Алфа Рисърч", съфинансирано от агенцията и бТВ. Анкетирани са 1013 пълнолетни граждани в периода 26 февруари - 1 март чрез пряко стандартизирано интервю с таблет. 

Цветанов с победа в задния двор на Слави

Докато всички социолози тръбят как Слави Трифонов ще бъде хитът на изборите на 4 април, соченият за аутсайдер Цветан Цветанов записа важна победа в задния двор на шоумена. От миналата неделя, когато се проведоха частични местни избори в две общини и десет села,  "Републиканци за България" има първи собствен кмет.  Георги Мончев ще управлява плевенското село Николаево, което е само на няколко километра от Тодорово, по-известно със старото си име Учин дол. Това пък е родното село на Дългия, чиято партия трябва да стане трета сила в следващия парламент, ако се вярва на социолозите.

Не хванаха нито една кръчма в крачка при хайките

Заведенията в Пловдив и областта отбелязаха повторното отваряне на 1 март след дългия принудителен престой без нито един гаф. Масираните хайки на РЗИ и полицията не установиха погазване на противоепидемичните мерки. 

Оригинален Кристо украси галерията на "Съборна"

Пловдив вече притежава оригинална картина от световноизвестния художник Христо Явашев - Кристо, който кара ученическите си години под тепетата. Тя е рисувана през третата му година като студент в Националната академия „Николай Павлович” и е портрет на възрастен мъж. Платното е част от колекцията на бизнесмена Димитър Георгиев, който открива днес първата галерия-музей у нас. Тя ще е в къщата на бившия обреден дом „Пълдин” на улица "Съборна" в Стария град. 

Пандемията направи тристайния апартамент по-търсен от двустайния

Кризата с коронавируса засили търсенето на по-големи жилища. Двустайните апартаменти са детронирани в полза на тристайните. Това са имоти, които не бяха типични до момента - с три спални. Защо е необходима още една стая? Заради наложилата се практика, породена от пандемията, да работим от вкъщи, обясняват брокери от пловдивските агенции за имоти.

Антъни Иванов: Няма да стъпя на лагер на националния отбор

Ще се състезавам за България, но няма да стъпя на лагер на националния отбор, докато не се махне този треньорски щаб, категоричен е най-добрият ни плувец Антъни Иванов. "Заставам напълно зад момчетата, 100% не са знаели какво има в чашките, които им дават", коментира Иванов и добави, че когато е получавал такива чашки по време на лагер с тима, се е прибирал в стаята си и ги е изхвърлял в кофата за боклук.

Кметска награда за най-красивите Пижо и Пенда

Кметът на Община „Марица“ Димитър Иванов награди отличените в конкурса за най-красива ръчно изработена мартеница „Пижо и Пенда“. Събитието, което се проведе под егидата на градоначалника, е организирано от общината и местната Комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?