1939

Четете в „Марица“: Последен шанс за длъжниците да платят по-малко за просрочие

В новия брой на „Марица Уикенд” може да прочетете следните интересни анализи, теми, интервюта и портрети.

 

Плащаме по 2.95 лева за кубик вода в Пловдив

2.95 лева за кубик струва вече водата в Пловдив. Досега плащахме по 2.23 лева. Това е крайната цена за трите услуги на водоснабдителното дружество - доставяне на вода, отвеждане на отпадъчните води и пречистване.

ВиК Пловдив официално обяви новите си тарифи вчера и те автоматично влязоха в сила от 1 декември. КЕВР пък ги обсъди и одобри ден по-рано на закрито заседание. На него оглавяваната от Иван Иванов комисия е приела и бизнес плана на дружеството за 2022-2026 година. Според предварителните разчети цената ще расте плавно всяка година - догодина ще плащаме по 3.15 лева за кубик, през 2024 – по 3,24 лева, а през 2025 – 3.45 лева с ДДС. Цените обаче ще се одобряват на етапи от КЕВР.

 

Последен шанс за длъжниците да платят по-малко за просрочие

БНБ вдигна основния лихвен процент (ОЛП) за декември на 1.3%. Увеличението е  с 0.71 процентни пункта, или повече от двойно в сравнение с предходния месец.

По-високият ОЛП обаче е удар за длъжниците.

Длъжниците обаче имат още един шанс да платят по-малко. Политиката на НАП е да променя  лихвата, която се трупа за неплатени в срок данъци, такси и глоби само два пъти годишно - на 1 януари и на 1 юли. Така че до края на годината законната лихва за забава си остава 10%, тъй като се взима предвид ОЛП за юли, когато беше 0%

 

Проф. Герхард Мангот: Правителствата не смеят да кажат колко ни струва отказът от руския газ

 Прогнозата е, че следващата зима ще е студена и това количество ще бъде недостатъчно, затова е рано да се успокояваме. Показателно ще бъде дали ще се справим със снабдяването през зимния период 2023/2024 г. Тогава ще можем да теглим чертата и да направим изводи доколко е устойчиво газоснабдяването в ЕС.

Постоянно се говори, че трябва да търсим алтернативни доставчици, но напълно отсъства честната и открита дискусия, обсъждането на темата за цената, която плащаме. Колко ни струва досега купеният газ и колко повече продължаваме да плащаме в сравнение с ония 300-400 евро за 1000 куб.м, които плащахме на Русия допреди няколко месеца. Това е много съществен въпрос, който трябва да бъде зададен на управляващите.

Това заяви специално за „Марица“ проф. Герхард Мангот, политолог от университета в Инсбрук, един от най-видните експерти по енергийна сигурност. 

Няма изход от ситуацията, възобновяването на доставките на газ от Русия не е на дневен ред. Всяка отделна страна от ЕС ще търси по някакъв начин възможности сама да се оправя, смята проф.  Мангот.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?