49

Четете в "Марица": Политиката ни яко куца, докато жените са в тъча

Най-интересното от новия брой на "Марица":

 

Политиката ни яко куца, докато жените са в тъча

 

Политиците у нас все по-трудно печелят симпатиите на електората.  От избори на избори гласуващите намаляват, а рейтингите на партийните лидери клюмват безнадеждно. 

Вероятно причините за тази печална тенденция са много, но една от тях се набива на очи. Просто жените упорито са в тъча на родната политика, където доминират авторитарни вождове. От партийните ръководства лъха на мускули, пот и мъжко его. Няма шанс за чар, финес и  емоция, присъщи на нежния пол. Затова и в няколко поредни парламента всеки компромис между партиите е мираж. Победители и победени се ругаят, мразят и кълнат, а опитите да се сглоби правителство удрят на камък. И държавата е в постоянен режим на служебни правителства, които козируват на президента. 

 

Евелина Славкова, социолог:

Българите не могат да преглътнат жена за премиер, военен и вътрешен министър

 

Първата хипотеза е голяма коалиция между двете големи ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, която трудно ще бъде реализирана. Изглежда логично двете големи да се съберат, може би е и очаквано от българското общество, но е много трудно за осъществяване.

Имаме спирачката местни избори наесен, а съществуването и мащабът на една политическа формация зависи много от местната власт. Формациите, губещи тази власт, рискуват да се превърнат дори в треторазрядни политически играчи.

Основата на създаването на ПП е анти-ГЕРБ реториката – прословутото изчегъртване. Едва ли може да се намери логика ПП да влезе в коалиция с ГЕРБ преди местните избори, след което наесен да мотивира избирателите си да гласуват против кметовете на ГЕРБ. Партията на Борисов обаче има интерес от такава коалиция, която ще ги вкара във властта, твърди Евелина Славкова в интервю за „Марица”.

 

Само пет партии в новия парламент, фотофиниш за победителя

 

Победа на коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" с едва 0,5% пред ГЕРБ-СДС сред гласуващите. Това показва национално проучване на "Маркет линкс".

ПП-ДБ събира 20,9% от гласуващите, а ГЕРБ-СДС са втори с 20,4%. Процентите на база всички запитани сочат първи да са ГЕРБ с преднина от 2%. За коалицията с лидер Бойко Борисов процентите сред всички са 15,4%, а за ПП-ДБ - 13,3%. 

Към момента под 4-процентната бариера остават "Български възход", "Има такъв народ" и новата коалиция "Левицата".

 

Сензори в асансьорите предупреждават за земетресение 

 

Специални сензори, монтирани в асансьорите, могат в реално време да измерват параметрите на току-що започнало земетресение. Иновацията е нова в науката и се предлага от международен екип, в който участват учени от БАН, Техническия университет в София, Софийския университет и техни колеги от Индия, Испания, Италия и Турция.   

На територията на България са известни четири големи активни земетръсни огнища, способни да породят трусове от 7 и по-висока степен по Рихтер. Сред тях е и Пловдив. Градът попада в една от зоните с активни разломни линии, с потенциал за генериране на разрушителни земетресения. Ето защо е  важно да има особено внимание към качеството на строителството под тепетата. Превенцията е от голямо значение в този случай.  

 

Експертът Кирил Драганов:

 

Градската железница е мащабен за Пловдив проект и като такъв той ще донесе ползи за града във всички транспортни аспекти. В момента експерти работят по разработването на цялостна интермодална стратегия на града, интегрираща икономическите зони по ясен транспортно-логистичен модел. Това съобщи първо за „Марица“ Кирил Драганов, експерт и одитор в "Транспорт и логистика".

Цяла Европа ползва в градовете си един успешен модел за крайградска железница. Тя обхваща всички страни на транспорта с отделните му ключови компоненти, а те са:  крайградска железница, интермодални терминали и електрифициран градски транспорт. Всички те използват електричество, генериращо 0% вредни емисии и предоставящо възможност за един по- екологичен, по-тих и по-модерен европейски град ​- това е бъдещето на градовете ни, е заключението на Драганов.   

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ДъТъ и Бъ

ДъТъ и Бъ

07.03.2023 | 22:22

Ми големия трибун!Великият експерт и специалист Бебето няма ли да е вече дупетад?Срамота да не влезне в Парламента!

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?