44

Четете в "Марица": "Подкрепа" съветва: Обадете ни се, ако работите в жега над 33 градуса

Вижте някои от темите, които може да прочетете в новия брой на вестник "Марица":

 

Заради строителния бум в близките села: Новодомци край Пловдив копаят кладенци, за да не останат без вода

Големите жеги и сушата отново създават риск от воден режим в селата край Пловдив. Ако доскоро основните причини чешмите да пресъхват бяха липсата на дъжд, старата водопроводна мрежа и неразумното пилеене на вода, то днес вече има далеч по-сериозна заплаха. 

Става въпрос за мащабното строителство, което се вихри в Родопската яка. Желанието на все повече заможни пловдивчани да изградят къща и заживеят извън големия град се превръща в изпитание за общините, които не смогват да отговорят на строителния бум с необходимата инфраструктура - да изградят улици, водопроводи и канализация. 

Типичен пример за това е Белащица, конкурираща се с Марково за славата на пловдивския Бевърли Хилс заради големите и красиви къщи. Там мащабното строителство вече създава проблеми с водоснабдяването.

Преглед на инвестиционните намерения за строителство в РИОСВ - Пловдив показва, че изграждането на нова къща, жилищен комплекс или бизнес обект в района на Родопската яка почти винаги са свързани и с искане за изграждане на сондажен кладенец. 

Инж. Антон Гълъбов, управител на ВиК ЕООД – Пловдив: Родопската яка е застрашена от сух режим заради мащабното строителство

Режими на водата могат да се наблюдават в районите, водоснабдявани чрез повърхностни водоизточници и естествени извори - населените места в община "Родопи", община Перущица, община Карлово, община Сопот, община Брезово, община Лъки, община Хисаря, община Асеновград. Това заяви за „Марица“ инж. Антон Гълъбов, управител на ВиК-Пловдив. 

През последните години се наблюдава увеличаване на недостига на питейна вода на територията на област Пловдив. През летните месеци все повече населени места, обслужвани от ВиК ЕООД - Пловдив, биват поставяни на режимно водоснабдяване. Наблюдава се значителен ръст в издаване на строителни разрешения за нови строежи на територията на област Пловдив, което води до значително увеличаване на водопотреблението. Използването на питейна вода за хидромелиоративни цели към момента е недопустимо и в разрез с действащата нормативна уредба, обясни експертът. 

"Подкрепа" съветва: Обадете ни се, ако работите в жега над 33 градуса  

В големите летни жеги служителите не трябва да работят при температури над 33 градуса. Това ​напомниха от СРС "Подкрепа" в специално обръщение. Много хора не знаят задълженията, които работодателите трябва да спазват при високи температури, а те са описани в  Наредба №РД-07-03 /18.07.2014 г., твърди синдикалният лидер Атанас Кръстев.

Според наредбата в закрити помещения оптималната температура през топлия период трябва да бъде между 18 и 25 градуса, като допустимата през лятото на работните места не може да бъде над 28 градуса. Определени са и изключения, според които при жеги навън, температурата в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимата, но не повече от 33 гадуса. 

Фермери от Пловдивско: Житната реколта е слаба, на загуба сме

Зърнопроизводители от Пловдивско се жалват от слаба реколта от пшеница, въпреки доброто <210> качество, спад на изкупните цени и невъзможност за покриване на разходите. Отчитат негативните климатични промени и засушаването, което се отразява на добивите.

Тази година заради по-топлото време жътвата на есенниците стартира по-рано. Резултатите в Тракийската низина обаче са под очакваното. 

"Добре изглеждаше пшеницата, но като вкарахме комбайните, и се оказа едно голямо разочарование. Добивите са плачевно ниски, жънем около 300-350 кг, тук-там някоя нивичка пусне 400 кг, но това е много голяма рядкост. Миналата година добивите се движиха между 400 и 500 кг", коментира Светослав Русалов, зърнопроизводител от с. Труд. Той пресмята, че при производствени разходи около 200 лв./дка при текуща цена 33 ст./кг, това означава, че добивът трябва да е 600 кг, а сега при 350 кг той ще е на загуба.

Разхлабват примката на Зелената сделка в земеделието

Промените в Зелената сделка, които засягат общата селскостопанска политика на Евросъюза, вече са факт. Скоро ще се приложат корекции в стандартите 5, 6, 7 и 8 за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС 5, 6, 7 и 8) от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР) 2023-2027 г. Тези стандарти имаха ограничителни екологични изисквания и бяха приети с голямо недоволство от фермерите в цяла Европа. Именно рестриктивните „зелени“ мерки дадоха тон за мощните земеделски протести тази пролет на Стария континент, на които станахме свидетели и в България.

Запазва се предимството за малките стопанства, които не надвишават 10 хa (100 дка), да се освобождават от проверки и санкции на предварителните условия.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?